A Fidesz nyerte a választást

2014.03.04. 10:44

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gőzerővel folyik az összesítés az NVI-ben, de azt az egyéni jelöltek száma alapján lehet sejteni, hogy akár 22 párt is képes lesz országos listát állítani. Ezek azonnal kapnak majd 150 millió forintot, jelöltjeik viszont milliókat bukhatnak majd. Mert ugyan kapnak egymilliót a kampánykártyára, de ha nem érik el a két százalékot, akkor ezt vissza is kell fizetniük. Akkor, amikor 20-30 jelölt tolong majd egy-egy választókörzetben, erre a Szociáldemokratáknak, Zöldeknek, szilikatalinosoknak és a többieknek nem lesz sok esélye. A párt megkapja a 150 milliót, a jelöltek meg elkezdhetik keresni, honnan teremtenek elő egymillió forintot.

    A litaállításban rejlő üzletre korábban már többen figyelmeztettek, de a gyakorlatban csak most rajzolódik ki a modell. Bita Dani tumblrjén összeszámolta, hogy Gyöngyösön 49 (!) jelölt adta le a ajánlásokat hétfőig, de a hatóságok kedd reggelre kilenc jelöltet már vissza is dobtak. Bita arra is felhívta a figyelmet, hogy túltengenek a jakabok, rostások és kanalasok a függetlenek között, de a Tiner György volt szocialista üzletember által felépített Együtt 2014 két Berkest indított, hozzájuk harmadikként csatlakozott egy harmadik Berkes az Új Magyarország Pártban. Persze a rokoni kapcsolatokat most innen nem tudjuk kimutatni, de azért gyanús, hogy családi vállalkozásban segíthetik a listaállítást.

  • Magyar András a kilencvenes évek sztárlemezlovasától átemelt bibliai példázattal világítja meg, milyen nagy válságban is van a hagyományos családmodell.

  • Nincs kétség, eddig ez a kampány legjobb szlogenje! Szégyen, hogy még ez is csak hat jelöltet fialt a Magyar Demokrata Unió számára, így azután a párt nem indíthat országos listát.

  • De tényleg, nem az ilyen emberekről beszélt ma délelőtt? Loschán Ferenc huszonöt éve, egy garázsban kezdte el egyéni vállakozását, és azóta is kisvállalkozóként dolgozik. Apró szépséghiba, hogy a Demokratikus Koalíció politikusaként most az Összefogás jelöltje: 

    Sőt, maga Gyurcsány Ferenc méltatja őt! Loschán állítása szerint kemény diót jelent majd az esélyesebb Hargitai Jánosnak:

    Baloldali vagyok, katolikus vallású, sváb. A jobboldal láthatóen ezzel nem tud mit kezdeni.

  • Bajnai Gordon az MTI tudósítása hétfőn kemény szavakkal kritizálta a nők háttérbe szorításának gyakorlatát:

    Magyarországon az az ódivatú nézet uralkodik a politikában, hogy a női ügyeket rá kell bízni egy-egy nőre, ő lesz a nőpolitikus, ő képviseli majd a médiában a női kvótát. Egyébként meg otthon a nőknek a picsogás a dolga, meg a konyha és ezzel a nők ki vannak pipálva a politikában.

    Bajnai nem akarja a nőket az ún. „nőpolitikai” szerepekbe beszorítani, mivel

    aki a nőket a női témába, egyfajta tematikus gettóba zárja, az ugyanúgy egyfajta kirekesztést hajt végre, mint aki cigányokról vagy magyarokról, zsidókról vagy magyarokról beszél.

    Az Együtt-PM vezetője megígérte, hogy ezt a gondolkodást az Összefogás győzelme le fogja zárni a magyar politikában. Példaként hozta fel, hogy a pártban a női politikusok az oktatáspolitikával, az agrárpolitikával és az önkormányzati területekkel is foglalkoznak, és csak emellett érvényesítik a női egyenjogúság kérdését.

