Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Hatalmas pofont kapott a Fidesz Veszprémben

2015.02.22. 22:43
Meglepetésre a baloldal által támogatott Kész Zoltán simán legyőzte fideszes ellenfelét vasárnap Veszprémben. Kész 9 százalékos győzelme azt jelenti, hogy elveszítette a Fidesz a kétharmadát. A Fidesznek azonban sokkal fájóbb lehet, hogy a választás megmutatta: pár hónap alatt tényleg rengeteg választó fordult el tőle, és a Kubatov-lista és a közmédia bevetése sem elég hatásos fegyver. Nem véletlenül sürget Navracsics Tibor új stratégiát.

A baloldal által támogatott Kész Zoltán hatalmas meglepetésre simán, 9 százalékkal legyőzte a fideszes Némedi Lajost a vasárnapi időközi választáson. Erre az eredményre – bár egy korábbi kutatás szoros eredményt jósolt – senki nem számított. Hiszen tavaly áprilisban a Fidesz ugyanebben a körzetben 20 százalékkal győzte le a baloldalt.

A veszprémi választás csupán egy időközi voksolás volt – hogy mást ne mondjunk, 2002 és 2006 között az MSZP nem nyert időközi választást, csak a soron következő országgyűlésit 2006-ban – és csupán egyetlen parlamenti mandátumról döntött. Nagy hiba lenne tehát a kormányt vagy Orbán Viktor politikáját temetni. Ugyanakkor Kész váratlan győzelméből több olyan dolog is következik, amelynek nem kis hatása van az országos politikára.

Nem véletlenül szólalt meg már késő este maga Orbán Viktor is. A Facebookon azt írta: 

A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon.

 Az időközi választás öt fontos következménye.

1. Megszűnt a kétharmad

A baloldal korábban unásig ismételgette, hogy a választás tétje a Fidesz-KDNP kétharmadának lebontása. Ez sikerült is, a Fidesz technikai értelemben elvesztette a kétharmados többségét. Más kérdés, hogy – mint Orbán Viktor is megfogalmazta – nincs a napirenden olyan javaslat, amelyet csak kétharmaddal lehetne elfogadtatni.

A Fidesznek nem is az fájhat a legjobban, hogy egy képviselőt elveszített. Sokkal inkább fájóbb pont lehet a kétharmados szimbólum ledöntése. Most már nem mondhatja egyetlen fideszes képviselő sem a korábbi magabiztossággal, hogy a választók kétharmada áll mögötte.

2. A Fidesz tényleg rengeteg szavazót vesztett

Ha a számokat nézzük, Kész Zoltán majdnem 14 ezer szavazatot szerzett, Némedi Lajos viszont csupán nagyjából 11 ezret. Tavaly áprilisban Navracsics Tibor 22 194 szavazattal nyert. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz nem tudta elvinni az urnához a szavazói felét. 11 ezer fideszes egész egyszerűen otthon maradt. Ezek a választók ugyanis nem álltak át a baloldalra (a baloldali összefogás 13 ezer szavazatot szerzett itt tavaly), hanem a távolmaradásukkal üzentek a kormánynak.

A Fidesznek nagyon mélyen el kell gondolkodnia, mitől feleződött meg a szavazói száma. Ez a voksolás igazolja azokat a közvélemény-kutatásokat is, amelyek szerint mélyrepülésben van a kormányoldal, és október óta százezrével pártoltak el tőle a szimpatizánsai.

3. A Kubatov-lista már nem a régi

A Fidesznek az elmúlt néhány időközi választás alapján be kell látnia, hogy az adatbázisa és a mozgósítása nem úgy működik, mint régen. A Fidesz egyik nagy ereje korábban az volt, hogy a folyamatos aláírásgyűjtések és konzultációk következtében elég sok adattal rendelkezett a választóiról. A Fidesz az elmúlt években azért tudta sorra nyerni az időköziket, mert sikerrel, minden pártnál jobban tudta mozgósítani a szimpatizánsait.

Már tavaly novemberben Újpesten is látszott, hogy sok korábbi fideszes az ígérete ellenére inkább távol marad a szavazástól, most Veszprémben is ugyanezt láttuk. Hiába szállták meg Kubatov Gábor pártigazgató csapatai váalsztókerületet, nem sikerült urnákhoz vinni a szavazókat. A Fideszenk külön fájó lehet, hogy hagyományosan erős terepén, a falvakban is több helyen lenyomta őt Kész Zoltán.

Nem véletlenül mondta tehát Navracsics Tibor az eredmények ismeretében, hogy a Fidesznek mindenképp új stratégiát kell kitalálnia. Ha nem talál ki a párt sürgősen valamit, pár hét múlva az ajkai-tapolcai választáson ismét nagy pofonba szaladhat bele a Fidesz.

4. A lejárató kampány mit sem ért

A Fidesz a párt teljes szolgálatában álló közmédia segítségével példátlan lejárató kampányt indított Kész ellen az elmúlt hetekben. Szűz lányok rajongója volt; a tankönyvében szexről és kokainról írt; szélsőségesen államellenes, antidemokratikus nézeteket vall – Késznek ilyen dolgok miatt kellett magyarázkodnia a köztévé mikrofonja előtt. Tuzson Bence Fidesz-szóvivő pedig külön sajtótájékoztatót tartott Kész Zoltán nézeteiről.

A Fidesznek az eredmények láttán azt is be kell látnia, hogy semmi hatása nem volt ennek a negatív kampánynak. A baloldaliak ugyanúgy elmentek Készre voksolni, sőt elképzelhető, hogy ez a nagy lejárató kampány is hozzájárult az ellenzéki szavazók aktivizálásához. Külön érdekesség, hogy ez volt az első olyan választás, ahol a véghajrában a Fidesz nem számíthatott Simicska Lajos médiabirodalmára. A Magyar Nemzet és a Hír Tv nem is szállt be az utolsó napokban Kész Zoltán üldözésébe, sőt a Magyar Nemzet szombaton arról számolt be, hogy – Orbán Viktor állításával ellentétben – igenis a kétharmad a veszprémi választás tétje.

5. A baloldali pártok is komoly jelzést kaptak

Kész Zoltánnak vasárnap este nem győztek gratulálni a baloldali pártvezetők. Kész sikere természetesen az ő sikerük is. Kész a baloldal támogatásával győzött, MSZP-s, DK-s, együttes, PM-es szavazatokkal sikerült nyernie. A baloldali pártaktivisták kampányoltak neki, segítségükkel sikerült elvinni a baloldali szavazókat voksolni.

A baloldali pártvezetők öröme azonban nem lehet felhőtlen. Kész ugyanis nem pártszínekben nyert, sőt ezt a meglepő sikert úgy sikerült elérnie, hogy távol tartotta magát a pártelnököktől, véletlenül sem fórumozott Tóbiás Józseffel vagy Gyurcsány Ferenccel. Ebből tehát az is következik, hogy a választók díjazzák, ha egy olyan jelöltjük van, aki nem tesz pártlogót a neve mellé, civil, és másfajta politizálásra készül. A baloldali pártvezetőknek tudomásul kell venniük, hogy az eddigi politikájukat nem folytathatják, a civilekkel összefogva tudnak hatásosan szembeszállni a Fidesszel.