Századvég menni London: tényleg Habony bajtársa a nagykövetjelölt

2016.04.20. 12:04 Módosítva: 2016.04.20. 12:17
A kormány think-tankjének kuratóriumi elnöke ma lett a Corvinus rektora, miközben helyettese, Szalay-Bobrovniczky Kristóf pedig hivatalosan is londoni nagykövetjelöltté vált.

Hétfőn hallgatja meg zárt ülésen a parlament külügyi bizottsága a megüresedett londoni és hágai nagyköveti posztok várományosait. Az Index információi szerint a korábbi híreknek megfelelően hivatalosan is Szalay-Bobrovniczky Kristófot, a Századvég kuratóriumának elnökhelyettesét jelölik londoni nagykövetnek, amiről a külügyi bizottság tagjai most meg is kapták a tájékoztatást.

Hágába egy karrierdiplomata, Kocsis András korábbi első beosztott kerül, miután a piaci szférából érkező, túl magas szakmai elvárásokat támasztó előző nagykövetet visszahívták.

A Századvég-elit nagy napjai ezek

Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdeklődése London iránt nem új keletű, 2014 végén le is fényképezték a brit főváros repterén Habony Árpád társaságában. Egy nemrég megjelent interjúban így beszélt Habonyhoz fűződő viszonyáról és saját szerepéről: „Bajtárs. Régóta ismerjük egymást. Árpád ugyanannak az ügynek elkötelezett harcosa, amelynek én is. Az elmúlt 10-15 évben a centrális erőtér kiépítésén dolgoztam. A Heti Válasznál, a Századvégnél csakúgy mint egyéb szervezetekben. A jobbközép intézményrendszer kiépítésében veszek részt,

cselekvője vagyok annak az elitcserének, amely folyamatban van.

Érdekesség, hogy Habony Árpád a Századvég egy másik vezető figurája, Lánczi Tamás ügyvezetőségével tavaly tanácsadó céget alapított Londonban, a Danube Business Consultingot. Úgy tudjuk, Habony – miközben egy NAV-vizsgálat során azt állította a hatóságoknak, hogy Andy Vajna és Tombor András több tízmilliós kölcsöneiből tartja fenn magát – valóban gyakran megfordul a közismerten drága árszínvonalú brit fővárosban, ahol már életvitelszerűen berendezkedett, állandó otthona is van. 

Az interjúban is kifejtett elitcsere egyébként olyan szépen halad, hogy Szalay-Bobrovinczky századvéges főnöke, Lánczi András kuratóriumi elnök épp ma lett ellenszavazat nélkül a Corvinus egyetem rektora.

Szétszakad a család

Miközben nagykövetként Szalay-Bobrovniczky több időt tölthet majd bajtársa társaságában Nagy-Britanniában, ahol a jelek szerint erőteljesen terjeszkedik a Századvég-család, saját családja különböző országokba fog szétszakadni.

Nincs hír ugyanis arról, hogy felesége, Szalay-Bobrovniczky Alexandra ne maradna a továbbiakban is Budapest főpolgármester-helyettese. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Vince pedig tavaly ősszel hagyta ott a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárságát, ahol államtitkár-helyettes volt, azért, hogy szintén diplomataként, külszolgálatban folytassa – korábban Bécsben volt nagykövet.