    Bár Bajnai szavain érződik a női szavazók meghódításának szándéka, a jelöltek nemi megoszlását tekintve tény, hogy pont az E14-nek van az egyik legkevesebb oka szégyenkezni - ellentétben a fidesszel és az MSZP-vel. A pártok női jeöltekkel kapcsolatos húzásairól nemrégiben volt is nálunk egy elemzés, számoljon, szörnyülködjön!

  • Nem lopott az Összefogás Párttól az Összefogás

    A Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt (ÖP) elnökének az „összefogás” szóval kapcsolatos, „név-, szlogen- és védjegylopás, valamint az ezekkel összefüggő választási csalás miatt” tett feljelentését. A monoki polgármester azt sérelmezte, hogy ultraegyedi, a politikában eddig még soha nem hallott kifejezését lenyúlta a baloldal. A bíróság azonban nem így látta.

  • Azért Orbán elhullajt egy vízió-morzsát is. A napokban már máshol is elhangzott ígérete szerint a kormány egy "európai gazdaságtörténeti példákon alapuló" tervezettel rukkol elő, mely meghatszorozza azon magyar kis- és középvállakozók számát, melyek itthon termelnek, de külföldön értékesítenek. Ez a hatszorozás azt jelentené Orbán szerint, hogy 2000 darab ilyen exportképes szuper-kkv lesz hazánkban.

  • Orbán beszéde végén elárulja, hogy tökéletesen tisztában van azzal: minden szavát a választások kontextusában fogják értelmezni. Ezért a nyilvánosság előtt is kijelenti, hogy április 6-án megújítja az első kormányzása idején „a vállalkozókkal kötött egyezséget”. Akkor azt hirdették, hogy a jövő elkezdődött, de 2002-ben a választásokon úgy alakult, hogy csak a múlt kezdődött el.

    Ne keverjük össze, mi a múlt és mi a jövő!

    fűzi tovább a nagy szlogensűrűségű, ámde mostanra alig kövehető besszédét. És jön, hogy az elmúlt négy év nem mást mutatott meg, minthogy

    Magyarországnak ismét van jövője.

  • A magyar vállalkozások saját, megérdemelt sikereiről szégyellősen nyilatkoznak, pedig ha mi nem beszélünk róla, más nem fog. A pénzzel is hasonlóan szemérmesek a magyarok ,de azért Orbán azt kívánja, hogy 

    Legyen szép, nagy, egészséges, kövér profit!

    Orbán elmélkedik egy sort a "most divatos liberális világrend"-ről is, miszerint a tőke az tőke, akármilyen nemzethez is tartozik, ezért nem szabad különbséget tenni. Ezt a dogmát a nemzetközi jóhírünk miatt el kell fogadnunk - mondja hamiskás hangsúllyal, majd párhuzamot von a gazdaság és az antropológia között:

    Pedig az ember nemcsak agy, hanem szív is, és a szívünk kalimpál, ha magyar cégek sikeréről van szó. 

  • Orbán Magyarország iparának felemelkedés útjában álló tényezőként említi a valóban hadra fogható szakképzett munkások hiányát. Ezért

    nem szégyen, ha visszanyúlunk az államszocialista rendszer hagyományaihoz, ahol volt egy jó szakmunkásréteg

    Ma már azonban a szakmunkásképzésben modernebb formákat kell vállalnunk, ezért is vette át a kormány a német rendszerű duális képzést.

  • A miniszterelnök Miklósa Erika lantkísérettel előadott daldélelőttjét követően lép "a nagy rideg csarnok" pódiumára, és olyan profizmussal hívja közelebb magához a közönséget, mint egy délutáni sávban fellépő fesztiválzenekar frontembere.

    Először a családi vállalkozásokat méltatja, hiszen a nyolcvanas években a SIMON kft. is gmk-ként , garázsból indult. A ma is családi cégként üzemelő gyár pozitív példa arra, hogy

    nem csak a szocialista nagyvállalatokból lehetett sikeres vállalkozásokat elindítani.

