Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Jobbikosok vonultak végig a miskolci nyomortelepen

2014.06.14. 16:10

Miskolc egyik nyomortelepén, az úgynevezett számozott utcákon vonult végig egy 30-50 fős csoport péntek délelőtt, köztük Jakab Péter és Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselői, valamint Zagyva György Gyula, aki az előző parlamenti ciklusban a párt országgyűlési képviselője volt – tudtuk meg Botos Ferenctől, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat képviselőjétől.

A nyomortelep (amelyről szóló riportunkat itt olvashatja), májusban azzal került be a hírekbe, hogy a helyi Fidesz azt javasolta: a szegényeket költöztessék ki a helyi falvakban lévő, magasabb komfortfokozatú ingatlanokba, amiért cserébe kapjanak 1,5-2 millió forintot.  A „visszaszivárgások és visszaélések elkerülése érdekében” az így megvásárolt ingatlanra ötéves elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznének be – szólt a javaslat. Ezután megkezdődött az egymásra licitálás a helyi Fidesz és a Jobbik között: a Fidesz eredeti javaslata melletti aláírásgyűjtésbe kezdett, míg a Jobbik a javaslat egy radikálisabb, anyagi kompenzáció nélküli verziójához toborzott támogatókat.

A miskolci Jobbik ezt a Facebookon a következőképp fogalmazta meg:

(...) kényszerítsük rá a Fideszt az ingyenes gettófelszámolás elfogadására és megvalósítására. Nem a miskolciak pénzét kell eltávolítani a városból, hanem a renitenseket!

Valószínűleg ennek a kampánynak a része lehetett, hogy elmentek az egyik legszegényebb városrészbe „helyszíni bejárást” tartani – legalábbis Botos Ferenc szerint ezzel indokolták a jelenlétüket. A jobbikosok állítólag beszélgetni akartak a helyiekkel, de miután „észrevették magukat, hogy senki nem áll velük szóba, 15-20 perc után távoztak” – mondta lapunknak a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat képviselője, aki miután reggel fél kilenc-kilenckor értesült az eseményekről, maga is a helyszínre sietett.

Atrocitás nem volt, megfélemlítés igen

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség sajtóreferensének tájékoztatása szerint a helyszínen a Jobbik egyik helyi képviselője sajtótájékoztatót tartott, amelyen

felhívta a figyelmet az ottani állapotokra.

  A sajtótájékoztatót egy bejárás követte. A rendőrség szerint körülbelül 30-an vehettek részt az eseményen, amelyen semmilyen atrocitás nem történt.

A helyszínen több rendőr (Botos Ferenc szerint 4-5 rendőrkocsi) is jelen volt, de nem a jobbikosok, hanem egy állítólagos bűncselekményről érkezett bejelentés miatt. A rendőrség sajtóosztályának tudomása szerint azonban a kiérkező rendőröknek semmilyen ügyben nem kellett intézkedniük. A Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint a rendőrök a Miskolcon Maradunk Kitelepítés Elleni Bizottság nevű civil szervezet több tagját is igazoltatták.

Némileg másképp értékelte a történteket Dancs Attila, a Roma Polgári Mozgalom megyei elnöke és Botos Ferenc is: ők 40-50 vonulóra emlékeznek, akik közül többen jobbikos pólót viseltek. Botos Ferenc, habár elismerte, hogy a csoport tagjai nem provokálták és semmilyen módon nem inzultálták a helyben lakókat, úgy fogalmazott:

Az, hogy 40-50 fő kivonul a számozott utcákra, az már magában félelemkeltés.

Botos elmondta, hogy az ügyben feljelentést akarnak tenni a rendőrségen, mivel szerintük a fentiek közösség elleni izgatásnak minősülnek. 

Kicsúszott az irányítás

Dancs Attila szerint a történtek Kriza Ákos fideszes polgármester ténykedésének következményei, akinek „kicsúszott a kezéből az irányítás”. A Roma Polgári Mozgalom megyei vezetője szerint ez az akció már az önkormányzati választási kampány része volt:

a szegénység és a nyomor a politika eszközévé vált Miskolcon

– fogalmazott.

Jobbik: Az önkormányzati ingatlanok jogszerű használata a cél

Telefonon kerestük Jakab Pétert is, akit a Jobbik szóvivője az ügyben kompetens nyilatkozóként jelölt meg, és aki a cikk megjelenése után perccel hívott vissza minket.

Válaszaiból kiderült: a szombat délelőtti akciójukat egyáltalán nem tartotta félelemkeltőnek, mivel abban „miskolci polgárok” vettek részt, közterületen. Szerinte a roma aktivisták kiérkezésééig „nagyon pozitív beszélgetést folytattak a helyi romákkal”. Jakab elmondása szerint azért mentek ki a nyomortelepre, hogy bemutassák, hogyan lehet ingyenesen felszámolni a gettót. Szerinte ennek módja a törvénytelen állapotok megszüntetése, tehát például az áramszolgáltatást jogtalanul használók, illetve az ingatlanjukért bérleti díjat nem fizetők szerződéseinek felmondása.

A jobbikos politikus szerint ők nem kitelepítésről, hanem a törvényes állapotok helyreállításáról beszélnek, amivel „a gettó megszűnne gettó lenni”. Szerinte

ha a környezete látja, hogy a leghangosabb lakóval szemben is fellépünk, akkor az a törvények tiszteletére fogja sarkallni.

Kérdésünkre, hogy önkormányzati tisztviselőként, civilek kíséretében milyen jogcímen ellenőrizték, hogy a helyiek betartják-e a törvényeket, elmondta: a szükséges esetekben a hatóságokat is bevonták, így például a rendőröket egy olyan drogelosztó központ miatt hívták ki, amelynek a létezése „nyílt titok”, azt pedig, hogy valaki lopja-e az áramot, szerinte közterületről is lehet látni. Jakab Péter úgy fogalmazott: önkormányzati képviselőként kötelessége biztosítani, hogy az önkormányzati ingatlanokat jogszerűen használják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?