Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megijedt a rendőrség, hogy kiderült: elsikálják a markolós üldözést

2015.01.07. 14:06
Visszatámadt a rendőrség, miután az RTL Klub kedd esti híradója nyilvánosságra hozta, hogy bűncselekmény hiányában megszüntetik a nyomozást annak a markolósnak az ügyében, aki tavaly szeptember 26-án munkagépével üldözte az Index szerkesztőségi autóját a cikói hulladéktároló területén. A bonyhádi kapitányság saját korábbi bejelentését hazudtolta meg.

A nyomozás megszüntetéséről Hadházy Ákos, szekszárdi önkormányzati képviselő nyilatkozott a tévének, aki szeptemberben maga is az Index stábautójában ült, amikor atrocitás történt.

Az Index a tározó környezetszennyező működéséről készített videót, így felvétel készült arról is, amikor a cikói telepen egy JCB-markoló nagy sebességgel megjelent a tároló belső szervizútján, felemelt markolókanállal közelített az autóhoz, majd mintegy 40 km/h-s sebességgel üldözte, miközben az acél tolólap alig 1 méterre volt a kocsi hátuljától. A munkagép sofőrje a kamerákat látva végül abbahagyta az üldözést, visszafordult, és a markolóval eltorlaszolta a telep bejáratát.

Az eset miatt Hadházy feljelentést tett közúti veszélyeztetés, kényszerítés és személyi szabadság megsértése miatt.

Bonyhádi kapitányság: Valótlan, hogy leállítanák a nyomozást

A hír megjelenése után kedden este Bonyhádi Rendőrkapitányság közleményt adott ki a Police.hu-n, azt állítva, hogy az RTL Klub valótlanul közölte, hogy „a rendőrség szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el, de még szabályt sem sértett az a markolóvezető, aki újságírók autóját üldözte tavaly szeptemberben Cikón. A riport tárgyát képező ügyben (...) folytatott nyomozás jelenleg is folyamatban van.”

Bonyhádi kapitányság: A nyomozást megszüntetik

Ennek viszont ellentmond a bonyhádi bűnügyi nyomozók decemberi levele, amelyben arról értesítették Hadházyt, hogy „a nyomozás bűncselekmény hiányában megszüntetésre kerül”, ha nem tesz további észrevételeket.

A képviselő ezért a napokban bement a kapitányságra, átnézte az iratokat, majd pedig jelezte, hogy a markolós hamisan tanúzott, amikor azt állította, hogy a sarat takarította le az útról, és vétlen abban, hogy túl közel került a kocsihoz. Hadházy ismét elmondta a rendőröknek – amit egyébként az Index újságírói is tanúvallomásban állítottak, valamint a videón is jól látható –, az úton sehol nem volt sár, a gép pedig felemelt tolólappal közeledett a Suzukihoz. Ezt jegyzőkönyvbe is mondta.

Az őrnagy erre úgy reagált, hogy a rendőrségnek továbbra is az a véleménye, hogy nem történt semmi, le fogják zárni a nyomozást bűncselekmény hiányában, majd tegyen utána panaszt az ügyészségen – ismertette az iratbetekintésen történteket az Indexnek a képviselő.

Hadházy elmondta, hogy a zárójelentés tervezetében szó szerint az áll, hogy

a markolóvezető nem tanúsított olyan magatartást amellyel a jármű utasainak életét vagy testi épségét veszélyeztette volna.

A jelentés hivatkozik rá, és nem vonja kétségbe, hogy a markolóvezető a sarat takarította. A jelentés szerint

a jelentős hanghatás félelmetes lehetett az autóban ülők számára, de nem állapítható meg, hogy nekik is ment volna, ha nem indul el a személyautó sofőrje. Érdeksérelem nem történt.

„A markolóvezető megbízatása a kazettákhoz vezető útra koncentrálódott, ennek megfelelően végezte munkáját, így az út 20 méteres végén már el is kanyarodott, és hagyta, hogy az újságírók felvételeket készítsenek.” „A markoló egyenletes sebességgel követte a gépkocsit, így kényszerítés büntette nem áll fent, mert nem kényszerítette a haladásra: ha a gépkocsivezető fékezett volna, a markoló is megállt volna."

A közúti veszélyeztetéssel azért sem foglalkozott, mert szerinte ez nem „közforgalom előtt megnyitott magánút”. Azt azonban, hogy ezt az állítást mire alapozza, a jelentés nem tartalmazza, és az iratokból sem derült ki. Hadházy kifejtette, hogy a rendőrségnek viszont észre kellett volna venni a foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés tényállását, és egyben szeretne új feljelentést tenni ebben az ügyben. Erre azt a tájékoztatást kapta, hogy a nyomozó véleményén ez sem változtat: nem történt bűncselekmény, új feljelentést ne tegyen, hanem a lezáró határozat elleni panaszban jelezze észrevételeit.

A rendőrség a személyi szabadság korlátozását sem tartja megalapozottnak, mert jogosnak ítélte, hogy a szeméttelep dolgozói elbarikádozták a főkaput. Hadházy szerint ebben viszont az a furcsa, hogy azt is tartalmazza a rendőrségi irat, hogy semmi nem akadályozta sem fizikailag, sem jelzéssel az autó bejutását, és a tanúvallomásokból az derül ki, hogy senki nem tiltotta meg a belépést.