Nyomoznak az Elios milliárdos győzelmei miatt

2015.03.02. 19:13
Elindult a rendőrségi nyomozás az Elios Innovatív Zrt. által elnyert négy közbeszerzés ügyében. A cég Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének tulajdonában van. Az LMP tavaly decemberben tett feljelentést, mert úgy vélték, győzelmeit lejtős pályán szerezte a cég: négy tender kiírásában közreműködött Tiborcz István üzlettársa, akinek ráadásul közben az Elios Zrt.-ben is érdekeltsége volt.

Rendőrségi nyomozás indult az Elios Innovatív Zrt. visszaélésgyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban - erősítette meg az Indexnek az ORFK. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen 1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával.

A részvénytársaság, amely Tiborcz István, a miniszterelnök veje 50 százalékos tulajdonában van, a közvilágítás korszerűsítési tendereken tarolt az ország számos kisebb-nagyobb településén.

Nagy menetelés, kis segítséggel

Az Elios Zrt. 2014-ben összesen 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert. Idén is több szerződést kötöttek már, 

még éppen csak, hogy vége van a februárnak, és már majdnem megvan a tavalyi árbevétel, 2,1 milliárd forint.

A cég jogelődjét a Tiborcz-család alapította, de a vállalkozásába 2010-ben beszállt a Közgép is, és néhány év alatt megszázszorozta a bevételeket. A Simicska-birodalom azonban 2013 júniusában kivonult: a Közgép-cég, az E-os Energiakereskedő Kft. Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvője előtt átadta a teljes irányítást és a részvényeit. A cég ekkor kapta mai nevét az Eliost.

Az idén Zalaegerszegen kötöttek 1 milliárd 80 milliós szerződést, és a kormány jóvoltából elhárult az utolsó akadály a hasonló méretű pécsi üzlet elől is: Pécs megkapta a legfelsőbb engedélyt, hogy hitelt vehessen fel a helyi világítás LED-es cseréjére, és két ütemben 1,04 milliárdos megrendelést adjon az Eliosnak.

Az LMP tavaly, karácsony előtt jelentette be, hogy az Átlátszó cikke alapján feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amiken a Tiborcz István tulajdonában álló cég nyert. Schiffer Andrásék szerint az Elios Zrt. nagy menetelése nem ment magától, ezért hivatali visszaélés, gazdasági csalás és hűtlen kezelés gyanújával fordult a hatóságokhoz. Tavaly év végén kiderült, hogy több önkormányzat a Sistrade Kft.-t bízta meg a pályázatok előkészítésével és megírásával. A probléma ezzel az, hogy a Sistrade ügyvezetője és tulajdonosa, Hamar Endre egy másik cégen keresztül személyesen is érdekelt volt az Elios Zrt. sikerében.

Hamar ugyanis Tiborcz István üzlettársaként 2013 januárjától egészen 2014 áprilisáig tagja volt a Green Investments Kft.-nek, amely sokáig az Elios-részvények ötödét birtokolta. A feljelentők szerint ebben az időszakban négy önkormányzatnál, Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Kalocsán 1,2 milliárd forint értékben nyert az Elios megbízásokat a Sistrade előkészítő tevékenysége nyomán. A Sistrade honlapján fellelhető adatok azonban azt mutatják, hogy Tiborczék további négy olyan városban is sikerrel pályáztak, ahol a cég írta a pályázatot, igaz akkorra Hamar már felszámolta formális tulajdonosi érdekeltségét. 

Emellett kiváló információk birtokában volt a Sistrade a hódmezővásárhelyi és a pécsi közvilágításról is, hiszen ezeken a helyeken üzemeltetési és karbantartási szerződésük volt a helyi önkormányzatokkal.

Szekszárd megvilágosodott

Az Elios-Sistrade tandem korai győzelmeinek egyik állomása volt Szekszárd, ahol a korábbi fideszes, jelenleg LMP-s Hadházy Ákos közelről figyelhette az előkészületeket, és a történések alapján a Facebook-oldalán előre megjósolta az Elios Zrt. győzelmét.

Hadházy a napokban tanúvallomást tett a rendőrségen, és arról beszélt, hogy a városvezetés 2012 augusztusában milyen nehezen magyarázható gyorsasággal "jött rá", hogy le kell cserélni az utcalámpákat, még akkor is, ha a 100 milliós önrészt igényló beruházás csak 20-30 év alatt térül meg.

A szekszárdi képviselők 2012. augusztus 18-án kapták meg SMS-ben a meghívót a nemzeti ünnep utáni napra, augusztus 21-re összehívott rendkívüli ülésre, ahol először hallottak a nagy lehetőségről, és még a kormánypártiaknak is csak három napjuk volt, hogy megemésszék a 800 millió forintos projekt előkészítő anyagait. 

Pécs is rájött, hogy több fény kell

Pécsen hasonló gyorsasággal ébredt rá Páva Zsolt polgármester, hogy már nem jók a város régi köztéri lámpái. A pécsi közgyűlés 2014. május 22-én még azt a komoly szakértőgárdával összehozott 2014-2030 időszakra szóló városfejlesztési koncepciót tárgyalta és fogadta el, amelyben szó sincs a LED-ekről, hanem arról, miként lehetne megszüntetni a városban az éjszakai fényszennyezést, megszüntetve ezzel a lakók alvás-, neuro‐hormonális problémáit. A világítás korszerűsítését azonban a zajszennyezés, a felszíni és föld alatti vizek valamint a szelektív hulladékgyűjtés feladatai mögé sorolták.

Egy hónap sem telt, és június 19-én már meghozták a döntést a közvilágítás-fejlesztési témában. A fényszennyezés ártalmai többet nem kerültek elő. Berkecz Balázs, Együtt-elnökségi tag blogja szerint Páva Zsolt előterjesztése lényegében azzal indokolta a város kasszáját 1,045 milliárd forintos hitellel és 420 milliós hiteldíjjal megterhelő projektet, hogy a LED-technológia rohamosan terjed, túljutott a kezdeti nehézségeken és takarékos. Ennyi.  • Hírek
  • Csok