Nézőpont: A Fidesz még mindig nagyon nyerne

2017.08.26. 10:27

Augusztusban  nem nagyon változtak a mérhető pártpreferenciák a kormányhoz elég közel álló Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint: a Fidesz még mindig toronymagasan vezet, a Jobbik és az MSZP lemaradva utána, a kis pártok pedig a teljes népesség 1-2 százalékának támogatását tudják összekaparni. A helyzet harmadik hónapja változatlan.

nézőpont pártpref 2017august
Grafika: Nézőpont Intézet

A 2000 fős kutatás alapján a teljes népesség 30 százaléka szavazna a Fideszre, 11 a Jobbikra, 7 az MSZP-re, 4 a DK-ra, a többi pártnak pedig már nem jut 2 százalékosnál nagyobb támogatottság. Jól jellemzi a politikai helyzetet, hogy

a fideszesek után a "rejtőzködő" szavazók tábora a legnagyobb,

igaz, a Nézőpont kutatása szerint csak 3 százalék akarja leváltani közülük a kormányt, 22 százalékukat az "egyéb rejtőzködő" kategóriába tette a cég. A népesség 15 százaléka pedig nem is akar szavazni.  

A biztos szavazók szavazatai alapján a Nézőpont szerint a Fidesz csak listán a szavazatok 43 százalékát szerezné meg, amire még ugye rá jönnek az egyéni körzetről bejutók, tehát a cég elég nagy győzelmet jósol a kormánypártnak. A Jobbik 22, az MSZP 12, a DK pedig 7 százalékot kapna, rajtuk kívül pedig még az LMP és a Momentum jutna be a parlamentbe a Nézőpont szerint.

A Jobbiknak viszont nehéz őszt jósol a Nézőpont Vona Gábor a fideszesek által is gyakran emlegetett, nyugdíjasokra vonatkozó kijelentése miatt, ez ugyanis az összes szavazó 60 százaléka szerint nem volt oké, de még a Jobbik törzsszavazóinak 38 százaléka szerint is sértő volt a nyugdíjasokra nézve. Erről a Nézőpont külön megkérdezett 1000 embert telefonon.

A Nézőpont Intézet a kormányhoz talán legközelebb álló közvélemény-kutató cég. A Nézőpont csoport tulajdonosa, Győri Tibor korábban Orbán Viktor jogi tanácsadója és a Miniszterelnökség államtitkára volt, most pedig Habony Árpád médiacégében, a Modern Media Groupban tulajdonos, a céget pedig az a Mráz Ágoston Sámuel vezeti, aki nemrég azt mondta az Echo Tv-n, fölmerül a kérdés, hogy a Momentum azért akarta-e megfúrni a budapesti olimpiai pályázatot, mert Fekete Győr András barátnője francia.