Vizsgálja a rendőrség, amiért a készenlétisek cigánysága miatt rászálltak Ács polgármesterére

2015.01.23. 17:17 Módosítva: 2015.01.23. 17:46

Közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a rendőrség Ács polgármesterének, Lakatos Bélának a nagy vihart kavart igazoltatását. Csütörtökön írta meg az Index, hogy a Komárom-Esztergom megyei település vezetőjét a gyanú szerint pusztán cigány származása miatt állították meg győri készenléti rendőrök.

Szerdán hallgatják meg a rendőröket

Lakatos csütörtök délben éppen ebédelni indult kocsijával a hivatalból, amikor egy rendőrautó egyszer csak utánafordult és kirakta a villogót. A polgármester – akit a győri készenléti rendőrök nem ismertek fel – hallotta, hogy az egyik odaszól a másiknak, „kisebbségi vezeti az autót", a rádióban pedig egy női hang visszaigazolja, hogy „kisebbségi igazoltatása van folyamatban".

Az ORFK pénteken közleményben tudatta, hogy a Készenléti Rendőrség rendészeri igazgatója rendőri intézkedés elleni panasznak minősítette a megjelenteket, és eljárást indított. Lakatos pénteken az Indexnek azt mondta, a készenlétisek egyik alezredesének tájékoztatása szerint jövő hét szerdán hallgatják meg a rendőröket. Ahogy az tegnapi cikkünkben is szerepel, Lakatost arról is tájékoztatták, hogy a rendőrségi rádióforgalmat vissza tudják majd hallgatni.

Ha ő nem egy polgármester, ez sem lenne hír

Lakatos Béla azt is elmondta, pénteken igazi „sajtójárás" volt a településen, országos lapok és televíziók készítettek vele interjút. A polgármester örül, hogy végre figyelem irányul a problémára, miszerint a rendőrség vidéken sokkal gyakrabban igazoltatja és bünteti a cigány származású állampolgárokat. 

De azt is hozzátette, jól tudja, hogy amennyiben nem vele, hanem egy átlagos cigány férfival történik ez, az nem érné el a sajtó ingerküszöbét:

Olvasom a hozzászólásokat is, és látszik, a társadalom néha mennyire nem érti meg, mi történik. Van, aki azt írja, magyarokat is igazoltatnak, más meg, hogy biztos az a bajom, hogy polgármesterként leállítottak. Nem veszik le, hogy itt nem magával az igazoltatással van a gond! Hanem a kiválasztás kritériumával. Hogy valakit csak azért állítanak le, csak azért gyanús, mert cigány származású.

>>>> Fideszes vagyok, de a hülyeséget nem bírom – interjú Lakatos Bélával