Pert nyert az Index a gyerekkínzási ügyben

2014.11.26. 13:08
Közérdekű adat a Budakörnyéki Járásbíróság szerint, hogyan, mennyire alaposan folytatta le a gyermekvédelmi rendszer működését ellenőrző belső vizsgálatot a szigetszentmiklósi önkormányzat annak a három kisgyereknek az ügyében, akiket éveken át képtelenek voltak megvédeni bántalmazó szüleiktől. Ez az a vizsgálat, amelynek alapján senki ellen nem indult fegyelmi.

Szerdán kihirdette az elsőfokú ítéletet a Budakörnyéki Járásbíróság abban a közérdekű adatigénylési perben, amelyet az Index indított a szigetszentmiklósi önkormányzat ellen a tavaly ősszel kirobbant gyermekbántalmazási botrány ügyében. Az ítélet szerint a szigetszentmiklósi önkormányzat tizenöt napon belül ki kell adja az Indexnek annak a belső vizsgálatnak a dokumentumait, amelyet a botrány kirobbanása után lefolytatott, és amely azzal végződött, hogy nem indítanak fegyelmi eljárást senki ellen.

A Szigetszentmiklóson működő gyermekvédelmi rendszer hatékonysága komolyan megkérdőjeleződött, miután 2013 novemberének végén a Blikk cikkéből kiderült, hogy egy szigetszentmiklósi házaspár éveken át kínozta, rendszeresen megerőszakolta és verte három kiskorú gyerekét, a vád szerint fekáliát és patkányt etettek velük. Az önkormányzat a botrány kirobbanásának másnapján az Index kérdésére megígérte, hogy kivizsgálják az ügyet. „A szükséges belső vizsgálatok el lesznek végezve. Az ügyet kivizsgáljuk, és mint minden alkalommal, így most is megtesszük a megfelelő intézkedéseket” - írta az önkormányzat sajtómunkatársa.

A megígért belső vizsgálat eredménye az lett, hogy az önkormányzat nem indított a gyermekvédelmi rendszer egyetlen szereplője ellen sem fegyelmi eljárást. Szerettük volna megtudni, hogyan, milyen módszerrel zajlott, mennyire volt alapos ez a vizsgálat, ezért megpróbáltuk közérdekű adatként kikérni az önkormányzattól a vizsgálat dokumentumait.

Közérdekű adat, hogy zajlott a vizsgálat

A kérésünket elutasították, ezért indítottuk a pert a dokumentumokért. A bíróságra beadott keresetünkben arra hivatkoztunk, hogy a közpénzből finanszírozott, a gyerekek jogait és érdekeit védő rendszer működésének átláthatósága mindannyiunk érdeke.

A per szeptemberben indult el. A polgármesteri hivatal ügyvédje elsősorban az indexes kereset elkésettségre próbált hivatkozni, de azt is mondta: szerintük amit kérünk, az nem nyilvános adat. A gyerekek érdekére hivatkozott, mondván „vérlázító és felháborító”, amit a sajtó művelt velük, megsértették a személyiségi jogaikat, és ezzel hátráltatták visszailleszkedésüket a mindennapi életbe.

A Budakörnyéki Járásbíróság végül mindenben az Indexnek adott igazat: a keresettel nem késtünk el, a belső vizsgálattal kapcsolatos dokumentáció pedig, amit kértünk, "mindenben megfelel a közérdekű adat kritériumainak". A bíró hangsúlyozta, hogy az Index már az eredeti kérelmében is kifejezetten azt írta, hogy a gyerekekre vonatkozó személyes adatokat nem kéri, a jogaikat tiszteletben tartja. Az ítélet szerint az önkormányzatnak kell majd végigmenni a vizsgálat dokumentumain, és kézi erővel kitakarnia a személyes adatokat.

Az ítélet egyelőre nem jogerős. Az önkormányzatnak a kézbesítéstől számítva tizenöt napja lesz arra, hogy fellebbezzen.

Ennyit már tudunk

A per során egyébként már kiderült valami a fegyelmi nélkül lezárt belső vizsgálat módszertanáról. Szeptember 22-én a polgármesteri hivatalt képviselő ügyvéd elmondta, mi történt:

A polgármester összehívott egy egyeztető megbeszélést, amelyen jelen voltak az alsós iskolai tanárok, az alsós iskolai igazgató, a Családsegítő Szolgálat, a gyerekek óvónője, a helyi rendőrkapitányság képviselője és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság két vizsgálótisztje. Ami itt elhangzott, az alapján született meg a belső vizsgálat eredménye. Az anyagot a polgármesteri hivatal egyik dolgozója írta meg mint jegyzőkönyvvezető, és a polgármester aláírta. Ez az a dokumentum, ami az ügyben keletkezett.

A belső vizsgálat ezek szerint egy "egyeztető megbeszélésből" állt.

A szülők ellen még nincs ítélet

A szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben zajlottak más eljárások is. Az előzetes letartóztatásban ülő szülők elleni büntetőügyben zárt tárgyalásokat tartanak, ítélet egyelőre nem született.

A Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala azt derítette ki, hogy éveken keresztül se a védőnő, se a gyerekorvos, se az óvoda, se az iskola, se a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három kisgyereket. Fegyelmi eljárás megindítását a hivatal ezután a vizsgálat után nem javasolta.

Fordulatot hozott viszont, amikorjanuár 17-én Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter beavatkozott. Új, rendkívüli vizsgálat indult. Aznap estére egy családgondozót azonnali hatállyal kirúgtak, és eldőlt, hogy fegyelmi eljárást kell indítani a szigetszentmiklósi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat intézményvezetőjével szemben. Az ügy ezzel visszakerült a szigetszentmiklósi önkormányzathoz.

A fegyelmi ügyében június 18-án mondta ki a szigetszentmiklósi képviselő-testület a végső szót: fegyelmi felelősséget nem állapítottak meg, vétkes kötelezettségszegés miatti hátrányos jogkövetkezményt nem alkalmaztak a családsegítő gyermekjóléti szolgálat intézményvezetővel szemben. A döntést zárt ülésen hozták, az indoklás nem nyilvános.

Az ügyben az ombudsman is vizsgálódott. A jelentéséből – már elég részletesen lehet tudni, mi folyt Szigetszentmiklóson, hogyan vallott kudarcot a három gyerek ügyében a gyermekvédelmi rendszer. A zöld ételről, felgyújtott ruhákról, tetvekről beszélő ombudsmani jelentés szomorú kronológiát állított fel sűrűsödő aggasztó jelekről, be nem tartott ígéretekről, adminisztratív furcsaságokról, tehetetlenségről és halogatásról.