A Nemzeti Pedagógus Kart egyelőre nem győzte meg a Taigetosz-törvény

2017.06.26. 22:17

A „Taigetosz-törvényként” elhíresült jogszabályt ugyan már egy hónapja elfogadta a Parlament, a Nemzeti Pedagógus Karnak mostanra sikerült eldöntenie, hogy mit gondol a módosításról. Más szakmai szervezetekhhez hasonlóan ők is azt mondják, az ötlet jó, de sok feltételnek teljesülnie kell, hogy elérje a célját.

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint a törvénymódosítás, amelynek értelmében a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek osztályozási mentesítését 2030-ig kivezetik az oktatási rendszerből - csak akkor tekinthető előremutatónak, ha több feltétel is teljesül. Példaként említették, hogy jól összehangolt és a szakma által régóta igényelt intézkedéscsomagnak kell a módosításhoz kapcsolódnia, amely biztosítja a tanulók nehézségeinek leküzdését.

Példaként azt emelték ki, hogy legyen elég fejlesztő pedagógus, bővítsék a módszertani eszköztárat, vezessenek be olyan olvasástanítási metódust, amelybe már beépítve megtalálgatóak a nehézségek megelőzésének technikái (preventív olvasástanítási eljárások), és szükségesnek nevezték a folyamatos szakmai segítségnyújtást és ellenőrzést is. Ezeken túl az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények, illetve pedagógiai szakszolgálatok esetében szükségesnek ítéli a vizsgálómódszerek, tesztek folyamatos fejlesztését, új standardok bevezetését, a személyi és tárgyi feltételek biztosítását. Utóbbival összefüggésben fontosnak tartják, hogy megfelelő számban képezzenek szakembereket a felsőoktatásban.

A Nemzeti Pedagógus Kar csak a fenti pontok betartása mellett támogatja a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását. A törvénnyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.