Rendkívüli fegyelmi indul a szigetszentmiklósi gyerekkínzás miatt

2014.01.17. 08:55
Navracsics Tibor miniszter péntek reggel váratlanul arra kötelezte az illetékes kormányhivatalt, hogy indítson rendkívüli fegyelmit a brutális gyermekbántalmazási ügyben. A gyermekvédelmi rendszer éveken át képtelen volt megvédeni a három szigetszentmiklósi gyereket, az eddigi vizsgálatok mégis az hozták ki, hogy nem kell fegyelmi indítani senki ellen.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter utasította a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy rendkívüli fegyelmi eljárás keretében a mai nap folyamán vizsgálja meg, hogy a "szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás" ügyében a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás, közölte péntek reggel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A miniszter utasította a kormánymegbízottat, hogy amennyiben megállapítható a felelősség, úgy azt fegyelmi hatáskörében bírálja el.

Az Index január 9-én írta meg, hogy befejezte a szigetszentmiklósi brutális gyermekbántalmazási eset miatt indított vizsgálatot a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala. Azt derítették ki, hogy éveken keresztül se a védőnő, se a gyerekorvos, se az óvoda, se az iskola, se a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három szigetszentmiklósi kisgyereket. Csak az elhanyagoltságuknak köszönhették, hogy végül is nevelőszülőkhöz kerültek, és brutális szüleiknek egy darabig még a láthatási joga is megmaradt.

Senkivel szemben nem javasolta fegyelmi indítását a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala.

Január 10-án az is kiderült, hogy a szigetszentmiklósi önkormányzat sem indított fegyelmit. A megígért belső vizsgálat után ezt a kétmondatos közleményt adták ki:

Hivatalunk hatáskörébe tartozóan a belső vizsgálatot lefolytatta a sajtóban 2013. november 27-én megjelent gyermekbántalmazási ügy kapcsán. Fegyelmi eljárás megindítására nem került sor.

A botrányt a Blikk cikke robbantotta ki tavaly november 26-án. A vádiratra hivatkozó cikkben megírták, hogy egy házaspár éveken át kínozta, rendszeresen megerőszakolta és verte három kiskorú gyerekét. A gyerekekkel a vád szerint fekáliát és patkányt etettek.

A legidősebb fiú 2000-ben, húga 2002-ben, öccse 2003-ban született. A vádiratban az Index információi szerint az szerepel, hogy a bántalmazás azóta tartott, „mióta csak az eszüket tudták”. Csak 2012 januárjában kerültek el brutális szüleiktől.

Az ügyben rögtön felvetődött a gyermekvédelmi rendszer szereplőinek a felelőssége, az a kérdés, hogy történhetett meg, hogy éveken át senki nem lépett hatékonyan közbe, nem védték meg a gyerekeket brutális szüleiktől. A botrány első napja azzal telt, hogy mindenki hárított, vizsgálatokat sem ígértek azonnal, csak a második naptól.

Korábbi cikkünkben, itt olvashat arról, milyen hibái vannak a gyermekvédelmi rendszernek, és a szigetszentmiklósi ügyben ki mit tehetett volna a gyerekekért.