Tarlós megint Lázározott: János vidéki származású

2015.09.24. 07:31

Lázár Jánosról, a BKV helyzetéről, a dugódíjról és a menekültválságról is kérdezte a Figyelő Tarlós István főpolgármestert. Az interjú egyik legizgalmasabb része kremlinológiai szempontból, amikor Tarlós István elemzi a Lázárhoz fűződő viszonyát.

Az elmúlt időszakban ugyebár többször is nyilvánosan üzengetett egymásnak a főpolgármester és a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Most megint Tarlósnál pattogott a labda, és a következő okra vezette vissza a konfliktusukat:

János vidéki származású, nem tagadottan igyekszik a vidéket menedzselni. 

És akkor néhány Lázár-ügyi erősebb mondat Tarlóstól az interjúból:

  • Ha János olyat mond, ami nem konveniál Budapestnek, akkor számolnia kell azzal, hogy nem úgy fogok viselkedni, mint a beosztottjai.
  • Tarlós-Lázár sparringolás... Ez egy ökölvívó-fogalom, amikor bemennek a ringbe és ütik egymást, de nem úgy, mint az éles meccsen.
  • Értékes embernek tartom őt, csak ha a főváros miatt nézetkülönbségeink vannak, akkor mi ennek eddig látványos csattanás keretében adtunk hangot.

Tarlós ezek után azzal zárja, hogy valószínűleg beszüntetik ezt a harcot, mert az ellenzéki sajtó "némi politikai haszonszerzésre próbálja a dolgot felhasználni". A csütörtöki Kormányinfón azért kíváncsiak leszünk Lázár sparringoló válaszára.

A Figyelő-interjúból emellett két, Budapestet érintő fontos dolog is kiderül. 

  • A BKV finanszírozására például szeptember végégi ígért megoldást Orbán Viktor. Tarlósék elküldenek egy javaslatot, amelyről hónap végéig dönt a miniszterelnök. 
  • A 3-as metró alagútfelújítása valószínűleg szakaszos lesz. A 2017-es úszó-vb miatt ugyanis máshogy feltehetően nem lehet megoldani. Ez nettó 125-130 milliárdba kerül "fapados változatban".