Az önkormányzati választás előtt még egyszer összeül a parlament: Szijjártó Péter mától Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, vitáznak a devizahitelekről, és új tagjai lesznek az Alkotmánybíróságnak is. Az ülés első órája elég interaktívra sikerült: az Index közvetíti, hogy mi történik az ülésteremben, az ülésteremben pedig kormánypártiak az Indexet támadják. Pompás napnak ígérkezik a mai, maradjon velük! Felkészült tudósítóink: Dull Szabolcs a Parlament folyosóiról és Nyilas Gergely, aki a szerkesztőségből figyeli a vitákat és szavazásokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fónagy szerint a díjcsökkentések 100 ezer forintot hagytak egy átlagos családnál, mondta Fónagy. Bangóné szerint a családok 74 százaléka nem tud 50 ezer forintot kifizetni váratlan kiadásra. Az átlagos tartozás 60 ezer forint a rezsiből adódóan, így ő nem, a parlament viszont elfogadta Fónagy válaszát.

  • A jobbikos Szilágyi György szerint aggályos, hogy a választás tisztaságára „a közel-keletről őrködnek”. A politikus valójában Izraelre gondolt: eszerint a választások ellátását biztosító szervereket a XIII. kerületi Csata utcában őrzik, egy olyan épületben, amely egy izraeli állampolgár tulajdonában van. Ez nemzetbiztonsági kockázat, ám válasz helyett Pintér Sándor hallgat. Szilágyi szerint a választások lebonyolításának tisztaságával szembeni aggodalmak nem alaptalanok.

  • A jobbikos Szilágyi a kormányfőhöz intézte a kérdést, Orbán Viktor a válasszal Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg, aki a feladatot Kontrát Károlyra ruházta át. Az államtitkár szerint a Belügyminisztérium nem hallgat, írásban is kimerítően válaszolt Szilágyi felvetéseire. "Még egyszer elmondom: a választási rendszert üzemeltető, ellátó szervereket a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala biztosítja. A választási szerverek a magyar állam tulajdonában lévő épületben vannak, nem pedig a XIII. kerületi Csata utcában. A biztonsági előírásoknak eleget tettünk, az ön információi nem felelnek meg a valóságnak" – zárta rövidre Kontrát. Szilágyi szerint választ írásban sem kapott érdemben, nem tudni, hol vannak akkor a szerverek, így a választ ő nem fogadta el.

  • Az MSZP-s képviselő azonnali kérdésével inkább megvárja az MNB elnökét, így a Matolcsy György helyett kijelölt válaszadót nem fogadta el.

  • Novák Előd kérdést intézett volna a kormányfőhöz, Zoltai Gusztáv kinevezésével kapcsolatban, azt kifogásolva, hogy " Martonyi János után egy újabb III/II-es múltú" személy kapott lehetőséget a kormányban. Orbán Viktor Semjén Zsoltot bízta meg a válaszadással, de a jobbikos politikus inkább megvárja a kormányfőt.

  • Hogy éli túl az almaágazat a példátlan válsághelyzetet – kérdezte a jobbikos Apáti István. "Amikor 30 forint alatt volt a léalma felvásárlási ára, akkor a MAGOSZ tüntetett. Most tíz forint, mindenki hallgat, Úgy látszik, a MAGOSZ csak akkor tüntet, ha a Fidesz ellenzékben van" – vetette fel, kifogásolva, hogy a kormány nem tett lépést az almatermelők védelmében.

    Nagy István államtitkár szerint azonban van támogatási rendszer. "A korábbi almaválság idején a másik kormány egymilliárdos támogatást tudott nyújtani, a mostani 3 milliárddal támogatja az ágazatot" – vette elő az elmúltnyolcévet Nagy. A kormány szerinte nem szalasztotta el az EU-s támogatási módokat. "226 termelő adott be igénylést, míg a lengyel gazdáknál mindenki beadta az igényt. Az EU ezután látta, hogy az a kifizetési mód, amely az embargó okozta kár fedezésére szolgál, az nem fog működni. Az EU-s keret újra indul lengyel gazdák becstelensége miatt." Apáti szerint azonban nem a lengyelekre kéne kenni a magyar kormány tétlensége miatti felelősséget.

    Apáti István szerint az államtitkár felkészületlen.

  • Az offshore hátterű cégek pályázati lehetőségéről kérdezett Sallai R. Benedek, a miniszterelnökséget vezet miniszter erre is válaszol. "44 ezer magyar vállalkolzás nyert az EU-s pályázati rendszerben 2007 és 2013 között" – mondta Lázár János. Akivel szemben felmerült az offshore gyanú, azokkal szemben elindult az eljárás. Akár visszafizetésre is sor kerülhet, és a következő hét évre kitilthatók ezek a vállalkozások. LMP-s politikus szerint nincs ennek nyoma, hiszen Lázár Kecskeméten is avatott konzervgyárat, aminek társtulajdonosa belize-i hátterű.

