Ítélet jön a Szebb Jövőért-ügyben

2014.10.08. 07:23

Szerdán ítélethirdetés várható a főként Gyöngyöspata miatt ismertté vált Szebb Jövőért Egyesület perében a Szegedi Ítélőtáblán, közölte a bíróság. Az ügyészség a szervezet feloszlatását kérte arra hivatkozva, hogy a Szebb Jövőért tevékenysége sérti a roma kisebbséghez tartozók egyenlő emberi méltósághoz való jogát azáltal, hogy az emberek között faji alapon megkülönböztetést tesz. Az ügyészség szerint a Szebb Jövőért a polgárőr tevékenység látszatát keltve, azzal visszaélve megfélemlítette a roma kisebbséget a járőrözéssel, a Jobbik által a "cigánybűnözés" ellen meghirdetett tüntetéseken való részvétellel, a formaruhás tagok folyamatos jelenlétével.

1998634 a2ee2edbc845f16325e049606efced13 o
Fotó: H. Szabó Sándor


Az ügyészség szerint mindez alkalmas volt arra is, hogy felerősítse a romákkal szembeni indulatokat, feszültséget szítson az érintett településeken, és a média által biztosított nyilvánosságon keresztül az egész ország cigány lakosságában félelmet keltsen.

Az egyesület mindezt tagadta. A per régóta húzódik. A Gyulai Törvényszék idén március 24-én hozott elsőfokú ítéletet, amelyben elutasították az ügyészség keresetét. A törvényszék indoklása szerint az ügyészségnek kellett volna bizonyítania, hogy a Szebb Jövőért olyasmiket tett és tesz, amik akár alapszabályba, akár a hatályos jogszabályokba ütköznek, és hogy ezért a feloszlatás indokolt. Az elsőfokú ítélet szerint ezt nem sikerült megfelelően bizonyítani.

Ez volt az az ítélet, amelynek a cigányozó indoklása miatt etikai eljárás indult a gyulai bíró, Mucsi Erika ellen. A bíró ugyanis az ítélethirdetéskor arról beszélt, hogy szerinte a cigányság elsősorban nem faji kategória, hanem "a lakosságnak egy elkülönült, a többségi társadalom hagyományos értékeit ... semmibe vevő csoportja".

Az RTL Klub Híradója augusztusban számolt be róla, hogy Mucsi Erika kijelentéseit az Országos Bírói Etikai Tanács ugyan etikátlannak minősítette, de végül semmilyen büntetést nem kapott, továbbra is a Gyulai Törvényszéken dolgozik.

Az ügyészség fellebbezett a gyulai ítélet ellen, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.