Migration Aid: 2,7 milliárdhoz jutottak az embercsempészek a kormány miatt

2015.08.31. 13:51
Fogy az étel, mert az állam helyett adományozóktól érkezik a támogatás a budapesti tranzitzónákban dolgozó önkéntesekhez. Százhúsz civil segítőre két ember jut a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságtól, és senki sem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól. A Migration Aid több ponton is kritizálja az állami intézkedéseket, Orbán Viktor szavait idézi az emberi élet szabadságáról.

A Nyugati pályaudvarnál, a metróból kifelé jövet, a Migration Aid sajtótájékoztatójára tartva két szír fiúval futottam össze, akik aziránt érdeklődtek, hogy merre van a tranzitzóna. Irányítótáblák ugyanis csak a pályaudvar területén vannak, az aluljáróban legfeljebb a helyiek és a járőrök tudnak iránymutatást adni. Egy rendőrtől tudtuk meg mi is, hogy merre kell menni.

Útközben arról meséltek, hogy a határig szerb embercsempészek hozták őket, a kerítésnél egy csoporttal jöttek át. A határrendészek megállították őket, majd azt mondták, hogy egy busszal a menekülttáborba viszik őket. Nem fértek be az első turnusba, őrizetlenül hagyták ott őket,

majd három órán át senki sem jött értük.

Akkor mentek Szegedig, onnan pedig busszal fel Pestre. Azt mondják, hogy 600 eurót fizettek fejenként azért, hogy negyvenen egy kamionba zsúfolva bejöjjenek Magyarországra.

A tétlenséggel az embercsempészek zsebét tömjük

10 napon át, 1800 fővel és fejenként 500 euróval számolva látszik, hogy 9 millió euróról beszélünk. Ez 2,7 milliárd forint!

– mondta Zsohár Zsuzsa, a Migration Aid szóvivője a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján az embercsempészek feltételezett profitjáról. Mint elmondta, ez az összeg nagyobb, mint amennyit tavaly és idén március között a kormány a bevándorlási helyzet kezelésére költött.

Zsohár emlékeztetett, hogy Németország még a múlt héten jelezte: a szíriai menekültekre nem alkalmazná a dublini egyezményt, vagyis nem toloncolja vissza őket abba az országba, ahol beléptek az Európai Unió területére, és beadták a menedékkérelmüket. Kifogásolta, hogy Magyarország mégsem engedte fel a Németországba tartó vonatokra azokat a személyeket, akiknek érvényes jegyük volt az útra.

Ezzel szerinte csak azt érik el, hogy az „embercsempészek zsebébe kerüljön a pénz”, illetve azt, hogy bármikor megismétlődhet egy a múlt hetihez hasonló tragédia, amikor csempészek teherautójában 71 menekült halt meg. Zsohár is csak a sajtótájékoztató előtt tudta meg, hogy 

most már újra megnyílt a vasúti közlekedés a menekültek előtt.

„Hagyják, hogy ezek az emberek továbbmenjenek, ha nem akarnak maradni!” – üzent Zsohár a kormánynak. A szakember szerint felesleges feszültséget okoz, hogy napokig várakoztatják az embereket a tranzitzónákban. Se a budapestieknek, se a menekülteknek nem jó ez a helyzet.

Újságírói kérdésre Zsohár elmondta, nem lehetetlen a szíreket szétválogatni a más nemzetiségűektől. Bár sokan mondják magukat azóta szíriainak, hogy Németország befogadja őket, tolmácsok segítségével szűrhető lenne, hogy ki mehet, ki nem. Ezt szerinte a kormánynak kellene megoldania:

Ha Németország, Ausztria és Magyarország meg tud egyezni, akkor ez kisebb feladat, mint amekkora most a teher!

Augusztus 20. óta többször leállt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) informatikai rendszere, emiatt nagyjából 12 ezer ember zúdult a budapesti tranzitzónákra, papírok nélkül – mondta Zsohár. Beszámolója szerint ezt alig bírták, a Nyugati pályaudvarnál 600, a Keletinél 1000-1500 ember várakozott a leállások miatt. Szerinte

nettó öt nap volt, amikor a BÁH nem dolgozott.

Járványügyi megoldások orvosok nélkül

A Migration Aid a kormány járványügyi törvénymódosításával sem elégedett, mivel az járványügyi intézkedéseket csak a rendőrség oldaláról vár el. „A módosítás nem ír elő minimumkörülményeket, sem fertőtlenítést, de még az orvosokat sem vonja be” – mondta a szóvivő. Vagyis például az építészek sem tudják, mit tervezzenek egy táborba vagy egy tranzitzónába. Úgy látja, az orvosok bevonása jóval fontosabb lenne egy egészségügyi helyzetben, mint a rendőrségé, erre még sincsen szándék a javaslatban.

