Ön szerint a tüntető gimnázium Klik-féle csuklóztatásával visszatért a pártállam?

2016.02.17. 18:48 Módosítva: 2016.02.17. 20:12

Orbán Viktor hétfőn azt mondta az országgyűlésben, hogy a

pártállami idők visszatérése nem fenyeget.

Ezt ugyan egy, terrorügyi alaptörvény-módosítás miatt elhangzott felvetésre válaszolta – de mi van, ha a pártállam másként tér vissza? Erre utaló jeleket nehéz nem látni.

Kedden a Klebelsberg-központ zuglói tankerületi vezetője azért szállt rá a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójára, mert az iskola tantestülete csatlakozott a kormány oktatáspolitikáját bíráló mozgalomhoz. A Teleki igazgatójának láthatóan komoly szankciókkal kell számolnia amiatt, hogy a tantestület támogatta a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozását, erről a szülőket is tájékoztatták, majd pedig a tanárok elmentek tüntetni Miskolcra, és emiatt néhány óra elmaradt.

A tankerületi vezető kedden néhány órás határidővel kért be dokumentumokat az iskolától az órák elmaradásáról és pótlásáról, de még a szülői értekezletről is, ahol mint köztudott, soha nem készül jegyzőkönyv.

Azt szerettük volna megtudni Mogyorósi Attila tankerületi vezetőtől, hogy önállóan vagy felsőbb utasításra cselekedett-e. Vagy azt, hogy indított-e már hasonló vizsgálatot más iskola ellen. Például amiatt, hogy a saját maga által összehívott Klik-es fórum miatt is maradhattak el órák más iskolában, a tanárok ugyanis másképpen nem tudtak volna ott lenni a panasznapon.

A szerdán 10:26-kor elküldött levelünkre este 6 óráig nem kaptunk választ. Mogyorósi Attilát délután töbször is kerestük telefonon, de nem volt elérhető.

Konkrétumok nélküli közleményt adott ki a Klik szerda este

Bár kérdéseinkre nem válaszolt, az MTI-nek közleményt adott ki a Klik, amelyben egyetlen konkrét felvetésre sem válaszolnak, ugyanakkor a közvélemény félrevezetésével vádolják meg a Teleki igazgatóját. Szerintük szó sincs nyomásgyakorlásról, a Klik csak „az ügy végére akar járni, mert a diákok érdeke az első”.  A Klik közleménye szerint Magyarországon mindenkinek joga van a gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz, ezt a zuglói iskola tanárai is megtehetik, de nem a gyermekek, a tanítás és a munkavégzés kárára. A politikai demonstrációkon való részvétel a gyermekek tanítását semmiben nem befolyásolhatja. Arról, hogy miért kérték be a dokumentumokat, és miért teljesíthetetlen határidővel kérték be azokat, és miért kértek be nem létező dokumentumokat is, a közlemény nem tért ki.

Kérdéseket küldtünk 9:31-kor az Emberi Erőforrások Minisztériumának is. Tőlük azt tudakoltuk, kapott-e utasítást a tankerületi vezető vagy bármelyik másik tankerületi vezető a február 3-i tüntetés kapcsán bármilyen vizsgálatra a Klik vezetésétől vagy az Emmitől. Megkérdeztük azt is, hogy szakmailag indokoltnak látják-e a tankerületi vizsgálatot, és a Teleki Blanka Gimnáziumnak a válaszadásra adott rendkívül szűk határidőt. Tudni szerettük volna azt is a minisztériumtól, hogy a vizsgálat puszta ténye alkalmas lehet-e az iskolák vezetőinek megfélemlítésére.

Mivel este 6 óráig erre sem érkezett válasz, kénytelenek vagyunk megkérdezni önöket erről. 

Ön szerint alkalmas az iskolák megfélemlítésére az, ahogy a tankerületi vezető rászállt a Teleki Blanka Gimnáziumra?

És akkor már erről is.

Ön szerint a pártállami időket idézi az, ahogy a tankerületi vezető elővette a Teleki Blanka Gimnáziumot?