  • A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége közleményben próbálja mérsékelni a kampány oroszellenességét. A szervezet hétfői közleményében tiltakozott az ellen, hogy Bajnai Gordon a március 2-ai tüntetésen egy kalap alá vette az 1945-ös fasizmus alóli fölszabadítást az 1944-es fasiszta német és az 1956-os orosz megszállással. A MEASZ szerint ugyanis

    az egykori antifasiszta ellenállók hősies harcát, önfeláldozását is beárnyékolja az ilyen értékelés

    .A MEASZ arra inti Bajnait, hogy a felszabadulás révén bekövetkező 1945-től 1947-ig tartó demokratikus időszakot nem szabad a demokrácia erőinek "az alaptörvényhez hasonlóan" történelmünkből eltörölniük és főleg nem szabad egyenlőségjelet tenniük az 1944-es fasiszta német megszállással, 1956-tal, vagy a mai kaukázusi megszállással. (MTI)

  • Az LMP-nek is megvan mind a 106 jelöltje, legalábbis Schiffer András ezt állította a ma reggeli Híradóban. Az NVI ebből még csak 64-et ismert el hivatalosan, de délután négyig még sok van hátra. A listavezető szerint 

    hihetetlen teljesítmény volt, amit ez a párt, ez a közösség kitolt magából az elmúlt két hétben

    Schiffer, aki magabiztosan állította, hogy a párt jobb állapotban van, mint 2010-ben, azt is előrevetítette, hogy az LMP tavasszal egy törvényjavaslatot nyújtana be a parlamentben, amely a közszereplőket a közszereplésükkel arányos tűrési kötelezettséggel terhelné.

  • Orbán Viktor ma is átad valamit, jelesül a szárhegyi SIMON Műanyagfeldolgozó és Fémtömegcikk-gyártó cég új csarnokát. A kormányzati oldalon enyhe német hatást mutató muzak-zene kíséretében mutatják a miniszterelnökre váró üres pódiumot.

  • A Jobbiknak is mindenhol megvan a hivatalos indulója; az NVI oldalán látszik, hogy mind a 106 választókerületben leadták a megfelelő számú ajánlást. Úgy tűnik, a legnehezebben Sopronban ment a gyűjtés.

    Amúgy reggeli adatok szerint a negyedik legtöbb jelöltje az LMP-nek van, ez 64. A zöldek azonban annak fényében nem tűnnek túl eredményesnek, hogy a Kásler Árpád-féle Haza nem eladó mozgalom Pártnak 40, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 35, a JESZ-nek 32, a Magyar Munkáspártnak 27, az Új Magyarország Pártnak 26, a Seres Mária Szövetségeseinek 23, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak 21, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Pártnak és a Magyarországi Cigánypártnak 20-20 hivatalos jelöltet sikerült állítani. De rajtuk kívül is van még 29 jelölttel rendelkező szervezet és nyolc független jelölt.

    Ezek a számok a ma négy órás határidőig sokat változhatnak, hiszen az NVB jelenleg is 904 jelölt ajánlásait vizsgálja.

  • Orbán Viktor videójának tanulsága szerint pénteken a következő dolgokat tekintette meg:

    • egy Szent László-szobron alapuló szökökútrendszert
    • egy Mercedes-felnit
    • egy Egerből érkező, polimer szakirányon végzett munkást
    • egy gátat, és egy rajta futó utat
    • egy partfalmegerősítést
    • egy foicimezt
    • egy ultipartit, ebbe - nem fogják kitalálni! - beszáll, sőt - még hihetetlenebb fordulat! - meg is nyeri. Pedig még Bajnai Gordon is igyekezett megkontrázni őt.
  • Lázár: Ha nem nyerek egyéniben, nem kell a listás mandátum sem

    Ezt mondta Makón. Mondjuk óriási csodának kell történnie ahhoz, hogy Hódmezővásárhelyen Varga Péter meg tudja szorongatni őt.

