Ghaith Pharaonnak azért adtunk vízumot, hogy Orbánnal találkozzon

DSC 9790
2017.02.15. 12:49 Módosítva: 2017.02.15. 12:50
Már az első, rövid időtartamra érvényes C típusú vízum kérelmezésénél tudta Ghaith Pharaon, hogy találkozni fog Orbán Viktorral. Ezt bizonyítják azok a vízumkérelem során rögzített információk is, amiket a külügy nem szeretne nyilvánosságra hozni.

Amikor a pénzmosás és terrorszervezetek finanszírozása miatt körözött szaúdi olajmilliárdos, Ghaith Pharaon 2014 őszén Bejrútban schengeni vízumhoz folyamodott, hogy Magyarországra jöjjön, az illetékesek tudták: Orbán Viktorral találkozik majd. Ezt állítja az Indexnek Demeter Márta országgyűlési képviselő, akinek lehetősége volt betekintenie Pharaon vízumigénylésével kapcsolatos adatokba a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM). (Demeter először még tavaly, MSZP-s képviselőként tekintett be az iratokba, akkor vele volt a szintén szocialista Mesterházy Attila is.)

Demeter lapunknak elmondta, hogy a vízumügyintézés során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy Pharaon Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd, méghozzá azon a rendezvényen, amelyet Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa szervez (róla itt olvashatja portrénkat). Ezt Naffa jelezte az eljáró illetékeseknek, akiknek a vízumintézés során Pharaon is megerősítette a találkozó tényét.

Mindez Demeter szerint azt mutatja, hogy Pharaon nem véletlenül találkozott a Naffa által szervezett díszvacsorán Orbán Viktorral, hanem eleve ezt tervezte – olyannyira, hogy a vízumigényléskor a jordániai konzul és ő is hivatkozott erre. 

Demeter szerint ez

újabb bizonyíték arra, hogy politikai körökből érkező elvárásra az állami szervek közreműködtek abban, hogy egy nemzetközi bűnöző beutazhasson Magyarországra.

A képviselő szerint ezek fényében már az a kérdés: „Bármilyen bűnöző számára belépőjegy Magyarországra, ha a miniszterelnökkel vacsorázik?”

Lázár János korábban azt mondta, hogy Pharaon 2014. október 1-én és október 24-én igényelt C típusú schengeni vízumot Magyarországtól. A miniszter szerint az üzletember kérelmét feltöltötték a schengeni rendszerbe, külön tagállami konzultációkat is folytattak, és egyik európai ország sem emelt kifogást az ellen, hogy Pharaon belépjen az országba. Sőt – mondta Lázár –, a németek közölték, hogy Pharaon belépése az EU területére nem sérti az érdekeiket.

Lázár ugyanakkor egy szóval sem említette, hogy Pharaon kifejezetten azért kérte a vízumot, hogy Orbánnal találkozzon – ahogy ezt most Demeter állítja az általa megismert dokumentumokra hivatkozva.

Demeter egyébként kérte a tárcától, hogy az általa megismert dokumentumokról másolatokat kapjon. Ezt azonban a külügy elutasította az információs önrendelkezési jogról szóló törvényre hivatkozva. 

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy igaz-e, amit Demeter állít, és már a vízumigényléskor nyilvánvaló volt-e, milyen céllal utazik Pharaon az országba, és kivel akar találkozni. A tárca nem cáfolta Demeter állítását, a sajtóosztály válaszában ezt írta az Indexnek: „Ghaith Pharaon úr vízumkérelme ügyében a KKM már nyilvánosságra hozta a vízum igénylésének körülményeit, álláspontunk szerint az ügy előkészítő anyagai nem nyilvánosak. Miniszter úr az országgyűlési képviselőknek – így Demeter Máriának is – biztosította a betekintés jogát, ez azonban nem azonos a belső előkészítő anyagok teljes nyilvánosságával.”

Az ügy érdekessége, hogy Demeter szerint az általa megnézett dokumentumok nem belső előkészítő anyagok, ahogy az a külügyi tárca állítja. Ráadásul nem is minősített adatok. És bár az általa látott információk között természetesen volt személyes adat (például Pharaon születési adatai), de az, hogy Pharaon már a vízum intézésekor jelezte, Orbánnal találkozik majd, nem személyes adat, és kulcsfontosságú lehet a még mindig homályos Pharaon-ügy tisztázásában.

Tavaly októberben derült ki , hogy az FBI és az Interpol által 25 éve körözött, terroristák pénzelésével és pénzmosással gyanúsított Ghaith Pharaon megvásárolta a miniszterelnök Cinege utcai házával szemközti telket és villát. Azóta a fél magyar sajtó és több ellenzéki politikus próbálja kideríteni, hogyan történhetett meg ilyesmi, éppen akkoriban, amikor Orbán Viktor hetente elmondja, hogy meg kell védeni az országot a bevándorlóktól és a terroristáktól. 

Ugyanakkor a Pharaon-ügyben több hónap elteltével sem látni tisztán, mert a történet szereplői és az érintett magyar hatóságok vagy összevissza beszéltek, vagy nem mondtak semmit. Ghaith Pharaon időközben elhunyt

A felső képen a miniszterelnök Cinege utcai házával szemközti villa látszik (fotó: Bődey János / Index)