Megijedt a rendőrség, hogy kiderült: elsikálják a markolós üldözést

2015.01.07. 14:06
Visszatámadt a rendőrség, miután az RTL Klub kedd esti híradója nyilvánosságra hozta, hogy bűncselekmény hiányában megszüntetik a nyomozást annak a markolósnak az ügyében, aki tavaly szeptember 26-án munkagépével üldözte az Index szerkesztőségi autóját a cikói hulladéktároló területén. A bonyhádi kapitányság saját korábbi bejelentését hazudtolta meg.

A nyomozás megszüntetéséről Hadházy Ákos, szekszárdi önkormányzati képviselő nyilatkozott a tévének, aki szeptemberben maga is az Index stábautójában ült, amikor atrocitás történt.

Az Index a tározó környezetszennyező működéséről készített videót, így felvétel készült arról is, amikor a cikói telepen egy JCB-markoló nagy sebességgel megjelent a tároló belső szervizútján, felemelt markolókanállal közelített az autóhoz, majd mintegy 40 km/h-s sebességgel üldözte, miközben az acél tolólap alig 1 méterre volt a kocsi hátuljától. A munkagép sofőrje a kamerákat látva végül abbahagyta az üldözést, visszafordult, és a markolóval eltorlaszolta a telep bejáratát.

Figyelj, ez nekünk jön!

Az eset miatt Hadházy feljelentést tett közúti veszélyeztetés, kényszerítés és személyi szabadság megsértése miatt.

Bonyhádi kapitányság: Valótlan, hogy leállítanák a nyomozást

A hír megjelenése után kedden este Bonyhádi Rendőrkapitányság közleményt adott ki a Police.hu-n, azt állítva, hogy az RTL Klub valótlanul közölte, hogy „a rendőrség szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el, de még szabályt sem sértett az a markolóvezető, aki újságírók autóját üldözte tavaly szeptemberben Cikón. A riport tárgyát képező ügyben (...) folytatott nyomozás jelenleg is folyamatban van.”

Bonyhádi kapitányság: A nyomozást megszüntetik

Ennek viszont ellentmond a bonyhádi bűnügyi nyomozók decemberi levele, amelyben arról értesítették Hadházyt, hogy „a nyomozás bűncselekmény hiányában megszüntetésre kerül”, ha nem tesz további észrevételeket.

A képviselő ezért a napokban bement a kapitányságra, átnézte az iratokat, majd pedig jelezte, hogy a markolós hamisan tanúzott, amikor azt állította, hogy a sarat takarította le az útról, és vétlen abban, hogy túl közel került a kocsihoz. Hadházy ismét elmondta a rendőröknek – amit egyébként az Index újságírói is tanúvallomásban állítottak, valamint a videón is jól látható –, az úton sehol nem volt sár, a gép pedig felemelt tolólappal közeledett a Suzukihoz. Ezt jegyzőkönyvbe is mondta.

Az őrnagy erre úgy reagált, hogy a rendőrségnek továbbra is az a véleménye, hogy nem történt semmi, le fogják zárni a nyomozást bűncselekmény hiányában, majd tegyen utána panaszt az ügyészségen – ismertette az iratbetekintésen történteket az Indexnek a képviselő.

Hadházy elmondta, hogy a zárójelentés tervezetében szó szerint az áll, hogy

a markolóvezető nem tanúsított olyan magatartást amellyel a jármű utasainak életét vagy testi épségét veszélyeztette volna.

A jelentés hivatkozik rá, és nem vonja kétségbe, hogy a markolóvezető a sarat takarította. A jelentés szerint

a jelentős hanghatás félelmetes lehetett az autóban ülők számára, de nem állapítható meg, hogy nekik is ment volna, ha nem indul el a személyautó sofőrje. Érdeksérelem nem történt.

„A markolóvezető megbízatása a kazettákhoz vezető útra koncentrálódott, ennek megfelelően végezte munkáját, így az út 20 méteres végén már el is kanyarodott, és hagyta, hogy az újságírók felvételeket készítsenek.” „A markoló egyenletes sebességgel követte a gépkocsit, így kényszerítés büntette nem áll fent, mert nem kényszerítette a haladásra: ha a gépkocsivezető fékezett volna, a markoló is megállt volna."

A közúti veszélyeztetéssel azért sem foglalkozott, mert szerinte ez nem „közforgalom előtt megnyitott magánút”. Azt azonban, hogy ezt az állítást mire alapozza, a jelentés nem tartalmazza, és az iratokból sem derült ki. Hadházy kifejtette, hogy a rendőrségnek viszont észre kellett volna venni a foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés tényállását, és egyben szeretne új feljelentést tenni ebben az ügyben. Erre azt a tájékoztatást kapta, hogy a nyomozó véleményén ez sem változtat: nem történt bűncselekmény, új feljelentést ne tegyen, hanem a lezáró határozat elleni panaszban jelezze észrevételeit.

A rendőrség a személyi szabadság korlátozását sem tartja megalapozottnak, mert jogosnak ítélte, hogy a szeméttelep dolgozói elbarikádozták a főkaput. Hadházy szerint ebben viszont az a furcsa, hogy azt is tartalmazza a rendőrségi irat, hogy semmi nem akadályozta sem fizikailag, sem jelzéssel az autó bejutását, és a tanúvallomásokból az derül ki, hogy senki nem tiltotta meg a belépést.