Bármennyi tankönyv is lesz, Hoffmann örül

2013.12.17. 18:47

„Bár a kedden elfogadott törvény alapján az iskolák évfolyamonként és tantárgyanként a csupán két tankönyvből választhatnak, Hoffmann Rózsa mégis úgy gondolja, hogy az új tankönyvellátó rendszerben akár nőhet is a tankönyvek száma egy-egy évfolyam és tantárgy esetében. Emellett a pedagógusok továbbra is szabadon megválaszthatják segédeszközeiket.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint: a két tankönyv nem kettőt jelent, hanem sokkal többet, hiszen a törvény tantárgyanként, modulonként, iskolatípusonként, illetve az iskolák saját jóváhagyott kerettanterveiként korlátozta kettőre a tankönyvek számát. Így lehet, hogy például magyar irodalomban nyolcadik osztályban összességében nem a jelenlegi ötféle, hanem akár tízféle tankönyv lesz – tette hozzá.

Hoffmann Rózsa mégis azt hangsúlyozta, hogy a kisebb választék a tankönyvek olcsóbbá válását eredményezi  tankönyvellátást állami kézbe vevő törvény révén, amivel a szülőknek és a családoknak kívántak kedvezni – írta az MTI. „A törvény által biztosított kísérleti tankönyvfejlesztés pedig lehetőséget teremt arra is, hogy elmozduljunk a digitális tankönyvek irányába" – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a korlátozott tankönyvszám nem lesz elegendő a differenciált tanítás biztosításához, közölte: bár egy osztályban 25-30 különböző gyerek volt, a pedagógusok osztályonként eddig is csak egy tankönyvet használtak. A tankönyvek, ahogy eddig, a mindenki által elsajátítandó műveltségi anyag törzsét fogják tartalmazni, ezenfelül pedig a tanároknak továbbra is meglesz a szabadságuk, hogy bármilyen segédeszközt alkalmazzanak, vagy ajánljanak a diákoknak – fűzte hozzá.

Az államtitkár felidézte: a korábbi, 1991-től kialakult rendszerben nem volt egységes központi tantervi szabályozás, ezért a tankönyvek voltaképpen átvették a tartalmi szabályozás szerepét. Az új köznevelési rendszerben azonban már semmi sem indokolja, hogy a kötelezően választandó kerettantervekhez egyenként igen nagy tankönyvválaszték tartozzon.

Kiemelte: az új tankönyvellátást felmenő rendszerben vezetik be, ami azt jelenti, hogy a 3., 4., 7., 8. és a 11., 12. évfolyamokon a jövő évben a tankönyv-előállítás és -ellátás rendszere semmiben sem változik.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy az új szabályozás hogyan érinti a nyomdákat és a kiadókat, azt felelte: „a piac kicsit szűkülni fog, de mindenki megtalálja a helyét". Az állami tankönyveket közbeszerzés alapján fogják előállítani, és – mint mondta – azok a nyomdák, amelyek eddig részt vettek az előállításban, vélhetően ezután is részt fognak venni. A kiadókkal a jövőben egyenként tárgyalnak, és véleménye szerint sok olyan tankönyv lesz forgalomban, amelyet a tankönyvkiadók fejlesztettek ki. Ha jogos a kárigényük, akkor kártalanítani fogják a kiadókat – tette hozzá.

Az új tankönyvellátó rendszernek egyebek mellett az előállítást, jóváhagyást, illetve a tankönyvtanács összetételét illető részletszabályokat hamarosan rendeletben fogják szabályozni.

Pokorni rossznak tartja

Sokféle gyerek van, sokféle tanulási út, ezt a sokféleséget nem fedi le a két tankönyv” – mondta hétfőn az Indexnek Pokorni Zoltán. Az oktatási bizottság fideszes elnöke egyetlen szóval rossznak tartotta a törvényt.  • Hírek
  • Hírek