Vona: Orbán elcseszte az olimpiát

2017.02.18. 13:06

A Jobbik nyolc évben maximálná, hogy valaki miniszterelnök lehessen Magyarországon – írja az MTI.

Vona Gábor pártelnök a javaslatát azzal magyarázta a szombati budapesti sajtótájékoztatóján, hogy két ciklus alatt fennáll a veszélye a kiégésnek,

a hatalomba való görcsös kapaszkodásnak,

és a személyiségjegyek torzulásának. Most ezt látja az országban – tette hozzá. Márpedig szerinte a kormányzás kulcsszavának a szolgálatnak, és nem az MSZP és a Fidesz által megvalósított uralkodásnak kell lennie. Vona szerint Orbán Viktor személyes tulajdonaként tekint az országra. Az országot a korrupció "nyers, maffiaszerű burjánzása" jellemzi.

A Jobbik ezért, ha kormányra kerülne, bevezetné a két ciklusra szóló korlátot, ami Vona szerint az egészséges versenynek is jót tenne, mert ma "talpnyalóverseny zajlik", a talpnyalás "precizitása" az előrejutás feltétele. A teljesítménykényszert a hatalom bebetonozása helyett az ország felvirágoztatására helyeznék át, a politikai kultúra részévé tennék az önmérsékletet és frissé, demokratikussá, az emberek számára inspirálóbbá a közéletet – mondta.

Orbán elcseszte az olimpiát

Vonát a sajtótájékoztatón az olimpiáról szóló népszavazás aláírásgyűjtésének sikeréről is kérdezték. Azt mondta,

Orbán Viktor elcseszte ezt a dolgot,

mert pártpolitikai kérdés lett belőle. A Jobbik viszont szerinte továbbra is olimpiapárti, az ország megérdemli és meg is tudná rendezni azt, de nem így.

Az aláírásgyűjtést megszervező Momentum Mozgalommal kapcsolatban azt mondta, meggyőződése, hogy még ők is szeretnének egy olimpiát. Most viszont megfordult a társadalmi hangulat és még a Fidesz szavazóbázisában is elbizonytalanodtak.

Genderlobbi és terrorizmus

Kérdezték arról is, hogy az ELTE elindítaná a társadalmi nemek tanulmánya szakot, amiért a KDNP ifjúsági szervezete páros lábbal bele is szállt az egyetembe, egy kis sorosozással nyomatékosítva a kifogásaikat. Vona azt mondta, nagyon nem örül az új szaknak, felesleges megfelelési kényszernek, lobbinak tulajdonítja a dolgot.

Vona a Pharaon-ügyről is beszélt. Ahogy néhány napja megírtuk, az MSZP-frakcióból kilépett Demeter Márta, miután betekintett az azóta már meghalt Ghaith Pharaon szaúdi üzletember vízumigénylésével kapcsolatos dokumentumokba, az Indexnek azt mondta, Pharaon vízumigénylésében fel volt tüntetve, hogy Magyarországon a miniszterelnökkel fog találkozik. Vona erre azt mondta, el tudja képzelni, hogy ez volt a kérelemben, és felvetődik, hogy

a kormányfő családja gazdasági kapcsolatba került egy terrorizmust támogató emberrel.

Kapcsolódó

Ghaith Pharaonnak azért adtunk vízumot, hogy Orbánnal találkozzon

Már az első vízumigénylésénél tudni lehetett, hogy Ghaith Pharaon találkozni fog a magyar miniszterelnökkel, ezt rögzítették is az illetékesek. A külügy nem cáfolta az információt, de nem akarja nyilvánosságra hozni az ezzel kapcsolatos dokumentumokat.

Arra a felvetésre, hogy decemberben a jobbikos Gyöngyösi Márton is betekintett ugyanezekbe a dokumentumokba, de nem számolt be hasonlóról, azt felelte, az ő érdeklődését is felkeltette a kérdés, meg fogja kérdezni a párttársát.