A TEK-be is beépülnének a szélsőjobboldali nehézfiúk

2014.08.25. 10:57
Militáns szervezetek, alvilági figurák, erőszak, megfélemlítés: miközben a Jobbik a rendpártiságot hirdeti és cigánybűnözésről beszél, az nem zavarja, ha a saját táborát nehézfiúk erősítik. A Betyársereggel például ismét jó a kapcsolata, noha három évvel ezelőtt a főbetyár Novák Elődöt pofozta fel.

Lecsapunk, elrejtőzünk, lecsapunk, elrejtőzünk. Nagyon szép lenne úgy csinálni, hogy lecsapunk, és utána ide lőjetek, én csináltam.. De inkább nem dicsekszem bizonyos dolgokkal, amiket megcsinálunk, megcsináltunk az elmúlt tíz évben, de én arra vagyok büszke, hogy nem vagyok börtönben. 

– egy titokban rögzített hangfelvétel szerint egy 2010-es esztergomi találkozón így magyarázta el szűkebb hallgatóságának Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) akkori elnöke, hogy a szélsőjobboldal ikonikus figurájával, Budaházy Györggyel ellentétben ő nem mártír vagy hős akar lenni, hanem győzni szeretne. Végül is sikerült neki: míg Budaházy a hős szerepben mára lényegében marginalizálódott, addig Toroczkaiból polgármester lett Ásotthalmon, bajtársa, a szintén HVIM-es Zagyva Gyula pedig négy évig a Jobbik parlamenti frakcióját erősíthette. 

A HVIM háza tájáról legutóbb akkor lehetett hallani, amikor az Átlátszó feltárta, hogy nincs minden rendben a mozgalom pénzügyeivel, ami a szervezeten belül is elégedetlenséget szült. Toroczkai az Indexnek határozottan tagadta ezt, mondván: a Hatvannégy Vármegye a Magyarság Önrendelkezéséért Alapítvány a hatályos törvények maximális betartásával működik. Ennek fényében különösen érdekes, hogy a négy évvel ezelőtti esztergomi összejövetelen éppen Toroczkai beszélt arról, hogy a HVIM kijátssza a jogszabályokat:

Tehát nem hiszünk ebben a rendszerben, nyilván ez egy nem egy nagyon publikus dolog, de tulajdonképpen kettős, mondhatnám kettős könyvelése van, kétfajta jegyzőkönyve van a közgyűlésnek. Az egyik, amit beadunk a megszálló hatóságoknak, és a másik, amit magunknak őrzünk meg.

„A HVIM-nek már nem vagyok tisztségviselője, ezért jelenleg nem is nyilatkozhatok a szervezet nevében” – mondta Toroczkai, amikor az Esztergomban elhangzottakról kérdeztük. Azt mondta, a kettős könyvelés alatt pusztán arra utalt, hogy a román, szerb, szlovák „magyarellenes, törvénytelen akciókat alkalmazó titkosszolgálatok” miatt sok szimpatizánsuk nem mert hivatalosan belépni a szervezetbe, mert könnyen retorziók érhették. „Ettől még segítették a mozgalmat" – mondta.

Véletlenül éppen arra jártak

Ugyanezen az összejövetelen beszélt Toroczkai egy 2009-es incidensről is, amikor a HVIM-esek az enyingi benzinkúton cigányokkal keveredtek összetűzésbe. A történet lényege, hogy Toroczkai és társasága 2009. február 14-én autóval beállított az enyingi kútra, ahol akkor már ott voltak az éjszakai életben szintén nem ismeretlen romák. Köztük az az R. János, aki később az egyik vádlott lett a néhány nappal korábban történt Cozma-gyilkosság ügyében. (A román Marian Cozma kézilabdázót hat nappal korábban szúrták meg halálosan.)

