Kósa Lajos hibátlanul letette az esküt!

2017.10.02. 13:46

Az országgyűlés mai ülésén napirend előtt a levezető elnök Latorcai János eredményes és sikeres munkát kívánt Gulyás Gergelynek, a Fidesz új frakcióvezetőjének. A kivételes lehetőséget kihasználva én is sikeres, eredményekben gazdag frakcióvezetést kívánok neki.

Az első napirend előtti kérdést az idősek világnapja lakalmából Sneider Tamás, a Jobbik képviselője tette fel, ő a nyugdíjak rendezését vetette fel, és az idősek tiszteletének szükségességéről beszélt. Rétvári Bence államtitkár lecsapta a magas labdát: mielőtt a Jobbik az idősök tiszteletét felveti a Parlamentben, próbálják meg a közösségi médiában is mérsékelni magukat. Ezzel Vona Gábor pártelnöknek a kormánypártok szerint a nyugdíjasokat gyalázó Facebook-posztjára utalt.

A nyugdíjastéma itt nem állt meg, a szocialista Korózs Lajos is köszönetét tolmácsolta az idős embereknek,majd a problémákról beszélt. Soha ki nem találnák, a nyugdíjkorhatárak merevségével kezdte, a nyugdíjak alacsony összegével folytatta, majd a nyugdíjasok egészségügyi ellátásának problémáiról és az időspolitikáról beszélt. Lehetne konszenzust találni, csak értelmes emberek értelmes párbeszédére van szükség. Ámen.

Korózsnak Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, egy kiadós bezzegazemeszpémitcsinálttal. Meg Vonázással. És ha már nála volt a mikrofon, odaszúrt még egyet a ma lemondott, "korrupt és megszorításmániás" Botkának is, majd higgadtan realista helyzetfelismeréssel már azt vizionálta, hogy az MSZP Gyurcsányt húzhatja elő a miniszterelnök-jelölti kalapból.

Ha nem lett volna elég, az LMP-s Schmuck Erzsébet az idősek méltóságának és megélhetésének védelméről beszélt. Schmuck az országot járva megtapasztalta az idős emberek tehetetlen dühét, és ezért hitet tett az LMP "idősügyi nemzeti minimumprogramja" mellett. Válaszában Rétvári Bence arra emlékeztetett, hogy Schmuck tagja volt annak a szocialista-liberális kormánynak, amelyik megszorításokat vezetett be (Schmuck a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt 2002-2003 között). Rétvári szerint 2010 óta tíz százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke, és még rengeteg, a nyugdíjasokat segítő kormányzati eredményről számolt be.

Soltész Miklós (KDNP) következett, és ő végre nem a nyugdíjasokról beszélt. Hanem a Soros- tervről. Az embereknek tudniuk kell, mit akar Soros György, mondta Soltész Miklós. Gondolom azokra utalt, aki az elmúlt fél évet egy barlangban töltötték, de most gyorsan odakapcsoltak a parlamenti közvetítésre, hátha megtudnak valamit Soros György mesterkedéseiről. Szerencsére Soltész tudja, mit akar Tudjukki: egymillió menedékkérőt évente, a kerítések lebontását, a kötelező kvótákat, évi kilencmilliós segélyt a menekülteknek két évig. Aki válaszol: Rétvári Bence. Aki ezt most nem hallgatja végig: Miklósi Gábor, az Index tudósítója.

Soltész Miklós
Soltész Miklós
Fotó: Huszti István

Ezután Gulyás Gergely, a Fidesz új frakcióvezetője emelkedettk szóra. Szerinte kétségei voltak, hogy vállalja-e a posztot, de most, hogy lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltje, már örül, hogy elvállalta (nevetés). A baloldal káoszba süllyedt, egyebek mellett azért, mert már 2,5 éve sem látták, hogy a bevándorlás mennyire fontos. Aztán arról beszélt, hogy a baloldali politikusok 2015-ben arról beszéltek, hogy nem lesz kötelező betelepítési kvóta, most meg bezzeg mégis van. Majd hajbókolt kicsit ő is a nyugdíjasoknak.

Gulyásnak is Dömötör Csaba "válaszolt": a kormány sem érti, miért tagadja le az ellenzék a kvótákat vagy a Soros-tervet. Ugorjunk.

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Fotó: Huszti István

Örömhír a Parlamentből:  Áder János aláírta Kósa Lajos miniszteri kinevezését. Már csak egy esküszöveg hibátlan elmondása és az esküokmányok aláírása választja el Kósát a tárca nélküli tárcavezetőségtől.

Sikerült!

Ezután Hende Csabát megválasztották az Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnökének, mivel Gulyás Gergely e posztjáról frakcióvezetői kinevezése miatt lemondott. Hendét ugyanezzel a lendülettel a törvényalkotási bizottság elnökévé is megválasztották, ezt a posztot is Gulyás töltötte be. Ezután a képviselők az új bizottsági tagok névsorát is megszavazták.

