Zsolt
2 °C
18 °C

Vizoviczki tényleg hazamehet a börtönből

2016.07.28. 06:23 Módosítva: 2016.07.28. 07:22
A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta, hogy 250 millió forint óvadékért cserébe házi őrizetbe kerüljön a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással vádolt vállalkozó. Vizoviczki korábban kormánypárti politikusok állítólagos szennyesének kiteregetéséről írt az ügyészségnek, legutóbb pedig a börtönből kiadott közleményben állította, hogy Rogán Antal még csak látásból sem ismeri őt.

Házi őrizetbe kerülhet 250 millió forintos óvadék ellenében a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis némi változtatással helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék óvadék megállapításáról szóló döntését - írta az MTI a Magyar Idők alapján.

Nagy Andrea, az elsőfokú határozat ellen fellebbezést bejelentő Központi Nyomozó Főügyészség (főügyészség) szóvivője a lappal közölte: az ítélőtábla annyit változtatott a végzés szövegén, hogy a pénzt nem a perbíróság, hanem a saját technikai számlájára rendelte befizetni.

Ha Vizoviczki letétbe helyez 250 millió forintot, elektronikus nyomkövetővel felszerelve házi őrizetbe kerülhet.

Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását.

A Magyar Idők felidézte, hogy Vizoviczki László ellen két büntetőeljárás is folyamatban van. Egyik ügyét a Fővárosi Törvényszék tárgyalja, ebben Vizoviczkit és harminckét társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják. A főügyészség szerint a terheltek közül kilencen bűnszervezetben követték el cselekményeiket, legalább 825,5 millió forintos kárt okozva az államnak.

A másik ügy a Debreceni Törvényszék előtt van. Ez a 2014. október óta tárgyalt rendőrségi vesztegetési botrány, amelyben 21 embert vádolnak hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, és közokirat-hamisítással.

A vád szerint milliókkal fizetett le rendőröket

Az eljárásban szereplő négy volt rendőrfőtiszt, a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi magas beosztású munkatársai a főügyészség szerint rendszeresen százezres, milliós összegeket kaptak Vizoviczki Lászlótól, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelemmel működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás érdekében razziákat tartsanak.

Az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozót tavaly már kiengedték az előzetesből, akkor azonban a kényszerintézkedés enyhítése miatt fellebbezést benyújtó főügyészség indítványára a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék döntését.

Kormánypárti politikus szennyesének kiteregetésével fenyegetőzött

Vizoviczki az utóbbi hetekben ismét többször szerepelt a hírekben a 2012-es elfogása óta. Miután a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy rendezett családi háttere miatt házi őrizetbe kerülhet, az egykori gazdasági vezetője azt állította róla, hogy 2011-ben négymillió forint kenőpénzt vitt Rogán Antal akkori V. kerületi polgármesternek, hogy kinyithassanak a belvárosi teraszai.

A börtönben ülő vállalkozó hosszú hallgatás után másnap közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy nem vesztegette meg Rogánt, a Miniszterelöki Kabinetiroda vezetője még csak látásból sem ismeri őt. Közben Vizoviczki egyik korábbi alkalmazottjának tanúvallomása szerint a vállalkozó nightclubjában állítólag felvették, amint egy fideszes politikus két örömlánnyal hetyeg. 

Vizoviczkéről közben az is kiderült, hogy 2013-ben alkut ajánlott az ügyészségnek, hogy hazamehessen. A vállalkozó azt ajánlotta a hatóságnak, hogy a házi őrizetbe kerüléséért cserébe terhelő információkat ad át egy 2010 előtti kormánypárti politikus-polgármesterről. Vizoviczki azt is megjegyezte, hogy a vezető politikusokat érintő információnak többsége 2010 utánról származik, de "a kormányzás stabilitása" miatt ezeket nem szeretné kiteregetni. 

A diszkókirályra kiszabott 250 millió forintos óvadék egyébként új magyar rekordnak számít, korábban 60 millió volt a legnagyobb összeg, amiért cserébe valakit hazaengedtek az előzetesből. Kérdéses viszont, hogy ha a rendőrség Vizoviczki letartóztatásakor zárolta a vállalkozó vagyonát, akkor ki fog 250 milliót kifizetni azért, hogy hazamehessen a börtönből?