    A pályázati pénzeket a költségvetés még nem láthatja, arra a vizsgálatok nyomán – ha megállapítják a visszaéléseket – legfeljebb egy év múlva kerülhet sor, az Európai Bizottságon keresztül.

  • A Fidesz regionális vezetőjéhez, Bánki Erikhez köthető cégről kérdez Harangozó Gábor. Az MSZP-s politikus szerint hangfelvétel igazolja, hogy a siófoki kórházépítés elhúzódása a Bánki Erik érdeke volt. „Meddig tűri a mutyit Siófokon?" – kérdezte Lázár Jánost Harangozó.

  • "Ha nem teszi meg a feljelentést, akkor valóban helyes, hogy hozzám fordul ,hiszen EU-s pénzek felhasználásáról van szó. Ha nem bűcselekmény, akkor érdemes az érintettekkel szóba elegyedni, megtdni, hogy volt-e ilyen zagyválás" – mondta Lázár, aki szerint komoly fejtörést és gondot okoz a miniszterelnökségnek, hogy sikerüljön az összes folyamatban lévő kórházfejlesztéseket befejezni 2015. december 31-ig. "Nem tudok visszaélésekről, szívesen rendelek el soron kívül vizsgálatot, ezt időközben meg is tettem, de ha bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor önnek is büntetőfeljelentést kellene tennie."

  • "Unikális megoldás helyett csak 2016-ig ígéri a kormány a devizahitelesek teljes rendezését" – neheztelt a kormányra Z. Kárpát Dániel. A Jobbik képviselője is az ellopott cucc visszaviteléhez hasonlítja a kormány rendezését, csak tévé helyett hifit mondott. Tállai szerint van eredmény a rendezésben, még ha a képviselő kevesli is. "Ön is tudja, hogy a parlament előtt van és ma szavazunk az elszámoltatási törvényről" – mondta az államtitkár. A súlyos társadalmi problémának többféle gazdasági, jogi, a bankszektort és több millió embert érintő megoldása van, ami lépésről lépésre érhető el. Egyszer a végére fogunk jutni – ígérte Tállai, akinek felszólalását a mellébeszélés csúcsának nevezte. Z. Kárpáti szerint a lopott holmi egy része marad a bankoknál, aki elveszítette a lakását, az már nem kap jóvátételt, ezért a Jobbik újra összehívja a devizakerekesztalt. A kormányt is, hogy két év után először nézzenek a szemükbe azoknak, akiknek elszámolással tartóznak. Tállai szerint Z. Kárpáti beszél mellé és politikailag jól megélt a devizahitelesekből, és kénytelen lesz belátni, hogy ezt a terméket le kell vennie a Jobbiknak, mert a kormány rendezi a kérdést.

  • "3,1 tized százalékkal nőt ta foglalkoztatottság Magyarországon, élen jár ezzel az EU-ban" – mondta a Földi László, a KDNP képviselője. "Vajon a gyed extra programnak köszönhetők az EU-s szinten is figyelemreméltó mutatók?" – kérdezte belemenősen Tállai Andrástól.

  • "Komoly eredmények vannak a KKV szektorban, támogatást évi 2-ről 16 milliárdra nőtt a foglalkoztatási támogatásban a szektor, 45 ezer munkahelyet megóvtak, 21 ezret létrehoztak, négy év alatt több mint 40 milliárd forintot kapott a szektor" – mondta Tállai. Megvannak az eredmények, a folytatásról kell beszélnünk. "Igen jó eredmény a mi térségünkben is a foglalkoztatási növekedés" – vallotta meg a KDNP-s Földi László. Biztatóak az előző évek eredményei, bízom benne, hogy a következő éveknek is meglesz a gyümölcse" – mondta. Tállai szerint a kormány célja, hogy az adófizetők száma elérje az ötmillió főt, Csehország és Portugália ebben még előttünk van, a kormány célja, hogy növekedjen a foglalkoztatottság, a KKV-k 500 milliárdot fognak kapni a jövőben. A közfoglalkoztatottak esetében az a cél, hogy idővel a versenyszférába mehessenek át.

  • Ikotity István az LMP képviselője az egykori Kishantosért szólalt fel. "A 452 hektárból 250-et lepermeteztek és leműtrágyáztak, így magas szintű minősítést vesztett el. Biogazdálkodást vállaltak az új gazdák a területre, mikor bontják fel a szerződéseket?" – kérdezte.