Mivel Toroczkaiék egy szerb rendszámú autóval érkeztek, a cigányok később azt vallották, megijedtek, hogy a meggyilkolt kézis apja szerb exkatonákat küldött rájuk, ezért védekezésből dobálták meg Toroczkaiékat. A történet érdekessége, hogy éppen akkor nemcsak Toroczkaiék tértek be véletlenül a kútra, hanem a Hír TV egyik riportere is, utóbbi rögzítette is az incidenst, legalábbis annak a végét. Toroczkaiék így lettek sértett tanúk, de amit a HVIM vezére az összetűzésről később Esztergomban mondott, érdekes színezetet ad a történteknek:

Most is csak az látszik a felvételen, hogy mi elhagytuk a helyszínt, és ... a cigányok, úgyhogy ennek köszönhetően mi sértett tanúk vagyunk. Mi fel is jelentettük a cigány maffiát, mondván, hogy mi csak pisilni álltunk meg ártatlanul, és ránk támadtak ezek a vadállatok. A cigányok vallomása szerint símaszkokban támadtunk rájuk, ami egyértelmű rágalom, visszautasítjuk, viszont ezt nem lehet bizonyítani.

És Esztergomban került szóba az is, hogy az éjszakai életből ki kell szorítaniuk a cigány bűnözőket – itt elsősorban az enyingi bandára és az azóta tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Magyar Róbert nevével fémjelzett Fekete Seregre, valamint dél-alföldi és szolnoki bandákra utalt: 

Nyilván én azt gondolom, hogy célunk kell legyen, hogy ezeket a cigány maffiákat kiszorítsuk mindenhonnan. Tehát az éjszakai életből is, mert hogy ha nem lesz pénz, akkor ezek ugyanúgy vissza mennek a bodzaszedő kategóriába, ahova valók, vagy kőbányába kényszerülnek, vagy nem tudom, hova, lényeg, hogy menjenek a francba.

És hát nagyon úgy tűnik, hogy ha valakik, Toroczkaiék nagyon is képben vannak az éjszakai élet történéseivel, merthogy a Jobbik, a HVIM és a velük szövetséges Betyárseregen belül és e szervezetek környékén is szép számmal vannak azok, akik onnan érkeztek, vagy a testi adottságaiknak köszönhetően éjszakai portázással keresik a kenyerüket, azaz kidobók.

A legkeményebb arcok a „betyárok" között vannak. 

Én pofán is vágtam őket, ha úgy nézzük, de mégis tudok mellettük élni és velük együtt dolgozni.

– mondta még tavaly januárban egy pécsi összejövetelen a Jobbikról Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője egy szintén titokban rögzített hangfelvétel szerint. Tyirityán arra a 2011-es incidensre utalt, amikor egy rendezvényen felpofozta Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét. Akkor a Jobbik azt mondta, szakít a sereggel. Mára szent a béke, Tyirityán a pécsi összejövetelen már arról beszélt, hogy Novákkal rendezték az ügyet, túlléptek a dolgon és a jobbikos politikus „jó hazafi". 

Ugyanezen az összejövetelen viszont a Betyársereg vezére élesen nekiment a Magyar Hajnal nevű náci szervezetnek is, amelyet nagyrészt a Jobbikból kivált, a pártban csalódott radikálisok alapítottak és amely szervezet úton-útfélen azt hangoztatja, hogy a Jobbik lepaktált a Fidesszel, és korrumpálódott.

Hát nem veszik észre, hogy ha a Jobbik elveszik, vagy a Jobbik szénné ég, akkor nem a Jobbik fog eltűnni, hanem a magyar nemzeti gondolat megy a kukába

– mondta a hallgatóságának Tyirityán.

Jó viszonyban vannak viszont a betyárok a Magyar Nemzeti Arcvonallal, azzal a náci szervezettel, amit legutóbb az orosz titkosszolgálat használhatott fel egy akciójához.  

A cél szentesíti az eszközt – a szélsőjobboldalon nagyjából ezzel az indokkal tűrik meg a zűrösebb figurákat. Több jobbikos forrásunk szerint azonban a Jobbik és a tőle jobbra álló, militáns szervezetek közötti barátságának „ára van″, és a nehézfiúkkal kötött politikai szövetségeket sem adják ingyen. 

A párt rendezvényeinek biztosításánál rendre felbukkannak „betyárok". A sereg esztergomi klánjának vezetője Skinhead Bandi, aki régebben Vona Gábor személyes védelmének biztosításában is segédkezett.

