Késleltené a jogerős ítéletet az ároktői banda

2014.09.18. 16:26

Az ároktői banda egyik tagjának ügyvédje, Iklai Edit csütörtökön azt indítványozta, hogy függesszék fel a másodfokú eljárást, és az ítélőtábla a jogerős ítélet kihirdetése előtt kérjen állásfoglalást az Alkotmánybíróságtól arról, embertelen-e a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés.

Van esély arra, hogy eléri a célját. Ugyanez a bírói tanács áprilisban, a bátmonostori hármasgyilkosság ügyében már helyt adott egy hasonló védői indítványnak, idézi fel az MTI. Az Index információi szerint épp a jövő héten lesz először az Alkotmánybíróság napirendjén a kérdés.

Strasbourgban májusban azt mondták ki: a magyar Btk. legszigorúbb büntetése, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizáró tényleges életfogytiglan az emberi jogok európai egyezményébe ütközik.

Az ároktői banda ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék januárban két tényleges életfogytiglant osztott ki, tíz brutális rablótámadást és egy idős ember halálát írták a vádlottak számlájára.

A másodfokú eljárás csütörtöki tárgyalásán elhangzottak a védőbeszédek. Több ügyvéd is a kritizálta az MTI szerint a nyomozóhatóság és az ügyészség munkáját, az elsőfokú bíróság ítéletét. Szerintük hiányos volt az ügy felderítése, és elképzelhető, hogy volt olyan elkövető is, aki nem került a vádlottak padjára. 

A vádlottak az utolsó szó jogán több bűncselekmény elkövetését is elismerték, de azt mindannyian tagadták, hogy embert öltek volna, és enyhébb büntetést kértek. A tárgyalás pénteken folytatódik.