2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Litvánia már be is jelentkezett a CEU-ért

DSZZS20111103307
2017.03.29. 15:02

Elég nagy felbolydulást okozott a kedden beadott törvényjavaslat, amelyik miatt most mindenki az ország egyik legnevesebb egyetemének, a CEU-nak a beszántásától tart. Egyetemi oktatók, kutatók pártok, értelmiségiek, diákok fejezték ki aggodalmukat és felháborodásukat a lépés miatt, a javaslat még Brüsszelben és a külföldi sajtóban is téma lett, a CEU melletti kiállások ellepték a twittert is, trending lett az #istandwithCEU hashtag.

Soros egyeteme szerint egy új magyar törvény őket támadja

– ez a címe a Washington Post éjszaka megjelent cikkének. Az AP hírügynökségtől átvett anyag beszámol róla, hogy a magyar felsőoktatási törvény módosítása a CEU szerint lehetetlenné teszi a működésüket Budapesten, ami 25 éve az egyetem otthona.

Ismertetik Michael Ignatieff rektor közleményét, hogy a milliárdos Soros György által alapított CEU bezárása ártana a magyar tudományos életnek és a magyar kormány kapcsolatainak a szomszédaival, a többi uniós tagországgal és az Egyesült Államokkal.

A cikk megemlíti, hogy Orbán Viktor, aki maga is volt Soros-ösztöndíjas, egyre kritikusabb Sorossal szemben, aki szerinte beavatkozik a politikába és támogatja a tömeges migrációt. A CEU elleni lépést a Washington Post a Soros-támogatta civilek és a migránsok elleni kormányzati lépések sorába illeszti. A törvényjavaslatról beszámoltak a legnagyobb nemzetközi hírügynökségek, mások mellett hírt adott róla a BBC és a Foxnews is.

Vilnius már be is jelentkezett a CEU-ért

A litvániai Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius levélben fejezte ki együttérzését és szolidaritását a CEU-val. Šimašius azt írja, hogy mint az egyetem egyik korábbi diákja, első kézből tudja, hogy milyen nagy szerepet játszik a CEU Magyarország és egész Európa tudományos életében. 

A vilniusi polgármester viszont levelében nem áll meg a szolidaritás kinyilvánításánál, de meg is hívja a Michael Ignatieff rektort Vilniusba, hogy tárgyaljanak arról, hogy a CEU költözzön a litván fővárosba.

"Vilnius egy különösen innovatív és progresszív város, kiemelkedő kulturális sokszínűséggel, pezsgő és élettel teli atmoszférával, amellyel a fiatal és aktív litvánok töltik meg a várost" - írja Šimašius, aki szerint a CEU teljesen beleillene a litván főváros képébe és nagyban hozzá tudna járulni annak tudományos és kulturális életéhez.

MTA-elnök: Fontos, hogy maradjon a CEU

Magyarországon a tudományos szféra a lehető legmagasabb szinten vette védelmébe az amerikai alapítású egyetemet. Szerda délután Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szólalt meg

A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik

– fogalmazott az MTA-elnök, aki akár személyes közvetítést is felajánlott a felek között.

Mit adott nekünk a CEU?

– kérdezi Mandineren megjelent véleménycikkében Stefano Bottoni magyar-olasz történész, aki konzervatív emberként áll ki az intézmény mellett. Ebből idézünk:

 • „Például az ország, sőt az egész régió legeslegjobb szakkönyvtárát. Amit ráadásul ingyen látogathat meg bárki (támogatólevél ellenében).
 • „Meg a kelet-európai államszocializmus rémtetteit dokumentáló egyik legjobb levéltárat és dokumentációs központot. És láss csodát: ez is ingyen látogatható meg, és még támogató levél sem szükséges. Csak be kell sétálni a Nyílt Társadalom Intézetbe.”
 • „Például a CEU Presst, ami körülbelül az egyetlen komolyan vehető, nemzetközi terjesztésű és hírű angol nyelvű kiadó nemcsak a térségben, hanem (bocsássanak meg német barátaink...) az egész nem anglofon Európában.”
 • Az egyetlen előkelő helyen rangsorolt felsőoktatási intézményt a posztszocialista térségben. Rengeteg minőségi oktatót, tehetséges doktoranduszt és mesteri hallgatót. Évente több száz konferenciát, workshopot, előadást.
 • „Pénzt, tudást és hálózati tőkét.”

