A fideszes Pósán László szerint pofátlanság a tanárok követelése

2016.02.15. 11:13

"Bérrendezés zajlik most és ehhez képest most még plusz újabb 18 százalékos követelés azt gondolom, hogy az már egy elég nagy pofátlanság” - mondta Pósán László fideszes képviselő a pedagógusok követeléseivel kapcsolatban, írja a Hírtv.hu.

Pósán arról is beszélt, hogy a pedagóguspálya csúcsán egy kutató tanár akár félmillió forintot is megkereshet, és ha ezt összehasonlítjuk a magyar kereseti viszonyokkal, akkor szerinte erős mondás lenne arról beszélni, hogy a pedagógusok nincsenek megbecsülve. Pósán szerint ezért a követelések teljesítése az adófizetőket terhelné.

Az nem egyértelmű, hogy Pósán mi alapján beszél arról, hogy a tanárok 18 százalékos béremelést követelnek, hiszen a tanárok követelései főleg a diákok és a tanárok terheinek csökkentéséről, a szabad tankönyvválasztás visszaállításáról és a 18. életévig tartó tankötelezettség visszaállításáról szólnak. Nemrég Lázár János beszélt arról, hogy a tanárok 25 pontos követeléséből 15-20 százalékos béremelés következik. 

Mendrey László, a (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) PDSZ elnöke azt mondta erről, hogy  ennyi pénzt havonta legfeljebb 100-ból 1 pedagógus vihet haza.  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta, nem béremelést követelnek, de  amellett továbbra is kiállnak, hogy rendezni kell az oktatómunkát segítők bérét.

Galló Istvánné szerint viszont a kormány felelőssége, hogy az adófizetők pénzéből jól működő oktatást és egészségügyet tartsanak fent.  "Igen, ezt Pósán úr nagyon jól felismerte. Igen, az adófizetők ezért fizetik be az adójukat. Az meg a kormánynak a dolga, hogy a befizetett pénzt arra költsék, amire az adófizetők adták" - mondta, és még azt is hozzátette, hogy a öt évre szétosztott fizetésemeléssel a kormány becsapta a pedagógusokat, mert az emelés fedezetének egy részét abból teremtették meg, hogy elvették a pótlékokat és a minőségi munkáért járó pénzt.