Meglepő fordulat: a tüntető gimnáziumok nem fogadják el az oktatási kerekasztalt

2016.02.10. 15:06 Módosítva: 2016.02.10. 15:45
A miskolci Herman Ottó Gimnázium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák nem fogadják el a kedden összeült köznevelési kerekasztalt. Bár a Herman igazgatója kedden pozitívan nyilatkozott a kerekasztalról, a Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselői valódi rendszerszintű változást akarnak és teljesen új közoktatási törvényt. Szombaton a Kossuth téren tartanak tüntetést.

A Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium és Törley Katalin a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, valamint Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója közös levelükben azt írják: az oktatási kerekasztalon történt egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul.

A levél aláírói szerint a megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően. A sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása, valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik az eseményt.

Nem fogadjuk el a diktátumként ránk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarunk: ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan.

A levél már csak azért is meglepő, mert a keddi tárgyaláson Balog Zoltán miniszter és az Emmi államtitkárai mellett meghívottként ott ült az országos tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója is.  Madarász Péter a három órás ülés után azt mondta: a megbeszélés elérte eredményét, minden fél meghallgattatott és minden fájó téma elhangzott.   

A Herman, a Teleki és a Kölcsey gimnázium nyílt levele szerint azonban "a kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával". Szerintük a Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, ők viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítják ki álláspontjukat.

Az országos tiltakozáshoz csatlakozók követelései:   

  • A kormány mondja ki, hogy a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez.
  • Az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetéseket annak szakmai alapjaitól kezdjék el.
  •  Az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6 százalékát (ez az arány jelenleg 3,9-4,3 százalék - a szerk.) az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében.
  • Az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék.

A Tanítanék Mozgalom ezért február 13-án ott lesz a Kossuth téren tartott tüntetésen, amit a Pedagógusok Szakszervezete hirdetett meg.