Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Ghaith Pharaonnak azért adtunk vízumot, hogy Orbánnal találkozzon

DSC 9790
2017.02.15. 12:49 Módosítva: 2017-02-15 12:50:09
Már az első, rövid időtartamra érvényes C típusú vízum kérelmezésénél tudta Ghaith Pharaon, hogy találkozni fog Orbán Viktorral. Ezt bizonyítják azok a vízumkérelem során rögzített információk is, amiket a külügy nem szeretne nyilvánosságra hozni.

Amikor a pénzmosás és terrorszervezetek finanszírozása miatt körözött szaúdi olajmilliárdos, Ghaith Pharaon 2014 őszén Bejrútban schengeni vízumhoz folyamodott, hogy Magyarországra jöjjön, az illetékesek tudták: Orbán Viktorral találkozik majd. Ezt állítja az Indexnek Demeter Márta országgyűlési képviselő, akinek lehetősége volt betekintenie Pharaon vízumigénylésével kapcsolatos adatokba a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM). (Demeter először még tavaly, MSZP-s képviselőként tekintett be az iratokba, akkor vele volt a szintén szocialista Mesterházy Attila is.)

Demeter lapunknak elmondta, hogy a vízumügyintézés során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy Pharaon Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd, méghozzá azon a rendezvényen, amelyet Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa szervez (róla itt olvashatja portrénkat). Ezt Naffa jelezte az eljáró illetékeseknek, akiknek a vízumintézés során Pharaon is megerősítette a találkozó tényét.

Mindez Demeter szerint azt mutatja, hogy Pharaon nem véletlenül találkozott a Naffa által szervezett díszvacsorán Orbán Viktorral, hanem eleve ezt tervezte – olyannyira, hogy a vízumigényléskor a jordániai konzul és ő is hivatkozott erre. 

Demeter szerint ez

újabb bizonyíték arra, hogy politikai körökből érkező elvárásra az állami szervek közreműködtek abban, hogy egy nemzetközi bűnöző beutazhasson Magyarországra.

A képviselő szerint ezek fényében már az a kérdés: „Bármilyen bűnöző számára belépőjegy Magyarországra, ha a miniszterelnökkel vacsorázik?”

Lázár János korábban azt mondta, hogy Pharaon 2014. október 1-én és október 24-én igényelt C típusú schengeni vízumot Magyarországtól. A miniszter szerint az üzletember kérelmét feltöltötték a schengeni rendszerbe, külön tagállami konzultációkat is folytattak, és egyik európai ország sem emelt kifogást az ellen, hogy Pharaon belépjen az országba. Sőt – mondta Lázár –, a németek közölték, hogy Pharaon belépése az EU területére nem sérti az érdekeiket.

Lázár ugyanakkor egy szóval sem említette, hogy Pharaon kifejezetten azért kérte a vízumot, hogy Orbánnal találkozzon – ahogy ezt most Demeter állítja az általa megismert dokumentumokra hivatkozva.

Demeter egyébként kérte a tárcától, hogy az általa megismert dokumentumokról másolatokat kapjon. Ezt azonban a külügy elutasította az információs önrendelkezési jogról szóló törvényre hivatkozva. 

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy igaz-e, amit Demeter állít, és már a vízumigényléskor nyilvánvaló volt-e, milyen céllal utazik Pharaon az országba, és kivel akar találkozni. A tárca nem cáfolta Demeter állítását, a sajtóosztály válaszában ezt írta az Indexnek: „Ghaith Pharaon úr vízumkérelme ügyében a KKM már nyilvánosságra hozta a vízum igénylésének körülményeit, álláspontunk szerint az ügy előkészítő anyagai nem nyilvánosak. Miniszter úr az országgyűlési képviselőknek – így Demeter Máriának is – biztosította a betekintés jogát, ez azonban nem azonos a belső előkészítő anyagok teljes nyilvánosságával.”

Az ügy érdekessége, hogy Demeter szerint az általa megnézett dokumentumok nem belső előkészítő anyagok, ahogy az a külügyi tárca állítja. Ráadásul nem is minősített adatok. És bár az általa látott információk között természetesen volt személyes adat (például Pharaon születési adatai), de az, hogy Pharaon már a vízum intézésekor jelezte, Orbánnal találkozik majd, nem személyes adat, és kulcsfontosságú lehet a még mindig homályos Pharaon-ügy tisztázásában.

Tavaly októberben derült ki , hogy az FBI és az Interpol által 25 éve körözött, terroristák pénzelésével és pénzmosással gyanúsított Ghaith Pharaon megvásárolta a miniszterelnök Cinege utcai házával szemközti telket és villát. Azóta a fél magyar sajtó és több ellenzéki politikus próbálja kideríteni, hogyan történhetett meg ilyesmi, éppen akkoriban, amikor Orbán Viktor hetente elmondja, hogy meg kell védeni az országot a bevándorlóktól és a terroristáktól. 

Ugyanakkor a Pharaon-ügyben több hónap elteltével sem látni tisztán, mert a történet szereplői és az érintett magyar hatóságok vagy összevissza beszéltek, vagy nem mondtak semmit. Ghaith Pharaon időközben elhunyt

A felső képen a miniszterelnök Cinege utcai házával szemközti villa látszik (fotó: Bődey János / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?