Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Előválasztást javasol az Együtt politikusa

2015.01.13. 16:34
Meglepő javaslattal állt elő Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja a legfrissebb blogbejegyzésében. Szerinte a baloldalon előválasztást kellene tartani, és ezt a civileknek kellene megszervezniük. Pápa szerint csak így szerezhetnék vissza a pártok a hitelességüket, és a civil szervezetek is így kaphatnának közös célt.

Szervezzenek a civilek előválasztást!

- javasolja a blogján Pápa Levente, az Együtt politikusa, aki szerint a baloldal jelenlegi problémáit ezzel lehet megoldani a következő években.

Pápa szerint jelenleg "6-8 közepes-, kis- és mikropárt és 4-5 civil mozgalom, szervezkedés" harcol Orbán Viktor rendszere ellen, de nem tudnak összefogni. Ennek okai között említi, hogy a pártok többsége "mára teljesen elveszítette szavahihetőségét, hitelességét, társadalmi legitimációját". A most éledező civil mozgalmak pedig ugyan sokak számára hitelesebbek, de ők nem fogják tudni kidolgozni a megoldásokat - írta Pápa.

Az Együtt politikusa ezért az összes eddigi baloldali választási felkészülést megreformáló javaslattal állt elő: legyen a demokratikus pártok között előválasztás, amelyet a civil szervezetek rendeznek meg.

Az előválasztáson nyertes demokratikus jelölt mérettetné meg magát a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben az országgyűlési választáson.

Pápa szerint az így jelöltté váló politikusokat az legitimálná, hogy nem zárt ajtók mögött választanák ki, "hanem állampolgárok, a demokratikus Magyarország hívei, nyílt versenyben". 

Az előválasztás ötlete nem újdonság a baloldalon. Először akkor hallhattunk róla 2013 nyarán, amikor sehogy sem tudott megegyezni az MSZP és az Együtt, ki legyen a miniszterelnök-jelölt. Akkor végül nem lett szükség sem közvélemény-kutatós, sem valódi előválasztásra. 

Legutóbb tavaly decemberben az MSZP pártértekezletén Tóbiás József pártelnök dobta be ezt az ötletet. 2017 a kihívás és az előválasztás éve lesz, mondta Tóbiás. "Nem titokban, füstös szobákban fogjuk eldönteni Magyarország sorsát. Transzparens, legitim előválasztási rendszerben döntik el, ki legyen a miniszterelnök-jelölt". Létre is hoztak az MSZP-ben egy választásokat előkészítő munkacsoportot.

Döntsenek a civilek, kik indulhatnak

Az előválasztás tehát még meg is valósulhat a baloldalon, Pápa javaslatának újdonsága azonban abban rejlik, hogy az Együtt politikusa nagy mozgásteret adna a civileknek.

a szervezők joga lenne eldönteni, hogy milyen feltételeknek megfelelő politikusok és pártok indulhatnának az előválasztáson.

Egy, a civilek és a pártok között előzetesen lefolytatott tárgyalássorozaton kialakulhatna egy olyan kritériumrendszer, aminek minden indulónak meg kellene felelnie, javasolja Pápa. A civilek között nemcsak a tüntetéseket szervezők ülhetnének ott, hanem jogvédő szervezetek, szakpolitikai műhelyek, antikorrupciós intézetek.

Pápa szerint a javaslatának az lenne az értelme, hogy "mindenki marad a kaptafánál": a politikus programot ad, a civil elvár, de cserébe legitimál. Ellenkező esetben szerint a baloldal megágyaz a Jobbik kormányzásának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?