Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázár szisztematikus német lejáratást sejt a magyarok ellen

2017.06.15. 14:19
 • Magyarország nem fogad be migránsokat, hiába akarja az Európai Bizottság nyomás alá helyezni a kormányt a kvótaügyben indított kötelezettségszegési eljárással.
 • A német oknyomozók állítását, miszerint a magyar rendőrök megakadályozhatták volna a halálkamionos tragédiát, Lázár lejáratásnak tartja a magyar kormány migránspolitikája miatt.
 • Elkerülhetetlen a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszerének felülvizsgálata. Lázár szerint a bankok helyett az államnak kellene bonyolítania a támogatás folyósítását.
 • Július elsejétől Magyarország veszi át a V4-es elnökséget, a tervek szerint áttekintik, hogy mit jelent a V4-es államok számára a következő években az EU. 
 • A kormányinfót nem közvetítette élőben a kormany.hu és a köztévé, rekord gyorsan véget is ért, másfél óráig tartott.

Nem adja a kormányinfót a kormany.hu

Mielőtt a 92. kormányinfón elhangzott tartalmi dolgokat, bejelentéseket ismertetnénk, érdemes megjegyezni a mostani kormányinfó közvetítésének figyelemre méltó jellegzetességét. Rendhagyó módon Lázár János sajtótájékoztatóját sem a közszolgálati csatorna, az M1, sem a kormány hivatalos oldala, a kormany.hu nem közvetíti.

Ehelyett a tévénézők, kormányinfó iránt érdeklődők a tájékoztató helyett a terrorcselekménnyel vádolt migráns, Ahmed H. másodfokú perét, illetve ifjabb Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő szakértését kísérhették figyelemmel élőben. A kormány hivatalos oldalán ki is írták, hogy az MTVA közvetítését veszik át. Természetesen sehol nincs leírva, hogy kötelező élőben közvetíteni egy miniszteri sajtótájékoztatót, de a kormány hivatalos oldalától logikusan inkább ezt várhatnánk.

Az M1 jelezte, hogy később, felvételről láthatják majd a kormányinfót a tévénézők.

Nem működik a migránsok áthelyezése

Lázár János a kormányinfón is kitért Ahmed H. ügyére, és azt mondta, hogy a férfi hét útlevéllel próbált bejutni az EU-ba, miközben rendelkezik egy ciprusi villával. Lázár szerint a kormány álláspontja világos a bangladesi bevándorlók ügyében is, és fellebbez a strasbourgi bíróság felmentő döntése ellen.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság nyomás alá akarja helyezni Magyarországot a kvótaügyben indított kötelezettségszegési eljárással. De a magyar kormány szerint nem működik az uniós kvótarendszer, ezért Magyarország nem vesz át migránsokat.

A miniszter emlékeztetett, hogy Ausztria sem fogadott be egyetlen embert, míg Bulgáriának 47 embert sikerült befogadni. 98 ezer emberből idáig 20 ezer embert helyeztek át, ami Lázár szerint a program sikertelenségét mutatja.

Lejáratás, amit a német oknyomozók mondanak a magyar rendőrökről

A német média szisztematikus lejárató kampányt folytat Magyarország ellen - kommentálta Lázár a német oknyomozók eredményét a kamionos tragédiáról. Eszerint a magyar rendőrök figyelték azt a bandát, amelynek hűtőkamionjában 71 menekült fulladt és halt meg.

Lázár szerint a lejárató kampányt azért csinálják, mert a magyar kormány elutasítja a kvótát, és Németország ezzel akar nyomást gyakorolni. A miniszter reméli, hogy nem a német kormány biztatására készült "ez a lejáratás".

Elkerülhetetlen a csok-rendszer felülvizsgálata

Elkerülhetetlennek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszerének felülvizsgálatát Lázár János. Szerinte meg kell fontolni, miért nem az állam bonyolítja a támogatást a bankok helyett.

Legkésőbb szeptemberben újra foglalkoznak a csokkal, összegzik a tapasztalatokat, mert egyrészt az otthonteremtést tervezők sok esetben bürokratikusnak, nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem feltétlenül a csokot ajánlják az igénylőknek, hanem inkább a saját terméküket.

Mit jelent az EU a visegrádiaknak?

A kormány alapvetően négy téma köré kívánja fókuszálni a V4-ek július 1-től induló magyar elnökségét. Szeretnék áttekinteni, mit jelent a V4-es államok számára a következő években az unió. 

A tervezett témák között szerepel még a régiók együttműködése, a lehetséges infrastrukturális beruházások, hogy a digitalizáció hogyan járulhat hozzá a gazdasági versenyképesség erősítéséhez, és hogy a globális erőtérben milyen szerepet játszhatnak ezen államok.

A magyar elnökség július 1-től 2018. június 30-ig tart. 

Makaó, Mahir, Sportkórház, Hegedűs

További bejelentések, reakciók Lázártól:

 • Sportkórház: költözik a Sportkórház, amíg nem készül el az új intézmény.
 • Osztálykirándulás határon túlra: 45 ezer magyar diák mehet a határon túli területekre osztálykirándulások keretében.
 • Habony Árpád és Demján Sándor utazása Makaóra: "Közpénzt nem költöttek az utazásra. Oda mennek, ahová akarnak."
 • NAV-vizsgálat a Mahirnál: Folyamatban lévő ügyet nem kívánt Lázár kommentálni.
 • Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó beszólása a fapados uszoda-program megakasztásáról: Lázár először megpróbálta elkerülni a válaszadást azzal, hogy nem olvasta az interjút, majd azt mondta: "ami elmarad, ami hiba, az én felelősségem, ami jó, az a miniszterelnök érdeme". Megjegyezte, hogy elsőre nem tűnik életszerűnek, amit Hegedűs mond, de majd megvizsgálja.
 • Hogy áll a Modern Városok Program? Szeptemberben minden város vezetőjét meghívja a kormány, hogy áttekintsék, hogyan állnak a fejlesztések.
 • Budapesti felüljárók lebontása: A kormány semmi ilyet nem tervez, még csak nem is beszélgettek erről.