  • Ön szerint is hasonlít?

    Na végre! A kiábrándító faszozás és ávózás után az utcán megjelent a jóféle választási humor is: a rendszerváltást idéző stílusával tündöklő Rónaszékiné Keresztes Monika Bazilikánál található plakátját valaki egy Jockey Ewinggal pimpelte fel (a találatért rajosbebike tumblrjének jár a kredit)

  • Van néhány dekorált választási plakátunk. Ezt a kiegészítést Kerék-Bárczy Szabolcs hirdetéséhez toldotta hozzá valaki az Alkotmány utcában.

    Ezen a Margit körúton ázó plakáton pedig a szintén DK-s Bauer Tamást keverte össze a politikai véleményét markánsan kinyilvánító állampolgár apjával, Bauer Miklóssal.

  • A Nemzeti Választási Iroda összesítésében péntek délutánra 1015-re kúszott fel a nyilvántartásba vett jelöltek száma. Ez azt jelenti, hogy körzetenként már most is átlagosan kilencen fognak megmérkőzni a képviselői mandátumért. És március 3-ig még biztos beesik néhány aláírással teli ív.

  • Lassan született meg a baloldal méltó válasza a Helyi Thémára, de nagyon ütős lett. Kevés szöveg, sok rajz - ezek ráadásul olyan klasszikusoktól, mint Lehoczki Károly vagy Brenner György! A lapot ingyen osztogatják a jobb aluljárókban, hazafelé menet talán még ön is rá tud nyúlni egy példányra.

  • keller
    Fotó: kellerlaszlo.hu

    A szocialistáktól kizárt Keller László függetlenként is öszegyűjtötte a szükséges aláírást, így egyéniben indul Pest megye 2. számú választókerületében (ez nagyjából Budakeszit és környékét fedi le). Honlapján „Budapest nyugati kapujának választóit” így csalogatja:

    Van tapasztalatom arról mit jelent párhoz kötődve ellátni a választók képviseletét. Meggyőződésem, hogy a pártoktól függetlenül, de a körzet választóinak alárendelten nagyobb hatékonysággal, a legjobb lelkiismeretem szerint tudok eleget tenni a szerteágazó képviselői feladatoknak.

    Az biztos, hogy Keller tudja, mint jelent a párthoz való kötődés. A Medgyessy-kormány - Budaihoz és Papcsákhoz hasonlóan sikertelen - elszámoltatójáról korábban már megírtuk, hogy miután 2012-ben belső konflikusok miatt kizárták az MSZP megyei szervezetéből, Bajnaiéknál kopogtatott támogatásért, de sikertelenül.

  • Ha alaposan megnézi a mosolygó miniszterelnök által ölelgetett nők arcát, a PR alól előbukkan Ózd rendszerváltozás utáni teljes története! Orbán amúgy egy lepusztult kohászati üzemben helyezett el egy "időkapszulát", ami azt ígéri, hogy a gyártósorok helyére egy digitális archívumot telepítenek.(MTI)

    1980250 10152250579981093 875696515 o
    Fotó: Miniszterelnökség / Facebook
  • Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy Vas megye 3. választókerületében három egykori MDF-es politikus indul egymás ellen:

