Ez a poszt a következő Percről percre része:

Halálbüntetés és anyák napja

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sallai R. Benedek az LMP-tők a miniszterelnökséget vezető miniszternhez intézett volna kérdést arról, hogy miért kapott engedélyt a balatnofenyvesi kikötőberuházás. L. Simon László válaszol Lázár helyett. "Széles a balaton vize, keskeny a híd rajta" – idézettel kezdte Sallai, megkegyelmezve a parlamentnek, hogy el is énekelje a dalt.

    Az LMP-s képviselő szerint a hatóságok inkompetensen jártak el, mert  négy hektáron zajlik a fejlesztés, Natura 200-es természetvédelmi területen, úgy hogy a hatóságok szerint nincs környezeti hatása annak, hogy 65 ezer köbméter iszapot kikotornak a Balatonból.

    L. Simon László szerint minden szabályosan zajlott, a szakhatóságok véleménye szerint az iszapkotrásnak nincs káros környezeti hatása, ezért sem kért környezeti hatásvizsgálati eljárást nem a szakhatóság.

  • Vas Imre a Fidesztől az Illatos úti telepről kérdezett. A veszélyeshulladék elszállításának folyamatáról szóló kérdésre Kovács Zoltán államtitkár válaszolt. "Sem a talaj, sem a talajvíz, sem a környezetünk nem szenvedhet maradandó károsodást, ezért fontos az ügy mindenki számára." – mondta az államtitkár, aki elmúltszázhúszévezett is, arra hivatkozva, hogy a vegyipari tevékenységet az Illatos úton 120 éve kezdték meg. A tevékenység egészen 2009-ig tartott, a gyár engedélyt kapott a veszélyes anyagok tárolására a környezetvédelmi felügyelőségtől.

    Kovács elismerte, hogy a veszélyes anyagok továbbra is ott maradtak, bár a zöldhatóság a vegyipari művek és a későbbi bérlő ellen is bírságot szabott ki.

     Kovács szerint 6-9 hónap alatt szállítják el a veszélyes hulladékot.

    "Megnyugtat, hogy a veszélyes hulladékok elszállítása megkezdődött" – mondta Vas, de szerinte vizsgálandó, hogy a felszámoló tett-e valamit azért az elmúlt hét évben, hogy a környezeti terhelés csökkenjen. Fontos továbbá a talajcsere is az anyagok elszállításán túl. Kovács egyetértett a kormánypárti képviselővel.

  • Méghozzá az érettségivel kapcsolatban? Amint megszólal, kiderül: 

    nem is kérdezni, tisztelegni akar a 18 évesek előtt.


    Felszólalásából kiderült, hogy 1851-es bevezetésekor nagy botrányok voltak az érettségi miatt, de ezek később elcsendesültek - csakúgy mint ahogy a 2005-ös kétszintű érettségi miatti viták is.

  • Már így is öt perccel túlhaladták az azonnali kérdésekre szánt keretet.