Alacsony részvétel, kígyózó sorok

2014.04.06. 19:01 Módosítva: 2014.04.06. 19:01
Hiába mozgósított az ellenzék, egyelőre kevesebben szavaztak, mint négy éve. Az átjelentkezők miatt több szavazókörben hosszú sorok alakultak ki, több helyen rosszullétek lassították a szavazást, egy szavazókörben pedig haláleset is történt. A Fidesz és a DK nem mindenkit enged be az eredményvárójára, ezért az Index bojkottálja ezeket a rendezvényeket.

A 2010-esnél némileg alacsonyabb részvétellel indult az idei választás: az adatok körülbelül 1,5 százalékkal maradtak el a négy évvel ezelőttiektől. Délután 15 óráig a választók 45,02 százaléka ment el voksolni, míg legutóbb 46,78 százalékuk. 

Mivel az alcsony részvétel elsősorban a kormánypártoknak kedvez, a Kormányváltók délután újabb mozgósításba kezdtek, Facebookon próbálták mozgósítani azokat, akik addig otthon maradtak.

A kései mozgósítással egyelőre úgy látszik, nem érték el a kívánt eredményt: délután 17 óra 30 percre megnőtt a négy évvel ezelőtti részvételtől való elmaradás: addig 56,77 százalék voksolt, míg 2010-ben 59,28 százalék. Ez már 2,5 százalékos különbség.

Négy évvel ezelőtt 64,38 százalék volt a részvétel az első fordulóban, és 46,64 százalék a második forduló végleges részvétele. Ezúttal azért is nehéz az összevetés, mert csak egyfordulós a választás, de a végső részvétel általában kb. 5 százalékkal volt magasabb a 17:30-as adatnál.

Hosszú sorok az átjelentkezőknél

Kollégáink és olvasóink beszámolója alapján több választókörben is hatalmas sorok alakultak ki az átjelentkezések miatt. Az átjelentkezők mindenhol külön sorban állnak, ezért van, ahol az átjelentkezők tömött sora mellett üres asztalnál üldögélnek a helyi szavazókat fogadó biztosok.

Tömött sorokról kaptunk híreket többek között Szegedről és Debrecenből, Budapesten a korábban is problémás XI. kerületi, Bocskai úti szavazókörnél. Itt délután egy órakor 70 perces sor állt, de hasonló vokskígyókról számoltak be a XX. kerületből, a zuglói Pétervár utcából, Csepelről és a XVIII. kerületből is.

A Nemzeti Választási Irodától megtudtuk: este hét után meg tudják gyorsítani a sorokat az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörökben. A helyi lakosokat fogadó szavazatszámláló bizottságok 19 óra után átülhetnek az átjelentkezőkhöz. A sorban állókat onnantól még több bizottság fogadja, így felgyorsíthatják a szavazást. Az NVI hét óra előtt nem sokkal azt ígérte, hogy 20 óráig mindenhol lezárul a szavazás.

A Fidesz nem mindenkit lát szívesen

Miután visszaigazolta a regisztrációjukat, a Fidesz több lapot is arról értesített, hogy „a külföldi sajtóorgánumok nagy számú jelentkezése” és a helyszűke miatt mégsem engedik be őket a párt esti, eredményváró rendezvényére. Így járt a Hír24, a Cink–444-páros és a Magyar Narancs is.

A Demokratikus Koalíció az MTV és a Hír TV regisztrációját nem fogadta el, mivel nemkívánatosnak tartja őket. Az Index emiatt úgy döntött: mind a Fidesz, mind a DK eredményvárójának akkreditációhoz kötött részét bojkottálja.

Közben a Hír24 kiposztolt egy képet a Bálnából, ahol a FIdesz várja az eredményeket: az ürességtől kongó épületbe bizonyára nem helyhiány miatt nem engednek be minden médiumot.

Az MTI nem fotózhatta le a szavazó Orbánt

Hiába jelent meg az MTI fotósa abban a XII. kerületi szavazókörben, ahol reggel 8-kor Orbán Viktor adta le a szavazatát, az utolsó pillanatban a főszerkesztő telefonon felhívta, hogy mégsem kell kép a miniszterelnökről. Az ügyről a helyszínen tartózkodó fotósoktól értesültünk, és a történetet alátámasztani látszik, hogy az MTI 11-ig nem adott ki fotót Orbánról. Ez az MTI történetében példátlan.

Orbán Viktor reggeli szavazásáról végül 15:11-kor adott ki képet az MTI. A képet a Magyar Nemzet fotósa készítette.

Választási rosszullétek

Habár délután háromig úgy tűnt, különösebb gond nélül zajlik majd le az idei választás, a délután második felére megszaporodtak a rendkívüli események.

Az egyik szentendrei óvodában meghalt egy 80 év körüli férfi  lévő szavazókörben vasárnap délután, a haláleset miatt másfél óráig nem lehetett voksolni.

Korábban több szavazókörben is rosszul lettek a szavazatszámláló bizottságok tagjai, de a szavazatukat leadó polgárok közül is többhöz mentőt kellett hívni. Hódmezővásárhelyen például fél órán át nem lehetett szavazni, mert a bizottság elnökéhez kellett mentőt hívni. Pornóapátiban reggel hét körül a jegyzőkönyvvezető lett rosszul, őt egy másik tag helyettesítette.

Több szavazókörből epilepsziás rohamokról érkezett hír. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson valószínűleg epilepsziás rohama volt egy választópolgárnak, de az állapota spontán javult, a mentőket sem kellett hozzá kihívni. Pécsen a szavazatszámláló bizottság jobbikos tagjának volt epilepsziás rohama. A mentők öt percen belül megérkeztek, a mentőorvos ellátta a beteget, a szavazást tíz percre kellett felfüggeszteni.

A voks idő, a voks pénz

A legtöbb külképviseleten szavazó magyar arról panaszkodott, hogy sok időt és pénzt felemészt a szavazás. Volt olyan Kínában élő olvasónk, aki 8,5 órát vonatozott a leggyorsabb kínai vonattal, hogy tudjon szavazni. Egy másik odavalósi magyar Újdelhibe repült, és Indiát is megnézte magának a szavazás apropóján. Több olvasónk el sem ment szavazni a nagy távolságok miatt például Kanadában és az Egyesült Királyságban Néhányan arról számoltak be, hogy annak ellenére nem szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, hogy megkapták a megerősítő emailt az átjelentkezésről – ők nem is szavazhattak.

Néhány beszámolótól eltekintve szinte mindenki kiemelte a külképviseletek dolgozóinak pozitív hozzáállását, és Brüsszelben és Párizsban az ingyen croissant-t. Münchenben és néhány másik külképviseleten sátorban kell szavazni, Londonban árpádsávos zászlót lengető Jobbik-közeli demonstrálók tűntek fel a követség előtt, de egy idő után elküldték őket. Több helyen sor alakult ki, Londonban volt a legnagyobb, de pár óra alatt ott is elapadt. Az Index olvasói közül a szingapúriak szavaztak a legmagasabban, a huszonkilencediken.