Esőben ünnepelt és tüntetett az ország

Március 15-i események

Vége
Snapseed
Index
2016.03.15. 14:44

  • Az idén is a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek a március 15- i ünnepségek.
  • A Nemzeti Múzeumnál Orbán Viktor miniszterelnök beszédét ellentüntetők zavarták meg és fütyülték ki.
  • A kormányfő arról beszélt, ideje megfékezni Brüsszelt és a bevándorlókat. 
  • A Jobbik a Március 15. téren  egy országos antikorrupciós akciót hirdetett.
  • Az MSZP a tüntetésén a vasárnapi boltbezárásos népszavazást követelte, és az oktatási helyzetet kritizálta.
  • A tüntető tanárok délután megtöltötték a Hősök terét, több tízezren vonulnak a Kossuth térre.
  • A tanárok március 30-ára sztrájkot hirdettek, ha Orbán Viktor és Áder János 8 napon belül nem kér bocsánatot sok megaláztatásért.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kissé megfogyatkozott a végére az amúgy sem nagy tömeg az MSZP-tüntetésen, többen távoztak a gimnazista fiú, Görög Ákos beszéde alatt, aki arról beszélt, hogy az a probléma az oktatással, hogy nem tanítják meg, hogyan kell biztonságosan böngészni.

    A tüntetés második felében az oktatást kritizálták a felszólalók:

    • Lukács Zoltán alelnök szerint a Fidesz tudatosan szorít ki az oktatásból sokakat, "tudatos politika, hogy csak a kiválasztott gyerekek járhassanak az egyetemre". Lukács megjegyezte, hogy "ha össze tudott omlani a Harmadik birodalom és a Szovjetunió, akkor az Orbán-kormány is össze tud omlani". 
    • Totyik Tamás pedagógus azt a kérdést tette fel, hogy "milyen szabadság az, ahol egy központból mondják mit és hogyan taníthatunk?"

    Kunhalmi Ágnes budapesti elnök egy tüzes hangú beszéddel zárta a tüntetést. Az oktatái államtitkárt azért kritizálta, mert "ki akarja rúgni a tanárt, aki szerint ostobaság a rendelkezés. Elege van az embereknek, hogy debilnek néznek bennünket". Kunhalmi megszólította Balog Zoltán minisztert is, hogy hogyan tud elszámolni a lelkiismeretével, "ha egyáltalán van". "Értem én, hogy a kerítésen fenn akadt szír kisgyerekekkel könnyű eltakarni a rohadó iskolákat és a rohadó kórházakat" - mondta.

    Operettszínésznőt meghazudtoló retorikával kijelentette, hogy amit a Fidesz az oktatással csinál az az igazi hazaárulás. Orbán szerinte "Putyinnak hajbókol, amivel ismét a Szovjetuniót választja", erre hatalmas fújolás a piros zászlós tömegből.

    A tüntetés utána az MSZP-sek csatlakoznak a pedagógusok vonulásához - ahogy Nyakó István fogalmazott: a "kockás ingesekhez, borostásokhoz".

  • Az MSZP-tüntetés moderátora nem más, mint Nyakó István, akinek a kopaszok miatt nem sikerült ugye elsőként leadnia a boltbezárásos kérdését. Az egykori MSZP-szóvivő a "nemzetinek mondott választási irodának" is nevezte az NVI-t, és kijelentett előbb, hogy nem ünnepelni jött, hanem követelni, "köztársaságot, polgárjogokat, a cenzúra eltörlését, mint anno 48-ban". Nyakó azt is mondta, hogy 10 ezer szavazókörbe megbízható szabad állampolgárokat találni, mert "nem hagyjuk hogy ezek az emberek számolják össze a szavazatokat".

    Azt is bejelentette, hogy sokan mennek majd az NVI-hez, amikor a Kúria dönt a mostani kérdések hitelesítéséről, és esetleg le lehet adni egy újabbat.

    A tüntetésen Ady Endre A Tűz csiholója című versét az a Galkó Balázs szavalta, akit az MSZP pár perccel ezelőtt kitüntetet a Szabad Sajtó Díjával. Tóbiás József pártelnök adta át a díjat, a pártelnöknek viszont a színésszel ellentétben nem sikerült ideérnie a tüntetésre. 

  • A pár hete szimbolikussá vált helyszínen, a Nemzeti Választási Irodánál tüntet az MSZP Kunhalmi Ágnes budapesti elnök vezetésével. Nagyjából 2-300-an gyűlhettek össze az Alkotmány utcában, a szocialista aktivisták mellett feltűnt Farkasházy Tivadar is.

Vissza az összes bejegyzéshez