A szigetszentmiklósi önkormányzat sem indított fegyelmit

2014.01.10. 12:45

Péntek délben megkaptuk a szigetszentmiklósi önkormányzat válaszát arra a szerdán elküldött megkeresésünkre, amelyben azt kérdeztük: hogyan végződtek a megígért belső vizsgálatok a brutális gyermekkínzási ügyben. Az önkormányzat ezt a kétmondatos közleményt adta ki:

Hivatalunk hatáskörébe tartozóan a belső vizsgálatot lefolytatta a sajtóban 2013. november 27-én megjelent gyermekbántalmazási ügy kapcsán. Fegyelmi eljárás megindítására nem került sor.

A Blikk cikke nyomán tavaly november 26-án kirobbant botrány után először mindenki hárított, de másnap már vizsgálatokat ígértek. November 27-én belső vizsgálatokat ígért az Index kérdésére a szigetszentmiklósi önkormányzat is. Az önkormányzat sajtómunkatársa, Vajna-Sallai Adrienn azon a napon az Indexnek az írta:

A szükséges belső vizsgálatok el lesznek végezve. Az ügyet kivizsgáljuk, és mint minden alkalommal, így most is megtesszük a megfelelő intézkedéseket.

Az önkormányzat a fenntartója a szigetszentmiklósi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak, és az önkormányzat a munkáltatója a védőnőknek is.

A Pest Megyei Kormányhivatal is vizsgálatot ígért, az is befejeződött már azóta. Ahogy csütörtökön megírtuk, azt derítették ki, hogy éveken keresztül se a védőnő, se a gyerekorvos, se az óvoda, se az iskola, se a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három szigetszentmiklósi kisgyereket. Csak az elhanyagoltságuknak köszönhették, hogy végül is nevelőszülőkhöz kerültek, és brutális szüleiknek egy darabig még a láthatási joga is megmaradt.

Senkivel szemben nem javasolta fegyelmi indítását a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala sem. A vizsgálat mulasztást nem állapított meg, változtatást nem javasolt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkársága viszont péntek este bejelentette, hogy élve a felügyeleti jogával megvizsgálja a Pest Megyei Szociális és Gyámhivatal eljárását, írja az MTI. Az államtitkárság szerint éppen az mutatja, hogy meg kell erősíteni a gyermekvédelmi rendszert, hogy a gyermekvédelmi szervekhez nem érekezett semmilyen jelzés a gyerekek szexuális bántalmazásáról és az csak akkor derült ki, amikor a gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek.

Az óvodai és iskolai dolgozók munkáltatója jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az ottani sajtóirodát még novemberben megkerestük a felelősségre vonásról érdeklődve. Akkor azt a választ kaptuk, hogy az esetleges mulasztások felderítésére csak azután lesz lehetőség, ha lezárul az ügyben valamennyi vizsgálat, nemcsak a kormányhivatali gyámhivatalé, hanem a rendőrségé és az ombudsmané is.

A vádirat szerint a 2000-ben született legidősebb fiút, 2002-ben született húgát és 2003-ban született öccsüket „mióta csak az eszüket tudták”, kínozták a szüleik, rendszeresen megerőszakolták, verték őket, patkányt és fekáliát etettek velük. A gyermekvédelmi rendszer egészen 2012 januárjáig nem tudta megvédeni őket, csak ekkor kerültek nevelőszülőkhöz.

Korábbi cikkünkben, itt olvashat arról, milyen hibái vannak a gyermekvédelmi rendszernek, és a szigetszentmiklósi ügyben ki mit tehetett volna a gyerekekért.