    Nagy István államtitkár szerint az ökogazdálkodás legnagyobb szövetségese a földművelésügyi minisztérium. Kishantos esetében sok valótlanságot szoktak állítani. Nézze meg mindazt a jövőt, amit a kormány elképzelt, mindazt jó példát, amit nyújtanak a gazdálkodók – mondta Nagy. Ikotity szerint az új szerződők azt a kötelezettséget sem tartották be, amely szerint biogazdálkodást folytatnak egy évig. Nem tettek ennek eleget, tehát kérdésem továbbra is, mikor bontják fel a szerződéseket. "Valótlanságot állít, aki vegyszerezéssel vádolja a kishantosi gazdálkodókat" – mondta Nagy.

  • Az ingyenes HPV-oltásról szólt Lukács László György. A jobbikos képviselő szerint a gyors és heves reakciók mutatják, hogy a hirtelen és a nyilvánosságot kizáró, kampányízű trükk bizalmatlanságot szült az oltás ingyenes lehetőségének felvetése. A kormány így lehetőséget sem adott a szakmai és tudományos. társadalmi vitának a bevezetés előtt, amely után minden szülő megalapozottan tudott volna dönteni. Az ilyen kampánycélú, 1,7 milliárd forintos kapkodás nem használ. "Direkt vagy gondatlanságból szúrták el az oltás társadalmi megítélését?" – kérdezte Lukács.

  • Rétvári Bence szerint sokan kérték az oltás beadását, amely a lányoknak 7. osztálytól ajánlott. Fontos megszerezni a védettséget, mondta az államtitkár, megjegyezve,hogy az érintett szülők 83 százaléka támogatja a beoltást, tehát nincs társadalmi bizalmatlanság a HPV elleni oltással szemben. Ez az oltás már minden magyar 12 éves iskoláslánynak beadható, így 93 százalékban biztosítható, hogy évtizedekkel később ne alakuljanak ki a veszélyes betegségek. Lukács szerint csak kampánytrükkről van szó, a szülők igenis bizalmatlanok. Úgy tűnik, Lukács amúgy támogatná az oltást, mert szerinte a kormány egy hasznos dolgot is képes volt elmaszatolni. Rétvári szerint azonban Lukács kétszer is elszalasztotta a lehetőséget, hogy kiálljon a méhnyakrák elleni oltásért. Többéves programról van szó, az államtitkár szerint ezért is felesleges kampányelemet keresni benne.

  • Sallai R. Benedek az iránt érdeklődött, hogy ki fizeti meg a játszótereket érintő botrány kárait. Az EU-s pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket nem tudja megakadályozni a kormány – mondta a ma már harmadszor felszólaló LMP-s képviselő. "Ki a felelős azért, hogy a korábbi rendszerekben is észrevett túlszámlázásoknál nem történtek lépések? Az MVH vezetőjének hirtelen lemondása nincs összefüggésben a történtekkel? Aggódva látjuk, hogy az európai megítélése Magyarországnak, ha nem tárja fel az EU-s pénzek visszaélésének hátterét."

    Lázár szerint valóban sok a gyanús ügylet a játszótérépítések kapcsán. Sok önkormányzat a vidéki fejélesztési rendszereken keresztül többlettámogatást igényelt tanácsadó segítségével, és a kivitelező visszajuttatott pénzeket a tanácsadónak és az önkormányzatnak. Ez a gyakorlat bukott meg az EU vizsgálata kapcsán, amely nyomán az EU Bizottságának vissza kell kérnie a teljes támogatási pénzt, ami 1,3 milliárd forint. "A belügyminisztérium önkormányzati alapjából ki kell segíteni azokat az önkormányzatokat, akik nem tudnák visszafizetni" – mondta Lázár, aki szerint  meg kell vizsgálni a számonkérést is.

  • Szijjártó Péter Gyopáros Alpárnak válaszol a csornai napelemgyárról. "Minél több csúcstechnológiás kutatásfejlesztési és innovációs kapacitást kell vonzanunk Magyarországra. Szeretnénk elérni, hogy 2020-ra a megújuló energiák aránya a teljes energiafelhasználásban meghaladja a 14 százalékot." A kormány egymilliárd forinttal támogatja a 212 új munkahelyet teremtő gyárat, amely még kétmilliárd forint pályázati lehetőséghez is jut. Hasonló hatékonyságú napelemet állítólag csak egy japán gyár tud gyártani. A gyártás 2015 második felében kezdődhet meg – mondta Szijjártó.

  • Szél Bernadett azt kérdezte, miért vett részt Pröhle Gergely azon a a moszkvai konferencián, amelyen orosz milliárdosok is jelen voltak,  akiket érint az EU-szankció. Pröhle nem politikai szereplő, noha a magyar kormány helyettes államtitkára. Nem aggályos-e, hogy olyan konferencián vett részt, amelyen EU-s szankciók alá vont orosz szélsőségesek és oligarchák is jelen voltak?

