Lázár nem fogja megszavazni a boltzár eltörlését?

D  YT20160411023
2016.04.11. 18:30
Környezetéből származó információk szerint Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter nemmel szavaz a vasárnapi munkavégzés tilalmát tartalmazó törvényt visszavonására.

Az Index információi szerint Lázár János a hétfői kormányülésen nem támogatta a boltzár feloldását, és Balog Zoltán erőforrás-miniszterhez, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan továbbra is kitart amellett, hogy jó lépés volt annak bevezetése.

Lázár János információink szerint egyelőre

hajlandó a frakcióállásponttól is eltérni, és vállalja annak következményeit is.

A miniszter környezetében kérdésünkre azt mondták, hogy Lázár János az utóbbi két kormányinfón is világossá tette álláspontját, hogy a vasárnap maradjon munkaszüneti nap.

A kormányzati vezetők többségénél a Kúria április 6-án, szerdán meghozott döntése mégis gyökeres fordulatot hozott. Ekkor kaszálták el Erdősi Lászlóné boltbezárást támogató népszavazási kérdését és adtak zöld utat az MSZP kezdeményezésének.

A szocialisták a döntés után azonnal neki is kezdhettek volna a támogatói aláírásgyűjtésnek az

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

kérdésükhöz.

A népszavazás kimenetelét az elmúlt egy év közvélemény-kutatásai alapján nem volt nehéz megjósolni a kormányoldalon sem. Ezért felgyorsították a kérdéssel kapcsolatos belső megbeszéléseket.

Az Index forrásai ellentmondanak abban, hogy már másnap, április 7-én csütörtökön a miniszter-helyettesi értekezleten elhangzott-e az a kérés, hogy a felelős kormányzati vezetők a vasárnapi boltzárral kapcsolatban kerüljék az egyértelmű kijelentéseket, inkább lebegtessenek, mert a hétfői kormányülésen döntés születik az intézkedés jövőjéről.

Az viszont biztos, hogy a hétvégén összehívtak egy Fidesz-elnökségi ülést, és v
alójában már ott eldőlt a kérdés.

Rogán Antal és Gyürk András meggyőzték Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az embereket nem sikerült a boltzár oldalára állítani, sőt semlegesek sem lettek a témában. A fő érv az volt, hogy ilyen nehezékkel nem a kormány és a Fidesz sem tudja sikeresen megcsinálni a kvótakampányt, pedig az jóval fontosabb, mint egy életmódkérdés. A párt elnökségi ülését követően már nem volt akadálya annak sem, hogy hétfői kormányülésre a törvénymódosítás szövege is elkészüljön.  • Tippek
  • Betét