„Sorolhatnám mindazt, ami a CEU-ban nem tetszik, vagy amin változtatnék egyszer rajta. De ez most nem az értelmiségi számonkérés, hanem a civil szolidaritás ideje. Ennek az országnak szüksége van erre az intézményre. Úgy, ahogy van.”

Nélküle azok is szegények lennének, akik ma támadják. És azok is, akik tapsviharral, röhögcsélve üdvözlik a támadást.

Világhírű közgazdászokat csábítottak haza

Köllő János, közgazdász az MTA doktora azt írta: a CEU elüldözésével kitölthetetlen űr támadna a magyar közgazdaság-tudományban: "elveszítenénk a legjobbjainkat, elapadna a legfontosabb utánpótlási forrásunk, ritkulnának a nemzetközi tudományossággal ápolt kapcsolataink, visszasüllyednénk a perifériára, ahonnét a régió sok országa máig sem tudott kikeveredni."

Szerinte a CEU közgazdasági tanszéke elérte azt, amit a Gyere Haza Fiatal! kampány nem,

és az MTA Lendület Programja is csak kis részben: Magyarországon nevelkedett, külföldön nevet szerzett, a világhír közelébe vagy egyenesen a világhírig jutott közgazdászokat csábított haza, olyan tudósokat, akiket ma a világ bármely egyeteme szívesen látna.

Nem tudok olyan Magyarország méretű, közepes jövedelmű országot említeni, ahol a szakma legnagyobbjai ilyen számban dolgoznának otthon

– írta Köllő.

Az elmúlt öt évben a tanszék magyar oktatói olyan folyóiratokban publikáltak, mint – a teljesség igénye nélkül – az American Economic Review, az Econometrica, a Quarterly Journal of Economics, a Review of Economic Studies, vagy a Review of Economics and Statistics. 

A CEU négy magyar professzora nyert el nagy összegű támogatást az Európai Kutatási Tanács (ERC) kivételesen szelektív, csak a legjobbak számára elérhető pályázatain, ahol a CEU nyolcadik helyen áll az európai egyetemek versenyében.

Ez nem a kormány dolga

Csaba László, az egyetem professzora a 444.hu-nak azt mondta, "súlyos tévedés, illetve megalapozatlan állítás az, hogy az anyaországban kell működni, illetve hogy csak kormányközi egyezmény hozhat létre egyetemet. Egyszerűen elképesztő, hogy a papír, illetve a képernyő mindent kibír."

Balázs Zoltán a Corvinus Egyetem közgazdász-politológus tanára a hvg.hu-n azt írta: "minden indokolatlan és indokolt frusztráció ellenére

a CEU inspiráció, modell, mérce és rang a magyar felsőoktatás jobbik részében.

Az Egyetem Magyarország egyik ajtaja a világba (...) akár vonzó valaki számára az említett karakter vagy szellem, akár nem, ettől az még létezik, a civilizált világban mindenütt, amellyel mindig érdemes párbeszédet folytatni, ha kell, vitatkozni, keményen polemizálni. Ez nem a kormány dolga, nem is a kormánysajtóé. Ez mások dolga, többek között az enyém. A magyar konzervatív-jobboldali értelmiségnek – benne nekem – nincs szüksége rá, hogy adminisztratív-jogi eszközökkel ebrudalják ki a CEU-t: ez megalázó."

A Rektori Konferencia kerekasztalt hív össze

A magyarországi egyetemek vezetőit tömörítő Magyar Rektori Konferencia titkárságától megtudtuk, a rektori konferencia is csak a sajtóból ismerte meg a törvénymódosítást, az elnökség összehívását tervezik, és a felsőoktatási kerekasztal összehívását javasolják. Az elnökség összehívása beletelhet néhány napba.

Az ELTE Társadalomtudományi Kar doktori programjainak hallgatói szolidaritásunkat fejezték ki, szerintük a tervezett változtatások azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenül a magyarországi akadémiai élet egyik jelentős központja és műhelye. Az ELTE ÁJK Alkotmányjogi tanszéke is jelezte, kiáll a CEU mellett.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is arra kéri a kormányt, hogy gondolja át és vonja vissza a törvény módosítását. Az ÉSZT véleménye, hogy minden Magyarországon működő, komoly eredményeket elérő felsőoktatási intézmény az ország jövője szempontjából kiemelten fontos.

Kérjük, hogy ne politikai érdekek, hanem össztársadalmi értékek mentén döntsön a kormány az Európai Unión kívüli külföldi felsőoktatási intézményekről!

