Négy embert fogtak el egy 1996-os maffialeszámolás miatt

2014.12.17. 08:38 Módosítva: 2014.12.17. 09:44

A rendőrség megerősítette a Népszabadság keddi információját: négy embert fogtak el az 1996-os ügetői emberölési kísérlet ügyében. A gyanúsítottak a budapesti éjszakai élet egykor jól ismert figurái: Tanyi György és két testvére, János és József, valamint a 43 éves B. László.

A rendőrség gyanúja szerint 1996. november 13-án Tanyi György a Kerepesi úti ügető melletti területen több lövést adott le Lakatos Csabára, a sokszoros bajnok hajtóra. Lakatost a lövések a fején, a hátán és a combján találták el, de túlélte a sérüléseket. Bár a rendőrség akkor azonnal lezárta a környéket, a tetteseket nem sikerült elfognia. 

A fővárosi főügyészség szóvivője két hete jelentette be, hogy  szeptember 23-án elrendelte az egyszer már megszüntetett nyomozás folytatását. Az ügyben előre kitervelten elkövetett emberölés kísérlete miatt folyik eljárás.  A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden őrizetbe vette Tanyit és testvéreit. 

18 év után

A meglőtt hajtó az 1996. november 1-jén Óbudán kivégzett Prisztás József üzlettársa volt. A Népszabadság szerint az NNI a Lakatos ellen végrehajtott gyilkossági kísérlet hátterében is Portik Tamást sejti. 

Pesti Srácok nemrég azt írta, a 90-es évek megoldatlan leszámolásait elkövetők elfogásán dolgozó nyomozócsoport birtokában több olyan vallomás van, amelyek szerint Portik Tamás elszámolási vita miatt adhatott megbízást a Prisztás József lovaival is versenyző fogathajtó lelövésére.  

Tanyi György ellen más eljárások is folynak, miután idén egy autós koccanás miatt leütött egy mozgássérült férfit és két másik embert, 2012 márciusában pedig riasztópisztollyal lövöldözött egy budapesti szórakozóhelyen. Tanyi gyanúsított a Romkert nevű szórakozóhely hét évvel ezelőtti felgyújtása miatt indult ügyben is. Ott a biztonsági őr olyan súlyosan megégett, hogy a kórházban életét vesztette.