Magyarországon egyre kevesebb a menekült

2016.07.22. 04:39

Miközben a kormány a plakátkampány újabb hullámával csúcsra járatja az idegenellenességet, a számok azt mutatják:

Egyre kevesebb menedékkérő tartózkodik Magyarországon.

A legfrissebb adatok szerint összesen 1300 migráns van táborokban az ország területén - írja pénteki számában a Magyar Nemzet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól kapott adatokra hivatkozva.

A hivatalos statisztika szerint alig 600-an vannak nyitott, 700-an pedig őrzött befogadó állomásokon; a kevesebb menedékkérőre magyarázat lehet a déli határon bevezetett szigorítás, illetve a nyugati határon történő "elszivárgás" - viszont részben a napi 20-30 Ausztriába távozó menekültre hivatkozva fontolgatja az osztrák kormány egy burgenlandi kerítés felépítését

A legnagyobb befogadó állomáson, Bicskén a BÁH szerint 362-en, Vámosszabadiban 160-an, Kiskunhalason pedig 52-en vannak, míg a tavasszal megnyitott, de borzalmas körülményeket biztosító körmendi táborban, ahol akár 300 embert is el tudnak helyezni, összesen 25-en tartózkodnak. A lap megjegyezte, hogy áprilisban és májusban még 200 felett volt az oda vitt menekültek száma.

A szerb oldalon eközben jelentős a torlódás, mert csak azok kerülhetnek magyar területre, akik a tranzitzónát választják, emiatt Kelebiánál és Horgosnál több száz fős csoportok várnak átjutásra.

Az őrzött befogadó állomásokon viszont közeleg a teltház:

  • Kiskunhalason a lehetséges 500 helyett 427-en vannak,
  • Békéscsabán a 185 helyből 165 megtelt,
  • Nyírbátorban pedig a 105 helyre 102 menekült van.