Az első interpelláció Tóbiás Józsefé (MSZP). Tóbiás arra volt kíváncsi, mire költötte a kormány a rokkantnyugdíjasoktól 2012-ben elvett pénzt, és mit várhat ez a 200 ezer ember. Rétvári Bence válaszul szocialista politikusok 2007-2008-as felszólalásaiból idézett. Elfogadta a parlament az államtitkári választ? El.

A jobbikos Vágó Sebestyén "Szavak helyett tettekre van szüksége a nyugdíjasoknak, avagy nem félnek attól, hogy összeomlik az idősellátás?" című interpellációját én sem tudnám a címnél összefoglalni. Rétvári: Vágó miért nem szólalt fel az idős emberek védelmében, amikor Vona Gábor augusztusban a nyugdíjasokról posztolt? Különben is, ez a kormány milyen sokat tett a nyugdíjasokért. Nagyon sokat. Sőt, annál is többet. Nem is, mert annál is többet: Több pénz, több, a szakápolási rendszerben ellátott nyugdíjas, több bért kapó több ápoló. Több, több, több.

Az LMP-s Sallai R. Benedek a döglött lóról, azaz a szerinte fenntarthatatlan paksi bővítésről kérdezte a kormányt. Szakvéleményeket idézett arról, hogy a tervezett erőmű elavult konstrukció, hajlamos a meghibásodásra és sosem fog megtérülni, majd arról beszélt, hogy az új kihívásokra korszerű megoldást kéne találni, és egyetlen szakemberről sem tud, aki támogatná a beruházást, és nem a kormány fizetné. Süli János tárca nélküli miniszter szerint nincs ok az aggodalomra Paks2 miatt. "Mi a hármas lábon állást javasoljuk."

Bencsik János (Fidesz) a tatai karsztvízforrások által okozott veszélyhelyzetről kérdezte a belügyminisztert. Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár szerint meg kell találni a legjobb megoldást. Most vizsgálódnak.

Bangóné Borbély Ildikót (MSZP) is a nyugdíjemelés elmaradása izgatja, erre gondolom majd Rétvári Bence válaszol, én most kicsit pihenek.

Nem kéne életem végéig kínozni, hogy kitaláljam, miről szól a jobbikos Ander Balázs intrepellációja: a nyugdíjasokról, egész pontosan a férfiak nyugdíjának 40 éves munkaviszonyhoz kötéséről. Felkészül: Rétvári Bence, aki által meg lesz említve: Vona Gábor, a magyar nyugdíjasok mumusa.

A KDNP-s Gaal Gergely a kamatmentes diákhitelekről "faggatta" Rétvárit, aki válaszában keményen kiállt a kormány diákhitel-politikája mellett.

Ismét Sallai R. Benedek következett, aki arra volt kíváncsi, hogy a kormány kihátrál-e az eddigi szigorú GMO-ellenes politikája mögül. Nagy István agrárállamtitkár válaszának első mondata: az ég kék, a fű zöld, Magyarország GMO-mentes marad. Sallai: az ég kék, a fű zöld, az FVM gátlástalanul hazudik.

Következik a fideszes Bánki Erik öninterpellációja a bérszínvonalról, mi addig szünetet tartunk.

A szocialista Tukacs István arra volt kíváncsi, hogy miért menekül a kormány az egészségügyi jövőjéről szóló viták elől. Rétvári Bence szerint Tukacs álhíreknek ült fel, és akkor bezzeg nem akartak széles körben vitatkozni, amikor bevezették a kórházi vizit- és napidíjat.

Csak nem akarnak elülni az idősek világnapja hullámai. Most a jobbikos Lukács László György olvassa fel "Szavak helyett tettekre van szüksége a nyugdíjasoknak, avagy szomorú sors vár a magyar egészségügyben az idősekre?" című opusát. Én most bemegyek egy gyors megbeszélésre, addig Rétvári Bence felvázolhatja, hogy Vona Gábor szerinte mit is mondott pontosan a nyugdíjasokról. Ja nem, bocsánat, mégsem. Rétvári arról beszél, hogy az ellenzéki képviselők között nincs orvos. Bezzeg a Fidesznél! Az ellenzék még arra sem becsüli az orvosokat, hogy a parlamentbe juttassa őket. Abcúg!

Hadházy Ákos (Schmuck Erzsébet  nevében is) szintén a kórházak sanyarú sorsát taglalta interpellációjában. Végvári szerint minden beteg minden gyógyszert megkap, amire szüksége van, és álhír, hogy kifogyott volna a gyógyszerkassza.

Az MSZP-s Gúr Nándor az egyes megyék munkanélküliségi és bérezési mutatói közötti hatamas különbség miatt interpellálta a nemzetgazdasági minisztert. Cseresnyés Péter államtitkár szerint Gúr csúsztat, de különben is, mindenhol rengeteget csökkent a munkanélküliség, a javuló tendenciák gyorsulnak, a gyorsulók meg javulnak.

Az interpellációknak vége, az azonnali kérdések következnek. Orbán Viktor, Matolcsy György és Balog Zoltán halaszthatatlan közfeladataik ellátása miatt nincsenek jelen, a közvetítést most lezárjuk.