Már nem olyan sietős megágyazni a horvát határzárnak

2015.10.06. 05:47

Szeptember 29-én, múlt kedden szavazta meg a parlament a fideszes Tuzson Bence törvénymódosítási javaslatát, amely arról gondoskodik, hogy ha majd lezárul a horvát határ, ne a szegedi bíróság nyakába zúduljanak a kerítésen a horvát határszakaszon átmászó migránsok bűnügyei is. A módosítás kimondja, hogy a baranyai, zalai és somogyi ügyekben a pécsi és a zalaegerszegi bíróság fog ítélkezni.

A módosítás a kihirdetésének másnapján lépne hatályba, csakhogy hiába telt el egy hét is, még mindig nem hirdették ki, nem jelent meg a Magyar Közlönyben. A parlament honlapján közölt információk szerint Kövér László, az országgyűlés elnöke október 4-én, azaz vasárnap írta alá, és küldte el a köztársasági elnöknek. Megjelenni a Magyar Közlönyben azután fog, hogy Áder János aláírja.

Önmagában az nem szokatlan, hogy eltelik egy hét egy törvény megszavazása és kihirdetése között, csakhogy a Tuzson-féle módosító átnyomása a parlamenten nemrég még kifejezetten sürgős volt. A szeptember 18-án, pénteken benyújtott javaslattal a Fidesz az első adandó alkalommal, a következő hétfőn, szeptember 21-én tett egy próbát, hogy a házszabálytól való eltéréssel, villámgyorsan tárgyalni tudják. Akkor a baloldali ellenzék keresztbe tett, nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést, amihez négyötödös többség kellett volna. A javaslatot így is az átlagnál gyorsabban, sürgősséggel tárgyalták. Ezt sikerült megszavazni a jobbikosokkal, ehhez elég volt a kétharmad.

Ezek után az egy hetes kivárás furcsa. Azért is, mert a migránsügyi törvénycsomag többi részének a kihirdetésével kifejezetten siettek. A Btk.-t is módosító első első nagy salátatörvényt szeptember 4-én fogadták el, és 7-én megjelent a Magyar Közlönyben (az eltelt napokban benne volt a hétvége is), a honvédelmi és rendőrségi törvényt átíró második nagy módosításra pedig egy napot sem kellett várni. Azt szeptember 21-én délután 16:13-kor szavazta meg a parlament, és órák alatt átesett a házelnöki és államfői aláíráson, még az aznap esti Magyar Közlönybe be is került.