A CEU kétpárti támogatást élvez az USA-ban

Az LMP szerint botrányos, hogy az oktatási intézmények is politikai támadás áldozatai lehetnek Magyarországon. "Ez olyan leplezetlen putyini tempó, amely ellen az LMP a leghatározottabban tiltakozik. Egy felsőoktatási intézmény esetében annak működését és a diplomáinak értékét kell megítélni, nem pedig egyéb politikai szempontokat. A CEU elűzése Magyarországról egy szégyenteljes oktatás- és kultúrtörténeti mérföldkő lenne Magyarország történelmében" - írták.

"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra" – írta a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik. Szerinte az egyetem fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.

Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.

„Ez egy aljas és elfogadhatatlan, ideológiai alapú támadás az ellen az egyetem ellen, amelyik minden rangsor szerint a legjobb Magyarországon, és ahol sok magyar diák is tanul” - közölte Vadai Ágnes a DK politikusa. Szabó Szabolcs az Együttből úgy fogalmazott: "A kormány idegengyűlölő, Soros Györgyöt ördögnek beállító kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a Közép-európai Egyetemet.” A Párbeszéd szerint is felháborító, hogy a kormány egy törvényjavaslattal próbál elhallgattatni egy neki nem tetsző felsőoktatási intézményt. "A CEU addig volt jó Orbán Viktornak és haverjainak, amíg ők jártak oda."

Közleményben állt ki az egyetem mellett a szocialista párt is. "A CEU képzéséről számos magyar vezető került ki – még a kormánynak és a Fidesz európai képviselőcsoportjának is van olyan tagja, aki a Közép-Európai Egyetemen végzett. Az egyetem ösztöndíjakkal támogat szegénységből kikerülő magyar diákokat is, akiknek a CEU nélkül esélyük sem lenne arra, hogy ilyen színvonalú oktatáshoz jussanak. Nincs fontosabb érdeke a magyar államnak annál, hogy ez a rendszer megmaradjon – a Fidesz pedig beszántaná ezt a nagyszerű intézményt is" – írta az MSZP. Szerintük a Fidesz CEU elleni támadása, az egyetem bezárással való fenyegetése tudatos hazaárulás.

A Fidesz-kormányok és a CEU

Bár a felsoroltak közül többek kapcsolata már megromlott a mostani Fidesszel, számos egykor és ma a kormánypárthoz kötődő politikus és szakember is tanult az egyetemen.

 • Kovács Zoltán kormányszóvivő 1992-ben iratkozott be a CEU-ra, és le is diplomázott ott, majd miközben 1995-től 2000-ig a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem óraadó tanára, PhD ösztöndíjat kap a CEU-n. 2002-ben szerez PhD-t Soros egyetemén.
 • Járóka Lívia fideszes, azaz néppárti képviselő volt az Európai Parlamentben (EP). Ő posztgraduális képzésen vett részt a Közép-európai Egyetem varsói szociológia tanszékén 1999-ig, majd 2000-től egy éven át a Nacionalizmus tanszékén kutatói programban vett részt. 
 • Kumin Ferenc egykori nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár, jelenlegi New York-i főkonzul 2001 és 2004 között a Közép-európai Egyetem politikatudományi PhD-programjában vett részt.
 • Baltay Tímea, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkára 2003-ban végzett a CEU-n.
 • Szepesi Balázs 2010-2012 között a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkári titkárságvezetője volt, feladata a Parlamenti és Gazdaságstratégiai államtitkárság stratégiaalkotási, elemzési tevékenységének irányítása volt. Ő 1999-ben diplomázott a CEU politológia szakán, 2007-ben PhD-t szerzett.
 • Grúber Károly psc-nagykövet, a brüsszeli állandó képviselet kül- és biztonságpolitikai hivatalának vezetője 1995-ben szerzett politológus diplomát a Közép-Európai Egyetemen. 
 • Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár, a párttal azóta szakító politikus 1997-ben, még fideszesként lett a CEU oktatója, és oktat azóta is ott.
 • Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere jelenlegi is a CEU kuratóriumának tagja.
 • Böszörményi-Nagy Gergely a Nézőpont Intézetnél kezdte kormányközeli pályafutását, aztán 2010 után két évig volt az igazságügyi tárca kommunikációs főosztályvezető-helyettese, azóta a Design Terminált vezeti. Ő 2015-ben csinált MBA diplomát a CEU-n.

Borítókép: Soros György a Közép-európai Egyetem (Central European University CEU) alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke az egyetemen ahol előadást tartott Reflexivity at Work in the European Union címmel. (2011.) fotó: MTI / Szigetváry Zsolt