Lánczi András oligarchának nevezte Orbán vejét

2017.12.21. 12:54

Valóban, ezek magyar oligarchák

– ismerte el a Financial Times vezető cikkében Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, hogy az Orbán Viktorhoz közel álló és a Fidesz-éra alatt látványosan meggazdagodó üzletemberek, köztük a kormányfő veje, Tiborcz István az, aminek látszik: oligarcha.

A tekintélyes brit gazdasági lap egy hosszabb cikket közölt az érintett üzletemberek, köztük Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Andy Vajna meggazdagodásáról, illetve arról, milyen összefüggésben van ez a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor hatalmával. 

Lánczi András
Lánczi András
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Lánczi nyilatkozata több szempontból is érdekes, mert ahogy azt az FT megjegyzi, ő nem hivatalosan a Fidesz egyik ideológusa is.

Egyrészt azért, mert míg szerinte a Tiborcz-féle üzletemberek igenis oligarchák, Orbán Viktor szerint ez nem így van. A kormányfő még 2012-ben mondta azt, hogy oligarcha az, aki politikai pozíciókat akar szerezni gazdasági hatalma mellé, de szerinte ma csak nagytőkések vannak, nagytőkésekre pedig szükség van. És aki ezt nem így látja, az labanc – mondta akkor Orbán. Tehát ebben az értelmezésben Lánczi András most labanc. 

Másrészt pedig azért is érdekes, amit Lánczi mond, mert a kormányfővel ellentétben nem először őszinte és mondja ki azt, ami a valóság. Korábban Lánczi ismerte el azt is, hogy a Fidesz és a korrupció között bizony elég szoros a kapcsolat. De az igazi bravúr részéről az volt, hogy mindezt nem negatív, hanem pozitív kontextusba próbálta helyezni. Szerinte ugyanis „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Szerinte ugyanis olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, de tárt karokkal várják az itt beruházó külföldieket is. A korrupciónak van 13-14 kidolgozott társadalomtudományi értelmezése. Ám az nem szerepel köztük, ha a nemzeti érdekért tesszük ezt vagy azt, az eleve korrupció.

Az FT vezető anyagában most részletesen ír a miniszterelnök hobbijáról és a felcsúti léptékkel mérve grandiózus Pancho Arénáról, beszámol a semmiben közlekedő felcsúti kisvasútról. Írnak Orbán Viktor gyermekkori barátjáról, a gázszerelőből lett milliárdosról, Mészáros Lőrincről, aki Zuckerbergnél is okosabbnak mondja magát. Leírják, mit jelent Orbán illiberális rendszere, hogyan hozza helyzetbe a neki kedves oligarchákat, hogy kritikusai szerint Magyarországon putyini mintára épül ki a hatalom, az államot pedig tulajdonképpen foglyul ejtették.

A cikk megemlíti Simicska Lajost is, mint aki segített a Fidesz felépítésében, majd azt is hogy összevesztek, most pedig Orbán az egy nagy helyett inkább több kisebb oligarchát próbál felnöveszteni. Szó esik Andy Vajnáról és Garancsi Istvánról is.