Juhász Péter mondhatja Rogánra, hogy bűnöző

2017.01.24. 15:15 Módosítva: 2017.01.24. 15:34

A bíróság első fokon elutasította Rogán Antal keresetét, amelyet Juhász Péter ellen indított a "bűnözős" nyilatkozatai miatt. A bíróság azt mondta, a szabad véleménynyilvánítás érdekében a politikusi személyiségi jogokat kell korlátozni, Rogán nem igazolt olyan érdeket, amit a bíróságnak szemmel kellett volna tartani. Rogán Antal másodfokra továbbviszi az ügyet.

Azt is mondta a bírónő, hogy a tényeknek megfelelő következtetés nem lehet jogsértő, és hogy a kijelentések nem személyében támadták Rogánt, hanem az önkormányzati működésre vonatkoztak.

Juhász a bíróságon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a bíróság megerősítette őt a munkájában, abban, hogy egy politikusnak nem csak lehetősége, hanem kötelessége bírálnia egy másik politikust. Azt is mondta, az ítélet alátámasztotta a tényszerű állításokat - Rogánnak kapcsolata volt Portik üzleti köreivel, üzletelt vele, hasznot szerzett - is.

A Rogán-Juhász per arról szólt, hogy az Együtt politikusa - hamarosan talán elnöke - az V. kerületi ingatlaneladások kapcsán bűnözőnek nevezte Rogánt, akiről azt is állította, hogy bűnözőkkel üzletel, mire a propagandaminiszter úgy érezte, hogy megsértették a személyiségi jogait, és perelt. Ezen per egyik tárgyalásán hangzott el a Juhászék által beidéztetett Portik Tamás szájából, hogy 10 millió forintnyi eurót vitt zacskóban Rogánnak, amit a miniszter sietve hazugságnak nevezett.

Juhász azért szedte elő a Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen 15 év fegyházra ítélt Portikot, mert a 90-es évek magyar alvilágának hírhedt alakja 2014-ben már egyszer azt mondta a bíróságon, hogy jól ismeri Rogánt.Kiderült közben az is, hogy Juhász sajtófigyeléssel segítette Portikot.

Rogán egyetlen tárgyaláson sem jelent meg. A perben zárt ajtók mögött tanúvallomást tett Pápa Marianne, Portik állítólagos volt élettársa, Habony Árpád távoli, nem vér szerinti rokona is. A bíró most hangsúlyozta: arról nem foglalt állást a bíróság, hogy Portik és Pápa élettársak voltak-e.

A hvg.hu tudósítása szerint Bérces Renáta bíró azt mondta, a per 2 éve húzódik, az alapját Juhász Péter politikusként tett - a Facebook oldalán és a sajtóban megjelent - kijelentései képezték, amit a bíróság fontosnak tartott a kijelentések értékelése során. A 444 pedig azt közölte, hogy a bíróság azt nem vizsgálta, hogy Portik valóban átadott-e Rogánnak 10 milliót, viszont a bíróság úgy ítélte meg, hogy Rogán valóban üzletelt a Portikhoz köthető üzleti körökkel. A Károly körúti ingatlan eladásának fő elemeit Portik es Pápa Marianne ugyanúgy adta elő, ami egybevágott Juhász vádjaival, írta a lap.

Rogán Antal jogi képviselői közleményben reagáltak az ítéletre. Azt írták, „a bíróság mai döntése azért sem meglepő, mert Rogán Antal jogi képviselőiként elfogultsági kifogást nyújtottunk be az eljáró bíróval szemben, ezért sem számítottunk arra, hogy Rogán Antal nyertese lehet a szóban forgó pernek. A bíróság mai döntésével Rogán Antal nem ért egyet, de tiszteletben tartja. Juhász Péter - ahogyan már eddig többször is bebizonyosodott -, ebben az eljárásban sem mondott igazat. Állításait a perben nem tudta alátámasztani. A mai döntés azért is érthetetlen, mert számtalan bizonyítékot sorakoztattunk fel Juhász Péter valótlan állításaival szemben, egyértelműen tudtuk például bizonyítani, hogy Rogán Antal részt vett a kötelező kvóta elleni népszavazáson".

Hozzáteszik, hogy Juhász Péter valótlan nyilatkozatait az bizonyítja, "Juhász Péterrel összefüggésben Rogán Antal és a Belváros- Lipótváros Önkormányzata eddig összesen 23 darab sajtó- és 2 darab személyiségi jogi pert nyert meg". Rogán Antal másodfokra viszi az ügyet.

Beszámolónk a legutóbbi tárgyalási napról itt olvashatja.