A Fidesz most is Farkas Flórián Lungo Dromjával köt választási megállapodást

2017.05.25. 19:47 Módosítva: 2017.05.25. 20:29

A Fidesz a 2018-as választásokra is a Lungo Drommal köt választási megállapodást. Az erről szóló dokumentumot pénteken Kövér László házelnök, a Fidesz országos választmányának elnöke és romaszervezetet vezető Farkas Flórián írja alá. 

A megállapodás szerint a két szervezet együttműködik az országgyűlési és önkormányzati választásokra való felkészülésben, a választásokon és az ezután következő törvényhozási, kormányzati és önkormányzati munkában. Az  eseményen jelen lesz és beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

A Lungo Drom és a Fidesz már 16 éve áll választási szövetségben egymással. A romaszervezet a cigányság körében gyűjtött szavazókat a pártnak, Farkas Flórián ennek köszönhetően jutott be 2002-ben a Fidesz országos listájáról a parlamentbe. 

Farkas Flórián 2010-ben a közigazgatási és igazságügyi miniszter megbízásából a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos lett, 2011–2014 között pedig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke is volt. Orbán Viktor 2014. december 3-án miniszteri biztosból  miniszterelnöki biztossá nevezte ki Farkas Flóriánt. 

Korábbi posztján az ő felügyelete alá tartozott a romák munkához jutását támogató Híd a munka világába elnevezésű uniós program. 2015-ben azonban kiderült, néhány projektmenedzser úgy költött/tüntetett el több milliárd forintot, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához. Több kamu megyei irodát viszont megalapítottak, amelyekben roma önkormányzati képviselők több százezres havi fizetéseket vettek fel a semmiért.

Az ügyben a NAV kezdett el vizsgálódni  költségvetési csalás gyanúja miatt, mivel szabálytalanul költhettek el 1,6 milliárd forintot.  A NAV később  feljelentést tett az ügyben. Az ORÖ-nél történtek miatt már féltucat nyomozás zajlik  hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanújával. 

Uniós pénzről lévén szó a z Országos Roma Önkormányzatnál történtek ügyében  az európai csalás elleni hivatal is vizsgálódik. Tavaly júniusban meghallgatásra hívták be Farkas Flóriánt az OLAF  budapesti koordinációs irodájába , de a  miniszterelnöki megbízott a kijelölt időpontban nem jelent meg. 

  

A programról tavaly a Balog Zoltán által vezetett Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t A kormány azonban 2016 karácsonya előtt egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi  elengedte az ORÖ adósságát

Lázár János korábban azt mondta Farkas Flóriánról: a kormány továbbra is számít a szakmai munkájára, az pedig az ő felelőssége, hogy a különböző vizsgálatokon helyt álljon. Nincs szó arról, hogy a kabinet elengedné a kezét, "azt reméljük, hogy ő nem esik el" 

A Lungo Drom tagsága az elmúlt években jelentősen megfogyatkozott. Sokan a kilépésüket tervezik, és  heteken belül új romaügyi szervezetet hoznak létre - írta a  Hvg.hu . A portál szerint  az új szervezetben fiatal roma értelmiségiek lesznek a vezetők, a tapasztaltabb Lungo Drom-osok csak a háttérben segítik majd őket, hogy az új szervezet nevét semmiképpen se lehessen összekötni Farkas Flóriánnal és a Lungo Drommal. A lap szerint a tagok kilépése után a Lungo Drom 20 megyei szervezetének alig fele marad működőképes.