Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz most is Farkas Flórián Lungo Dromjával köt választási megállapodást

2017.05.25. 19:47 Módosítva: 2017-05-25 20:29:31

A Fidesz a 2018-as választásokra is a Lungo Drommal köt választási megállapodást. Az erről szóló dokumentumot pénteken Kövér László házelnök, a Fidesz országos választmányának elnöke és romaszervezetet vezető Farkas Flórián írja alá. 

A megállapodás szerint a két szervezet együttműködik az országgyűlési és önkormányzati választásokra való felkészülésben, a választásokon és az ezután következő törvényhozási, kormányzati és önkormányzati munkában. Az  eseményen jelen lesz és beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

A Lungo Drom és a Fidesz már 16 éve áll választási szövetségben egymással. A romaszervezet a cigányság körében gyűjtött szavazókat a pártnak, Farkas Flórián ennek köszönhetően jutott be 2002-ben a Fidesz országos listájáról a parlamentbe. 

Farkas Flórián 2010-ben a közigazgatási és igazságügyi miniszter megbízásából a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos lett, 2011–2014 között pedig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke is volt. Orbán Viktor 2014. december 3-án miniszteri biztosból  miniszterelnöki biztossá nevezte ki Farkas Flóriánt. 

Korábbi posztján az ő felügyelete alá tartozott a romák munkához jutását támogató Híd a munka világába elnevezésű uniós program. 2015-ben azonban kiderült, néhány projektmenedzser úgy költött/tüntetett el több milliárd forintot, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához. Több kamu megyei irodát viszont megalapítottak, amelyekben roma önkormányzati képviselők több százezres havi fizetéseket vettek fel a semmiért.

Az ügyben a NAV kezdett el vizsgálódni  költségvetési csalás gyanúja miatt, mivel szabálytalanul költhettek el 1,6 milliárd forintot.  A NAV később  feljelentést tett az ügyben. Az ORÖ-nél történtek miatt már féltucat nyomozás zajlik  hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanújával. 

Uniós pénzről lévén szó a z Országos Roma Önkormányzatnál történtek ügyében  az európai csalás elleni hivatal is vizsgálódik. Tavaly júniusban meghallgatásra hívták be Farkas Flóriánt az OLAF  budapesti koordinációs irodájába , de a  miniszterelnöki megbízott a kijelölt időpontban nem jelent meg. 

  

A programról tavaly a Balog Zoltán által vezetett Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t A kormány azonban 2016 karácsonya előtt egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi  elengedte az ORÖ adósságát

Lázár János korábban azt mondta Farkas Flóriánról: a kormány továbbra is számít a szakmai munkájára, az pedig az ő felelőssége, hogy a különböző vizsgálatokon helyt álljon. Nincs szó arról, hogy a kabinet elengedné a kezét, "azt reméljük, hogy ő nem esik el" 

A Lungo Drom tagsága az elmúlt években jelentősen megfogyatkozott. Sokan a kilépésüket tervezik, és  heteken belül új romaügyi szervezetet hoznak létre - írta a  Hvg.hu . A portál szerint  az új szervezetben fiatal roma értelmiségiek lesznek a vezetők, a tapasztaltabb Lungo Drom-osok csak a háttérben segítik majd őket, hogy az új szervezet nevét semmiképpen se lehessen összekötni Farkas Flóriánnal és a Lungo Drommal. A lap szerint a tagok kilépése után a Lungo Drom 20 megyei szervezetének alig fele marad működőképes.