  • Rétvári Bence szerint az orosz demográfiai intézet meghívására jelent meg Pröhle, nem politikusként. A konferencia nem volt titkos, hiszen a helyettes államtitkár nyilatkozott is, egyébként is számos amerikai, afrikai intézet képviselője vett részt, és nyilatkozott a Vatikán képviselője mellett az orosz muzulmánokat képviselő mufti, de Berl Lazar orosz főrabbi és Kirill pátriárka is.

  • – kérte Lázártól a szocialista képviselő, az RTL Klubot különösen sújtó reklámadója kapcsán. "Nem tudom, hogy fogadott vagy fogadatlan prókátora az RTL Klubnak, amelynek érdekében szólalt fel a parlamentben. Hogy ez növeli vagy csökkenti az RTL Klub ázsióját, azt döntsék el a nézők" – mondta Lázár János.  A miniszter szerint Magyarország 2012 után, a kormány teljesen tudatos döntése alapján a különadókra tért át, "az általános népnyúzás helyett". A bankadó és a telekomadó átment az EU szűrőjén is – mondta a miniszterelnökség vezetője. Az RTL Klub gazdasági megfontolás miatt került be a körbe. A cég Lázár szerint ugyanis eddig éveken át szakszerűen – jó ügyvédek segítségével – elkerülte a magyar adófizetési szabályokat.

  • Egymillió család vált kiszolgáltatottá a bankokkal szemben a devizahitelek miatt – mondta Völner Pál. A Fidesz képviselője szerint az elmúlt négy évben ezermilliárd forinttal csökkent a devizaalapú lakáshitelek állománya. "Igazságot szolgáltatunk 1,3 millió magyar családnak" – mondta a politikus.

  • "Völnert hallgatva ha már ilyen magabiztosan állítja, hogy 2010 óta dolgoztak a csökkentésen, akkor kérdés, mit csináltak valójában? Miért most kerülnek ezek a törvények a ház elé? Miért nem legalább júliusban ez jelent meg a ház előtt? Mert kampány van" – mondta Schiffer, aki szerint aggályos, hogy a forintosításról még mindig nincsen szó és a jövőben is lehetséges ilyen ügyleteket kötni. Megszavazzuk a csomagot, mert négy év késéssel bár, de történik valami a családokért – mondta Schiffer. "Mielőtt bekapcsolják a bull shit generátort, jelezzük, nem a bankok miatt aggódunk a meghirdetendő kétéves kamatmoratórium kapcsán, hanem a hitelpiac kiszáradásáért" – mondta az LMP frakcióvezetője. Szerinte elvárható lenne, hogy "amikor a kormány idehoz a ház elé egy javaslatot kamatmoratóriumról, akkor arra is kéne válaszolni, hogyan jutnak hitelhez majd a KKV-k. Hitel nélkül nincsen fejlődés."

    Az LMP társelnöke azt is nehezményezi, hogy a kormány nem biztosította, hogy a devizahitelekből támadó adósságot ne lehessen faktorálni, noha azt, hogy a bankok kétes hátterű cégekre ruházhassák át a tartozást, azt mindenképp el kellene kerülni.

  • A Jobbik szerint keveset engednek el a nagy hitelből, és az elszámoltatás lényegében a már emlegetett lopott holmis példát jelenti. A bankok loptak a családoktól, mégis elég a törvény szerint az,hogy a lopott holmi egy részét visszaadja – mondta Z. Kárpáti Dániel.

  • "Elképesztő, hogy a Fidesz most is mellébeszél a probléma lényege kapcsán. Az ugyanis a gyenge forintból fakad" – mondta Burány Sándor. Az MSZP politikusa támogatja a benyújtott törvényjavaslatot, de jelezte: Orbán Viktpor gazdaság- és Matolcsy György pénzügypolitikája tönkretette a forintot. A kormány erős forinttal vette át az országot. Az igazi probléma a gyenge forint, ezért emelkedett soha nem látott magasságba a törlesztőrészlet – mondta Burány, aki szintén a forintosítás mellett száll síkra, de erős és nem gyenge árfolyamon. "Ezt a forintárfolyamot a pazarló módon költekező jegybank pénzügypolitikája és Orbán Viktor kiszámíthatatlan, és befektetésellenes gazdaságpolitikája" – mondta Burány, aki csatlakozott Schifferhez, a pénzügyi stabilitás veszélyét látva a kamatmoratóriumban.

  • 2001-ben Orbán, Matolcsy és Járai alatt vált lehetővé a devizahitel – emlékeztetett Gúr Nándor. Az MSZP politikusa a 2010-es árfolyamokat idézte fel: svájci frank 185 forint, euró 265 forint. A gyengülő árfolyam 30-70 százalékos többletterhet rótt a hitelt felvevőkre – mondta Gúr, aki szerint a forintosítás azonnaliságát kellene biztosítani.

  • A szavazásra később kerül sor, de bizonyos, hogy minden frakció támogatni fogja.