A sajtótájékoztató közben menekült gyerekek egy csoportja spontán tüntetésbe kezdett: papírtálcákra írt üzenetekkel álltak Zsohár mögé. „Biztonságban akarunk élni”, „Engedjetek tovább Németországba”, és „Nem akarok Magyarországon maradni” – álltak az angol nyelvű üzenetek a táblákon. Zsohár elmondta, ez amiatt van, mert négy-öt napig váratják őket a tranzitzónákban, feleslegesen.

„Ez, amit látsz, a főnixmadár fészke. Mindennap összeomlunk, de újrakezdjük” – mondta Zsohár az Indexnek a helyszínen végzett munkájukról. Szerinte egyre nehezebb helyzetben vannak, mert fogy az élelmiszer, nem kapnak eleget az államtól, ezt egyelőre kipótolják a magánadományokból, de a fokozott terhelés miatt ez nem tart ki sokáig.

„Annyira nem az éhség rossz, hanem hogy nem lehet tisztálkodni” – ezt már egy szíriai lány meséli, aki az anyjával és a nővéreivel van a tranzitzónában. A tizenhat éves kamasz két napja nem tudott fürödni. Egy szökőkútban megmosta a lábát, de akkor meg rászóltak a járókelők. Ráadásul aggódik nővére miatt, aki hat hónapos terhes: „A földön alszunk, nem jó ez neki.” Arra kérdésre, hogy orvos látta-e a testvérét, csak csóválta a fejét. Ők jártak Bicskén, tovább vonatoznának, de nem hagyták őket a Keletinél, aztán az ottani túlterheltség miatt kerültek a Nyugati pályaudvar mögé.

Zsohár erre csak annyit mondott, hogy a „katonák bevetésével nem kéne bohóckodni, olcsóbb lenne mosószappanokat osztogatni”. Más példákat is megemlített: több vetélésről tudnak, és arról, hogy terhes nők nem kapnak vizet a határőrizetnél.

„Az előírás szerint négyóránként kellene inni adni a fogvatartottaknak” – mondta, hozzátéve, ezt tudomásuk szerint úgy játsszák ki, hogy 

3,5 óránként áttolják egyik hivataltól a másikra a bevándorlókat, így újraindul az óra.

Arra a kérdésre, hogyan hányan vannak kint az állami szervektől a tranzitzónákban, elmondta, hogy a rendőrök járőröznek a környéken, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságától pedig ketten ülnek a helyen. Bár a tranzitzónák bejelentésekor szó volt arról, hogy a BÁH munkatársai is kijönnek, de egy emberük sincsen a zónákban. „100-120 civil önkéntes próbál segíteni” – mutatott rá az arányokra.

Össze fognak omlani

„Osszanak vizet, ha csinálni akarnak valamit, mert meleg van” – üzent Zsohár a Jobbiknak, amelyik vasárnap blokád alá vette a Verseny utcai Novák Piacot, ahova Tarlós István főpolgármester egy összevont tranzitzónát építene. A Migration Aid szóvivője szerint akkor jogos a párt felvetése, hogy Budapesten ne legyen semmilyen hely, ahol segítenek a menekülteknek, ha a Jobbik megszervezi az akadálytalan átjutást a belépési pontok és a táborok között.

Az önkéntesek 9-10 hete dolgoznak a tranzitzónákban, de most, hogy vége a nyárnak, vélhetően megfogyatkoznak majd. „Sokan a nyár végével visszamennek dolgozni, kevesen leszünk” – mondta, hozzátéve, hogy egyelőre külföldről is érkeznek segítők, de nem tudni, hogy ez mire lesz elég.

Az is a gond, hogy sokan nem jelentkeznek a segítőszerveknél, hoznak adományokat és maguktól kezdik osztani. Zsohár sajtótájékoztatója előtt épp egy ilyen eset történt. Egy nő kakaót osztott a gyerekeknek, a Migration Aid szóvivője egy ideig próbálta sorba rendezni az embereket, de az önjelölt önkéntes nem várta meg ezzel.

Beszélgetésünk közben egy afgán fiú meglepően jó angolsággal érdekelődött, hogy mikor mehet tovább Németországba. Bár a szíreket fogadja az ország, az afgánoknál nem biztos, hogy nem kerülnek vissza Magyarországra. Ő négy napot volt Bicskén, kettőt a tranzitzónában. Most már továbbmenne a rokonaihoz. Zsohár elmondta neki, hogy Magyarországon belül milyen jogai vannak, de a kijutásban nem tud neki segíteni.

Szíriában egy szállodában dolgoztam, sok volt a magyar egy időben. Szólhattak volna, hogy ez nem egy jó hely!

– jegyezte meg nevetve egy negyvenéves szír férfi. Azt mondta, hogy ő nem dühös, be tud menni a boltokba, pénze is maradt, segít, akin tud, ha már nincsen családja. Őt Dániában várja a nővére, akinek szépségszalonja van. „A betegekért és azokért a testvéreidért aggódom, akik itt segítenek, ők össze fognak omlani, ha még egy valaki is jön” – mondta.

A még többek pedig éppen elkezdtek leszállni a 12.05-kor megérkezett vonatról, amelyen legalább száz migránst vártak a határmentéről.