Orbán: Sokan nem tudják, milyen a kommunizmus

Orbán Viktor évértékelője

Vége
D KOS20160228009
nyg
2016.02.28. 16:46

Összefoglaló

Orbán Viktor Brüsszel-ellenes, Európa-párti beszédet mondott 18. évértékelőjén a Várkert Bazárban.
Szerinte a legújabbkori népvándorlásról fog szólni a következő pár évtized, ami ellen csak egy önmagát, kultúráját vállaló Európa képesellenállni, ez azonban az EU világpolgárként viselkedő politikai elitjével, Brüsszel jelenlegi hozzáállásával nem lehetséges.
Amilyen harcias volt Orbán Brüsszellel szemben, olyan békülékeny volt a belpolitikában: még a multikról és a bankokról is úgy beszélt, mint akiknélkül nem lettek volna lehetségesek a kormány gazdaságpolitikájának eddigi sikerei.
A Várkert bazári beszéddel egyidőben tüntetés is volt az Együtt szervezésében, nagyjából 1500-2000 ember gyűlt össze.
A Lopják a jogom! tüntetés közvetlen kiváltó okát a Nemzeti Választási Iroda előtt történtek adták, amikor egy tucat, a Kubatov Gábor elnökölte FTC-hez közvetve köthető kopasz jelent meg az MSZP népszavazási kezdeményezésének sikertelen leadásakor.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, mindent megtesznek, hogy újra lehessen népszavazni valódi kérdésekben. „Orbán célja kivinni Magyarországot az Unióból, mi ez ellen küzdünk" – mondta. Szerinte Putyin azért bombázza Szíriát, hogy milliók induljanak útnak, hogy Európát nehéz helyzetbe hozza, Orbán pedig ennek az embernek a partnere, az ő segítségével vezeti ki az országot az EU-ból.

    Szerintük Magyarországnak szolidaritást kell mutatni Németországgal, Európával, és be kell fogadni valamennyi menekültet. Hozzátette azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy az Együtt ne gondolná, hogy vannak olyan migránsok, akiknek nincs keresnivalójuk Európában. De Orbán gyűlöletet kelt olyanokkal szemben is, akik az erőszak, a biztos halál elől menekülnek. Az Együtt azért fog küzdeni, hogy Magyarországot bent tartsa az Unióban.

    Végül a tüntetés a Himnusszal zárult.

  • Karácsony Gergely bemondta, hogy most jönnek ki a Várkert Bazárból, amire a tömeg fütyülni és Orbán takarodjozni kezdett.

    Együtt-tüntetés 2

    Majd arról beszélt, hogy a budapestiek többsége nem szeretné, ha beépítenék a Városligetet. Azt mondta, bízik abban, hogy lesz új kormánya a népnek, de ehhez ellenzék is kell. A köztársaság ugye mindenkié, nem dönthetnek erről pártokon belül az emberek kizárásával. Ragaszknak ahhoz, hogy a nép döntse el, ki lesz az a 106 ember, aki kiáll a fideszes jelöltek ellen.

  • Tisztelt hatalom felütéssel kezdte beszédét Kövesdi Veronika egyetemi hallgató, aktivista. Szerinte a hatalom ma még megteheti a sok aljasságot, de holnap már felelnie kell. Százezrek megélhetését már ellopták és most az emberek jogait is el akarják lopni. „Mindannyian tudjuk hogy bűnösök vagytok. Se Putyin, se Polt Péter, se senki nem véd meg titeket" – üzente a kormánynak.

  • Ez egyébként az Orbán-évértékelő miatt lezárt részen van.

  • Együtt-tüntetés
  • Tüntethet a Várkert Bazár előtt. Az előbb felzúgott az „Orbán, takarodj!" skandálás. Volt egy kis „Nem hagyjuk!" is.

  • Ring Éva egyetemi oktató szerint nemcsak a népszavazás jogát veszik el tőlünk, hanem a gyermekeinktől a tanulás örömét, a fejlődést, a boldogulás lehetőségét, és a színvonalas oktatáshoz való jogot is ellopják. A tanárok béremelését is aljas így emlegetni, mert a bérek értéke még így sem éri el a 2008-as szintet. Lopja a Fidesz az értelmiség jogát, hogy méltó körülmények között éljen, mondta.

  • Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság ügyvivője arról beszélt, hogy bár van tolvaj, gyilkos, asszonyverő is a Fideszben, mégsem gondolja, hogy általában a fideszesek csalók, gyilkosok, asszonyverők. Így aljas dolog a menekültekről általánosító kijelentéseket tenni, gyűlöletkeltő propagandát folytatni.

    Egy piti seftes próbál meg minket átverni a népszavazásnak csúfolt akciójávl

    – mondta Vajda Orbán kvótás szavazásáról. 28 népszavazást próbáltunk elindítani, egyet sem sikerült, de nem is kell annál beszédesebb jel, hogy kopaszokkal akadályoznak meg egy nekik nem is annyira húsba vágó témában beadni kívánt népszavazást. Ha ehhez kopaszokat rendelnek oda, akkor el lehet képzelni, mire képesek, ha majd a hatalmukat féltik. „Borítsuk rá az asztalt a góréra" – zárta a beszédét.

  • Juhász Péter a tüntetés elején mindenkit arra kért, csináljon szelfit magáról, és posztolja ki Facebookra, hogy ő itt van. Itt van, azon a tüntetésen, amit azért szerveztek, hogy megmutassák Orbánnak, hogy nem sajátíthatja ki a népszavazás kezdeményezését, nem veheti el az emberek jogait.

  • A Várkert Bazár előtti tüntetésen.

  • Közben a 15:30-ra meghirdetett tüntetésen lassan ezer ember gyűlik össze a Várkert Bazár előtt. A Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! nevű tüntetés Facebook-oldala alapján nyolcan szólalnak majd fel, a szervezők azt ígérik, hogy a beszédek viszonylag rövidek lesznek:

    • Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő, Együtt
    • Juhász Péter alelnök, Együtt
    • Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke
    • Dr. Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt elnökségi tagja
    • Kövesdi Veronika egyetemi hallgató, aktivista
    • Ring Éva egyetemi oktató
    • Szigetvári Viktor elnök, Együtt
    • Vajda Zoltán ügyvivő, Új Magyar Köztársaság
  • Mármint a gyülekező tüntetők a Várkert Bazárnál.

  • 4
    Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

    A Clark Ádám téren pedig rendőrök irányítják a forgalmat.

  • Mint láthatják:

    1
    Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index
Vissza az összes bejegyzéshez