Simon megúszhatja az adócsalást

2014.02.12. 15:34

A Nol.hu szerint ha idejében kapcsolt, Simon Gábor megúszhatja az Ausztriában parkoltatott és letagadott, negyedmilliárd forintnyi pénzzel kapcsolatos büntetőeljárást. Ha ugyanis még az eljárás megkezdése előtt hazautalta a pénzt egy, a bankok kínálatában idén január óta elérhető stabilitási megtakarítási számlára, azzal egyben legalizálta is, és mentesül az adócsalás vagy a pénz eredetével kapcsolatos eljárások alól.

Az új, az adósságfinanszírozás könnyítését szolgáló pénzügyi konstrukciót a Fidesz kezdeményezte. Az ötmillió forint feletti összegeket öt évvel később lehet adómentesen felvenni, akinek pedig azonnal van szüksége pénzre, 32 százalékos adót kell fizetnie.

A lapnak Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY globális tanácsadócég adószakértője, az adóhivatal egykori elnökhelyettese megerősítette, hogy mentesül a jogkövetkezmények alól a stabilitási számla befizetője, ha az ellene induló eljárás megkezdése (az arról szóló értesítés) előtt fizeti be a pénzt.

Simon Gábor ellen azonban már tavaly eljárás indult, így az ügy pontos megítéléséhez tudni kéne, hogy korábbi eljárás és a mostani botrány hogyan viszonyulnak egymáshoz, mikor, milyen eljárásról tájékoztatták.

A 700 ezer eurós Simon-vagyon tisztára mosásának e lehetőségére elsőként a Vastagbőr blog hívta fel a figyelmet, még a múlt héten.

Az adóamnesztia lehetősége egyébként nem új a magyar jogrendben, a politika a korábbi ciklusok során is kínált hasonló legalizálási lehetőséget a tisztázatlan eredetű pénzeiket külföldön tartóknak.

Ha még nem ismerné a Simon-ügyet, itt olvashat róla. A lényeg, hogy az MSZP (volt) elnökhelyettese eltitkolta, hogy egy osztrák bankszámlán 240 millió forintnyi devizája pihen. Amikor ez kiderült, nem magyarázta meg sem a pénz eredetét, sem azt, hogy azt miért nem tüntette fel a vagyonbevallásában. Az MSZP gyorsan kirúgta, azóta Simon eltűnt, a mentelmi bizottság üléséire nem ment el,  egyik ismert lakásában sincs, pedig közben az is kiderült, hogy Budán kettő is van neki, egyik a felesége nevén.