Palkovics: Okafogyottá vált a tanárok tüntetése

2016.02.13. 11:55
Okafogyottá vált a szombati, pedagógusok sztrájkbizottsága által szervezett fővárosi tüntetés - üzente Palkovics László oktatási államtitkár szombaton. Az államtitkár a tüntetés kezdete előtt tartott sajtótájékoztatót a tüntetésre reagálva.

Palkovics László oktatási államtitkár szerint nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna, ezért nincs értelme a demonstrációnak.

Palkovics László azt mondta, hogy a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt. 

Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretni vagy inkább tüntet.

Szerinte szakmai egyeztetéseket kell folytatni, és a politikát nem célszerű bevinni az iskolákba. Jelezte azt is, hogy a köznevelési kerekasztal ülése két hét múlva lesz, azt kibővítik az OECD szakértőivel.  

Bejelentette, hogy ez alatt a két hét alatt üléseznek a szakértői munkacsoportok és szeretnének megoldást találni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működési, finanszírozási problémáira, valamint elkezdik a szervezeti átalakítását is. 

Fontos célként jelölte meg ezzel összefüggésben, hogy közelebb hozzák az iskolákhoz a döntési folyamatokat. A szervezetmódosítás után szerinte megoldódnak a "működési anomáliák". Palkiovics azt ígérte, módosítják a pedagógusok értékelési rendszerét, csökkentik a tanulók terhelését, a tananyag tartalmi részének áttekintését megkezdik. A tanárok munkaterhelését is átalakítják.