Ugyanígy Vona közvetlen környezetében – szintén testőrként bukkant fel – a Betyársereg egy másik ikonikus alakja, Zsiráf is. Utóbbi is ismert figurája volt régebben az éjszakai életnek. Akárcsak Skinhead Bandi, Zsiráf is bőrfejűként kezdte a pályafutását még a nyolcvanas években. Szintén a Betyársereg tagja a délszláv háborút megjárt Dér Zsolt, aki az előző parlamenti ciklusban Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő egyik személyi titkára volt. 

Akárcsak korábban az erősebb szervezett bűnözői csoportok  – így például a Magyar Róbert vezette Fekete Sereg –, a Betyársereg is képes arra, hogy egy-két nap alatt 200 kemény embert mozgósítson. A céljuk, hogy az ország összes pontján jelen legyenek. A klánok laza szövetségéből álló szervezet hierarchikusan működik, a klánok vezetői teljes engedelmességgel tartoznak a vezérnek, és a saját embereitől is ezt várják el.  

Még a TEK-ben is van emberük?

A Betyársereget közelről ismerő forrásaink állítják: a szervezet tagjai között vannak, akik a Terrorelhárítási Központba is beépülhettek, legalábbis a betyárok már tettek erre utalásokat egy-egy rendezvényükön. 

A TEK eddigi munkája során többször is kaptunk információkat arról, hogy egyes szélsőséges csoportok környezetében megjelentek különböző személyek azzal a hivatkozással, hogy ők a TEK állományában dolgoznak, és szerepet vállalnának a csoport működtetésében.

– válaszolta ezzel kapcsolatos megkeresésünkre a TEK. A terrorelhárítók közölték, minden ilyen esetet kivizsgáltak és bebizonyosodott, hogy „a látókörbe került személyeknek soha semmilyen kapcsolata nem volt a TEK-kel." 

Ugyanakkor azt név nélkül nyilatkozó rendvédelmi források megerősítették az Indexnek, hogy a Betyársereg tagjai között valóban vannak olyan személyek, akik korábban rendvédelmi, honvédelmi, esetleg biztonsági területen dolgoztak, és így speciális képzésben is részesültek. „Ezért is veszélyesek. Jól konspirálnak, és azt is tudják, hogyan ellenőrizzék le tagjaik megbízhatóságát" - mondta a forrásunk. Példaként éppen Tyirityánt említette, aki korábban a magyar hadsereg elitalakulatánál, a 34. Bercsényi László Mélységi Felderítő Zászlóaljnál volt állományban, hogy aztán a képességét a Betyársereg szervezésében kamatoztassa. 

A nyugdíjascsicskáztató rendpárti

A Jobbik környékén bukkant fel korábban az alvilágban csak Kígyóként ismert férfi, aki egy interneten is fellelhető képen együtt látható az egyik jobbikos parlamenti képviselő titkárával. Több, a pártból kilépett tag szerint Kígyó a belső háborúskodásban is segítségére volt a párt vezetésének, amikor rivális tagtársakat kellett megfélemlíteni. 

Ugyancsak a Jobbik környékén tűnt fel tavaly februárban Sz. Attila, aki az Élet menete néven Konyárra szervezett felvonulás szervezésében nyújtott a jobbikosoknak segítséget. A férfi a kétezer fős településen aláírásokat is gyűjtött a „közrend helyreállítása érdekében", egy riportban pedig arról beszélt, hogy ha kell, cigányokat öl:

 Megölök én bármikor egy cigányt, kapok érte két évet, leülöm és kész. Nem félek én senkitől.

Talán azért is beszélt ilyen természetesen a börtönről, mert már többször ült. Legutóbb tavaly nyáron került előzetes letartóztatásba, miután a rendőrség meggyanúsította, hogy egy 63 éves nyugdíjast befogadott a házába, elvette a nyugdíjas felét, majd fenyegetéssel és veréssel arra kényszerítette, hogy neki dolgozzon.

Sz. Attila egyébként közeli ismerőse az érpataki polgármesternek, Orosz Mihály Zoltánnak, aki – miután megkérdeztük tőle, mi a véleménye börtönviselt ismerőséről – a védelmébe vette őt, mondván: Sz. Attilát is megilleti az ártatlanság vélelme. Orosz egyébként szintén közeli kapcsolatban van a Betyársereggel, akárcsak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, a polgármester augusztusban a szélsőjobboldaliak által szervezett Magyar Sziget nevű rendezvény vendégszeretetét élvezte.