Botka László teljhatalmat kapott az MSZP-től

DSC 7878
2017.01.18. 13:23
Egyhangúlag támogatta az MSZP vezetése, hogy Botka László legyen a miniszterelnök-jelölt. Egyben teljeskörűen felhatalmazták a szegedi polgármestert, hogy kezdje meg az egyeztetést Gyurcsányékkal és a többi párttal.

Fontos ülést tartott szerdán az MSZP elnöksége, a párt vezetői ugyanis – többszöri üzengetés után – hivatalosan most tárgyaltak először a választási felkészülésről Botka László szegedi polgármesterrel. Az MSZP vezetése a párttól szokatlan fegyelemmel teljesen beállt Botka mögé, és egyhangúlag támogatta a miniszterelnök-jelöltségét.

Az MSZP vezetése két határozatot hozott Molnár Gyula pártelnök bejelentése szerint:

  • Botka László a párt miniszterelnök-jelöltje. (Ez akkor lesz persze teljesen hivatalos, ha a kongresszust is összehívják.)
  • Botka László teljes körű felhatalmazást kapott, hogy tárgyaljon a többi baloldali párttal a jelöltállításról és a tartalmi kérdésekről.

Botka László azt mondta, hogy a következő napokban meg is kezdi az egyeztetéseket zárt ajtó mögött. Ebbe ugyanis szerinte fölösleges beavatni a nyilvánosságot. A legnehezebb pont nyilván Gyurcsány Ferenc lesz. A DK elnökéről, a volt miniszterelnökről ugyanis Botka azt mondta korábban, nem szívesen látná a közös listán. Ezt pedig Gyurcsány aligha fogadhatja el.

Botka azt is mondta, hogy a következő napokban előáll a programjával, amelynek neve „az új igazságosság” lesz. Erről részletes vitát szeretne a nyilvánosság előtt.

Az MSZP-elnökség döntése azt is jelenti, hogy a párt hajlandó elfogadni Botka László korábban ismertetett feltételeit. Vagyis hogy közös baloldali lista legyen, új baloldali politikát hirdessenek, illetve hogy a 106 választókerületben a legrátermettebb jelölt induljon, függetlenül attól, melyik párthoz tartozik.

Ez utóbbinál komoly súrlódási pont, hogy Botka nem szeretne előválasztást, míg az MSZP korábban emellett döntött. Úgy tudjuk, Botka az ülésen nem visszakozott, az MSZP-nek pedig várhatóan puhítania kell az álláspontját.

A legnagyobb kérdés viszont mostantól, hogy mit lép a többi párt, elsősorban Gyurcsány Botka miniszterelnök-jelöltségére.

A DK várja Botka jelentkezését

Egyetértünk Botka Lászlóval abban, hogy a kormányváltáshoz új baloldali programra van szükség - reagálta a délutáni közleményében Molnár Csaba, a DK alelnöke. A Demokratikus Koalíció több mint 300 szakértő, szakpolitikus munkájának eredményeképpen már közel egy évvel ezelőtt elfogadta és közzétette a párt "Sokak Magyarországa" című átfogó programját, ezt "a mai napon eljuttatjuk Botka Lászlónak is, mint a DK tartalmi, politikai hozzájárulását a kormányváltáshoz" - írta Molnár.

A DK a jövőben is e program mentén folytatja a tárgyalásokat a demokratikus ellenzéki pártokkal. A DK várja Botka László jelentkezését.