Végül a Várkert Bazárhoz vonultak a Budapest Pride-on

Budapest Pride 2017

Index
2017.07.08. 15:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Buzi lennél vagy néger?
  • Kis közszolgálat: az Alkotmány utca Kossuth téri végén vannak Toi Toi vécék, teljesen tiszták még, és van bennük tükör is!

  • Támadások a melegfelvonulás ellen
  • Fél három körül megkezdődött a résztvevők beengedése a térre, nagyjából ezren lehetnek. A tér egyik végénél, a Báthory utcánál az ellentüntetők is megjelentek "Szégyen" táblával a kezükben. Nagyjából tucatnyian lehetnek, buziznak, sorosoznak, és csúnyán néznek a színes ruhákban lévő emberekre.

  • Legalábbis ezzel a címmel rakott ki egy közleményt a BRFK a Police.hu-n. "A Budapest Pride 2017 szervezője – négy órával a 2017. július 8-ára korábban bejelentett vonulásos demonstráció kezdete előtt – újabb bejelentést tett a rendőrségen. Megfogalmazása szerint amennyiben külső okok miatt a rendezvény útvonala a rendezvény megtartására nem alkalmas, úgy azt további három alternatív útvonalon kívánják megtartani. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amennyiben a demonstráció szervezője a rendezvény eredeti útvonalán kordont lát, úgy attól eltérnek."

    A rendőrség szerint ez azért aggályos, mert a törvény szerint a rendőrség felelőssége és kötelessége mérlegelni, hogy milyen módon biztosítja a gyülekezési jog zavartalan gyakorlásához szükséges feltételeket. "A rendőri biztosítás módjának meghatározása kifejezetten olyan szakmai kérdés, amelyben a rendőrség jogosult és köteles dönteni, a szervező nem határozhatja meg, hogy a rendőrség törvényben rögzített feladatait milyen módon látja el."

  • Tojásdobálás a melegfelvonuláson
  • És egy videót rakott ki a párt, amelyben azt jelzi, minden család fontos.

  • A Jobbik továbbra is kitart azon határozott álláspontja mellett, hogy a Budapest Pride súlyosan közerkölcsöt sértő, családellenes rendezvény - írta délutáni közleményében - Szűcsné Major Ildikó, a párt szóvivője.

    "A magát nemzetinek és kereszténynek tartó Fidesz-KDNP kormány évről-évre asszisztál a megtartásához, ahelyett, hogy Budapest lakosságát megkímélnék a felfordulástól. Ez persze nem meglepő attól a kormánytól, amely propagandalapjaiban előszeretettel mutogat, televíziós csatornáin pedig népszerűsít kétes hírű transzvesztitákat. (...) Uniós nyomásra és a gyenge Fidesz-kormány miatt Magyarország is a homoszexuális házasság bevezetésére kényszerül a közeljövőben." - írta a szóvivő. 

    "A Jobbik kormány azonban ezt nem fogja hagyni. 2018-tól nem fogjuk engedni, hogy az országban nyíltan családellenes megmozdulásokat rendezhessenek, a család intézményét pedig megóvjuk az ellene irányuló támadásoktól."

  • A menet még nem indult el, de zászlót már vehet.

  • Nyitottak Vagyunk  szervezésében 100 cég képviseli majd magát. A szervezet idén nagyot nőtt,  konferenciát  is szervezett, már több mint ezer cég a tagja. Közös üzenetük, hogy a cégen belül a sokszínűség gazdaságilag is megéri (termelékenyebb dolgozók + érdekesebb termék = profit), ebbe pedig a Pride melletti kiállás is beletartozik.

  • Eddig is minden évben megjelentek politikusok a meneten, most sem lesz másként, több párt előre jelezte, hogy politikusai részt vesznek a felvonuláson. Mint korábban Facebook-videóbantájékoztattak, a Momentum Mozgalom szerint ez alap. A mozgalom politikai fellépését ugyanakkor az LMBTQ-jogvédő körökön belülről eléggé kritizálták

    Egy hete a DK is bejelentette, hogy pártként vesz részt a melegfelvonuláson. A DK ugyanis  "egy olyan Magyarországot szeretne, ahol nem ítélkeznek, hanem elfogadnak, nem kirekesztenek, hanem befogadnak."

    Az MSZP ennél egy fokkal visszafogottabban állt ki. Molnár Gyula pártelnök és Botka László miniszterelnök-jelölt közös közleményében azt írta, hogy "demokrataként minden olyan mozgalmat támogatunk, amely az igazságosság és az állampolgári egyenlőség mellett áll ki. De a Pride-ot "pártoktól független ügynek" tartják. Hivatalosan a budapesti MSZP lesz ott a vonuláson.

  • A Facebook esemény leírása alapján a gyülekező a Kossuth téren lesz. A Pride-ot  Antonia Vai koncertje  nyitja, majd beszédet mond Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója és Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője. Ezután  Sophie Hard  slammelget egy kicsit, a rendezvény házigazdája pedig nem más, mint Steiner Kristóf.

  • Délután 3-kor indul a 22. Budapest Pride. A 2017-es leszbikus, meleg, biszexuális, queer és transznemű emberek egyenlő jogaiért szervezett büszkeségmenet szlogenje, a "Szabad-e vagy?" már a menet előtt aktuálissá vált. Napok óta tart ugyanis a kordonpara.

    A szervezők ugyanis kijelentették, nem akarnak kordonok között vonulni, a rendőrség viszont ennek ellenére is a terület teljes lezárását tervezi. A BRFK szerint ugyanis a Pride-ot bejelentett ellentüntetők fogják megzavarni.