Simicska megnyerte az oszlopháborút a főváros ellen

2017.02.28. 14:48

Másodfokon is Simicska Lajos cégének adott igazat a bíróság oszlopügyben. A Fővárosi Önkormányzat eszerint jogtalanul bontotta fel 2015-ben a hirdetőoszlopokról szóló szerződését a Mahirral – mondta az Indexnek Puskár Anett, a Mahir tanácsadója.

A Fővárosi Ítélőtábla debreceni tanácsa szerint (Debrecenben zajlott a per) hatálytalan és érvénytelen volt a felmondás, ami azt jelenti, hogy a Mahir 25 éves szerződése érvényben marad.

2015 végén tört ki Budapesten az oszlopháború, amikor a Fővárosi Önkormányzat hirtelen felbontotta a Mahir hosszú távú szerződését. A Mahir tíz évvel ezelőtt, tehát még baloldali vezetés alatt kötött szerződést a fővárossal a hirdetőoszlopok kihelyezéséről. 

Ez gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozta a Mahirt a forgalmas csomópontokban, valamint belvárosi tereken. A fővárosi önkormányzat viszont csak Simicska és Orbán összeveszése után, ősszel ismerte fel, hogy a szerződés előnytelen

A főváros ezután egyoldalúan szerződést bontott Simicska Lajos reklámcégével, karácsony előtt pedig rendeletet alkotott, hogy elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. Már-már komédiába illő jelenetek zajlottak Budapest utcáin a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopainál. Amikor megjelentek a fővárosi cég emberei egy oszlopnál, hogy lebontsák, a Simicska által megbízott őrző-védők körbeállták. Később a bíróság jogerősen eltiltotta a fővárost a bontástól.

A mostani jogerős döntés a szerződés felbontásának érvénytelenségét és hatálytalanságát mondta k, a kártérítés nem volt tárgya. Puskár Anett azt mondta viszont, hogy a Mahir igényt fog tartani kártérítésre, amely több százmillió forintos lehet. Hiszen több oszlopot elbontottak, és a szerződések elmaradásából is származhatott kár.