Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fideszes Pósán László szerint pofátlanság a tanárok követelése

2016.02.15. 11:13

"Bérrendezés zajlik most és ehhez képest most még plusz újabb 18 százalékos követelés azt gondolom, hogy az már egy elég nagy pofátlanság” - mondta Pósán László fideszes képviselő a pedagógusok követeléseivel kapcsolatban, írja a Hírtv.hu.

Pósán arról is beszélt, hogy a pedagóguspálya csúcsán egy kutató tanár akár félmillió forintot is megkereshet, és ha ezt összehasonlítjuk a magyar kereseti viszonyokkal, akkor szerinte erős mondás lenne arról beszélni, hogy a pedagógusok nincsenek megbecsülve. Pósán szerint ezért a követelések teljesítése az adófizetőket terhelné.

Az nem egyértelmű, hogy Pósán mi alapján beszél arról, hogy a tanárok 18 százalékos béremelést követelnek, hiszen a tanárok követelései főleg a diákok és a tanárok terheinek csökkentéséről, a szabad tankönyvválasztás visszaállításáról és a 18. életévig tartó tankötelezettség visszaállításáról szólnak. Nemrég Lázár János beszélt arról, hogy a tanárok 25 pontos követeléséből 15-20 százalékos béremelés következik. 

Mendrey László, a (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) PDSZ elnöke azt mondta erről, hogy  ennyi pénzt havonta legfeljebb 100-ból 1 pedagógus vihet haza.  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta, nem béremelést követelnek, de  amellett továbbra is kiállnak, hogy rendezni kell az oktatómunkát segítők bérét.

Galló Istvánné szerint viszont a kormány felelőssége, hogy az adófizetők pénzéből jól működő oktatást és egészségügyet tartsanak fent.  "Igen, ezt Pósán úr nagyon jól felismerte. Igen, az adófizetők ezért fizetik be az adójukat. Az meg a kormánynak a dolga, hogy a befizetett pénzt arra költsék, amire az adófizetők adták" - mondta, és még azt is hozzátette, hogy a öt évre szétosztott fizetésemeléssel a kormány becsapta a pedagógusokat, mert az emelés fedezetének egy részét abból teremtették meg, hogy elvették a pótlékokat és a minőségi munkáért járó pénzt.