    1. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár még a 2004-es kilépési hullámban ült át a Fideszhez. Értelemszerűen ő a legesélyesebb, főleg, hogy 1998 óta folyamatosan ő nyeri a körzetet.
    2. Racker Béla az MDF Országos Választmány tagja volt, ő az Almássy Kornél fellépése miatti belháborúban lépett ki, idén az Új Magyarországért Párt színeiben próbálkozik. Személyes ismertsége és az ÚMP helyi beágyazottsága miatt pár százalékra biztos jó lesz.
    3. Sütő János Zoltán a JESZ (az MDF jogutódja) képviselőjelöltje, akinek apja – szintén Sütő János Zoltán – a szomszédos körzetben indul.
  • Ma már a második kulcsfordulatot vetik be a kampányban: Zsigó Róbert "Miért hallgat...?"-jára a DK a "Valljon színt!"-tel kontrázott. Hogy kinek kell színt vallania? Természetesen Orbán Viktornak, méghozzá 72 órán belül, és arról, hogyan is történt az őszödi beszéd kiszivárogtatása. A kérdést a titkosszolgálatok jeges lehelletét amúgy is a nyakában érző Kerék-Bárczy Szabolcs intézte Orbánhoz és még tucatnyi fideszes potentáthoz.

  • A Nemzeti Választási Bizottság az MTI-nek megmagyarázta, milyen jogcímen lehet az 500 ajánlás leadása után további aláírásokat gyűjteni. Ugye pár órája jelentette be a Fdiesz, hogy a szükséges 53 000 helyett 1,3 millió aláírása van, és hol van még a vége!

    Nos, a NVB szerint az országgyűlési választásra már nyilvántartásba vett jelöltek ajánlásokat már nem gyűjthetnek, de szimpatizánsok toborzásának a választói adatok (lakcím, e-mail cím, telefonszám) és aláírások gyűjtésének nincs törvényi akadálya - egyedül  a személyi azonosítót nem szabad rögzíteni. Az adatok felvétele előtt azonban  tájékoztatni kell a választópolgárt arról, hogy ez bizony már nem az ajánlási folyamat, és arról is, hogy ki és meddig kezeli, kinek továbbítja, milyen adathordozón tárolja és pontosan mire használja. És ami még szintén fontos: az állampolgárok bármikor kérhetik az adatbázisból való törlést.

  • Miután így bejött a Jobbiknak a mérsékelt szocialista fordulat, Vona Gábor joggal gondolhatta úgy, hogy az egész kampányát átszervezi, és a csúnya gárdistákat egy az egyben lecseréli aranyos kutyuskákra . "Álruhás" országjárása keretében Egyed Zsolt ózdi jelölttel oldalán gyorsan be is állt egy napra talicskázni egy kutyamenhelyen. Cukiság+szorgalom+együttérzés, tökéletes populizmus!

    Vona a kutyamenhelyen
  • Csütörtök reggeli adatok szerint már kilencezren jelentkeztek a külföldi választói névjegyzékekbe. A városi bontásban London vezet 1734 választóval, a hagyományosan második legnépszerűbb Münchenben egyelőre 840-en szerepelnek a névjegyzékben. A harmadik a sok uniós alkalmazott miatt Brüsszel, ahol 701-en regisztráltak. A legkevesebb jelentkezővel rendelkező városok sora is érdekes ám:

    • Riga (5)
    • Santiago de Chile (5)
    • Csungking (5)
    • Hanoi (5)
    • Tripoli (4)
    • Tunisz (4)
    • Podgorica (4)
    • Kassa (3)
    • Eszék (3)
  • mondta Nyitrai Zsolt egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, melyen az is kiderült, hogy az aláírásgyűjtési buzgalom a jelöltállítást követően sem fog lankadni. Pedig a szükségesnél már jóval több, 1,3 millió támogató aláírást sikerült összegyűjteniük a Fidesz-KDNP-s jelölteknek. (MTI)

  • Az Kásler Árpád, a Haza Nem Eladó Mozgalom elnöke, aki a Mandinernek adott miniinterjút:

    Biztosan meglesz az 5 százalék, nem is kérdés számunkra, hogy bejutunk a parlamentbe.

    A HNEM magabiztosságát arra alapozhatja, hogy a Nemzeti Választási Iroda már kilenc jelöltjüket vette nyilvántartásba, de állítólag negyven jelöltnek is megvan már a szükséges 500 aláírás.

Vissza az összes bejegyzéshez