Rendőrség: A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki nemi erőszakot

2014.11.25. 10:24

A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot – a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján ezt üzeni a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a fiatal lányoknak. A hétvégén megjelent, nagy tiltakozást kiváltó, az erőszakért az áldozatot hibáztató oktatóvideók után a rendőrségnek még mindig nem sikerült megtanulnia, hogy a nemi erőszakért sohasem az áldozat felelős.

 Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben

– írja a Vas megyei rendőrség, kihangsúlyozva, hogy bár a megyében nem jellemző a nőket érő erőszak, azért nem árt az óvatosság. Úgy tűnik, a Baranya megyei kapitányság nemi erőszakhoz való hozzáállása nem egy furcsa anomália a rendőrségen belül, hanem vannak más kapitányságok is, amelyek hasonlóan gondolkoznak az áldozat nemi erőszakon belüli szerepéről.

A rendőrség nem könnyíti meg a fiatal lányok helyzetét, mert egyszerre tanácsolja nekik azt, hogy ne kacérkodjanak, és azt, hogy mindig sugározzanak önbizalmat, ugyanis ezzel is elkerülhetik az áldozattá válást.

Fontos az önbizalom, fontos, hogy magunk is higgyünk abban, sikerülhet elkerülni az áldozattá válást!

– írja a Police.hu, és azt is tanácsolja, hogy ha észreveszi egy lány, hogy valaki figyeli, akkor igyekezzen jól látható, kivilágított helyre sietni vagy elvegyülni a társaságban. A statisztikák szerint a nemi erőszakok többségét egyébként nem közterületen követik el, így sok potenciális áldozatnak ez a tanács nem sokat fog segíteni.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja

Az ENSZ 1999-ben nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjává, így emlékezve meg a Mirabal nővérekről, akiket 1960-ban ezen a napon öltek meg Rafael Trujillo tábornok parancsára a Dominikai Köztársaságban. A nővérek a feminista ellenállás szimbólumai lettek. Ezen a napon emlékezünk minden olyan nőre, aki embertelen körülmények között él, akit erőszak sújt.

Mindeközben egy független helyi lap, a Pecsiujsag.hu egy cikkben kiállt a baranyai rendőrség bűnmegelőzési videói mellett:

Maradjunk annyiban, hogy a baranyai zsaruk figyelemfelhívó klipjei jók.

"Ezek a klipek messze nem szoft-pornószerűek és ráadásul még jók és hatásosak is. Profik. Olyanok, amilyeneknek az ebben a témában manapság készülő videóknak lenniük kell" - írja a lap.

A magyar rendőrség videóira egyébként már a Guardian is ráugrott.  A brit lap beszámol arról, hogy nőjogi civil szervezetek tiltakoznak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kisfilmjei ellen, mivel úgy vélik, hogya filmek káros és veszélyes üzenetekkel járulnak hozzá a nők elleni erőszak előfordulásának amúgy is kedvező társadalmi légkör fenntartásához. A női szervezetek tiltakoztak a terv ellen, hogy a káros sztereotípiákat közvetítő, közpénzből készült kisfilmeket Pécs összes középiskolájában levetítsék.