Választások előtt folytatódik a Nagy Zuglói Osztogatás

2014.02.24. 12:04

A karácsonyi után itt van a fideszes Papcsák Ferenc kerületének újabb osztogatási hulláma: a húsvéti. A kör is bővült: míg a novemberi akcióban csak körülbelül 25 ezer öregségi nyudíjas kaphatott háromezer forintos Erzsébet-utalványt, a húsvéti körbe már a rokkantsági és özvegyi nyugdíjasak is bekerültek. Sőt:

Támogatásban részesülnek a 62. életévüket betöltött vagy azok a 62. év alatti személyek, akik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított öregségi nyugdíjban továbbá egyéb ellátásban – pl. rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, özvegyi és szülői nyugdíjban, árvaellátásban, stb. – vagy időskorúak járadékában részesülnek, és zuglói lakóhellyel rendelkeznek, továbbá az ellátást kérő személy jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 700%-át (199 500 Ft-ot).

– tudtuk meg Cseke Vandától, a kerület sajtófőnökétől. A plafon a korábbi akciónál is 199 500 forint volt, a támogatottak köre viszont a fenti kiegészítésekkel 32 ezer főre bővült, és az összeg is nőtt: a jogosultak három helyett négyezer forint értékű Erzsébet-utalványt vehetnek át. 

Ugyan az idei húsvét április 20-ra esik, az osztogatás már március 3-án, a választások előtt több mint egy hónappal elkezdődik (és április 30-ig kitart), így kampányeszköznek sem lesz utolsó az újabb pénzosztás.

A szavazatmaximáló program akár 128 millió forintjába is kerülhet a kerületnek, de ez nem okozhat gondot, hiszen „az előző ciklusokból megörökölt adósságcsapdából sikerült kikerülni, 2013 végén már pozitív szaldóval zártuk a mérleget” – írta a zuglói sajtófőnök.

Az adósságcsapdából a kerület úgy került ki, hogy december 23-án az önkormányzat rendkívüli ülést tartott, egyetlen napirendi ponttal: megszavazták, hogy a november végén felvett 550 millió forintos folyószámlahitelt működési hitellé minősítsék át. A korábbi osztogatás 100 millió forinttal terhelte meg a költségvetést, a nyugdíjasok mellett az újszülöttek is kaptak 20 ezer forintot, a 18 évesek pedig a kerület pénzén mehettek moziba.