Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az ÁSZ az ellenzéki pártok után nekiment a TASZ-nak

2018.01.17. 16:31

Szokatlan - és talán egy állami szervtől méltatlan - hevességgel reagált szerdán az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szintén szerdán megjelent, az intézményt keményen kritizáló állásfoglalására. Az alapjogokon őrködő civil szervezet kritikájának az volt a lényege, hogy a hatósági döntések alkotmányossága megkérdőjelezhető,

az alkotmányellenes szankciók pedig a 2018-as választások szabad és tisztességes voltát is megkérdőjelezhetik.

A TASZ sarkos megállapítását hosszú elemzésében több érvvel is igyekezett alátámasztani. A legfontosabbak ezek közül:

A TASZ kemény konklúziója szerint

az ÁSZ szankciói jól illeszkednek az elmúlt években kibontakozó illiberális államképbe.

Ennek lényege, hogy az alkotmányos korlátok lebomlanak, "a közhatalom létükben veszélyezteti a hatalmon lévők kihívóit".

A választások az ilyen rendszerben azonban nem a közhatalmat bírók megmérettetésére, hanem közhatalmi pozíciójuk megerősítése szolgálnak. (...) Ez a választás nem tekinthető demokratikus, szabad és tisztességes választásnak.

ÁSZ: anarchisták támadtak

Az Állami Számvevőszék kérdésként megfogalmazott válaszában lényegében a TASZ állásfoglalásának egyes részleteivel, a tartalmi megállapítások konklúzióival vitatkozik.

  • az ÁSZ szerint a TASZ nyílt törvénysértésre és a jogállam kereteinek átlépésére buzdít egyes politikai pártokat, amivel "felhergelheti az erőszakos tettlegességre is vállalkozó embereket". Az ÁSZ a TASZ állásfoglalását ha nem is teszi nyíltan felelőssé a szervezet épületének szerdai összemázolásáért, de ebben a közleményben említi meg, hogy

a TASZ véleményének nyilvánossá tétele után anarchisták fizikailag is megtámadták az Állami Számvevőszék budapesti székházát.

  • Az egykori fideszes képviselő által irányított felügyeleti szerv azt is sérelmezi, hogy miután a TASZ elismeri, hogy "nem rendelkezik elégséges információval a pártok gazdálkodásáról, valamint a számvevőszéki ellenőrzésekről", nem világos, milyen alapon nyilvánít egyoldalú véleményt az ÁSZ ellenőrzéseiről.
  • az ÁSZ leszögezi, nem kötelessége figyelembe vennie az ellenőrzések ütemezésénél azt, hogy 2018 tavaszán országgyűlési választások lesznek Magyarországon - ez a szempont ugyanis az ÁSZ szerint "egyoldalú és átláthatatlan politikai szempontok" közé tartozik.

Az ÁSZ számára nem léteznek kormánypárti vagy ellenzéki pártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak.

  • az ÁSZ "megdöbbentőnek és társadalmi szempontból rendkívül károsnak tartja", hogy ismételten egy olyan civil szervezet "támadta meg" őket, mely korábban sok kritikát fogalmazott meg a magyarországi pártfinanszírozással, illetve a számvevőszéki ellenőrzésekkel kapcsolatban. Pedig a 2013-as törvénymódosításokkal növekedett az átláthatóság, szigorodott az ellenőrzés. Az ÁSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) a Magyarországról szóló jelentésében megállapította:

Az Állami Számvevőszék figyelemreméltó előrelépést ért el a kampánypénzek és pártok ellenőrzése területén.

Frissítés: A TASZ rövid posztban reagált az ÁSZ reakciójára. Az alapjogokkal foglalkozó civil szervezet szerint ők nem erőszakra, hanem egy valamire buzdítottak:

arra, hogy bírósággal mondassák ki, csak tisztességes eljárásban lehet bárkit, így pártokat is szankcionálni - különösen a vitatható jogszerűségű eljárásokban.

És az állami szervezetet kritizálva csak azt fejtették ki, hogy az ÁSZ-törvény jelenlegi szankciórendszere ennek az elvárásnak nem felel meg. A TASZ feladatának érzi, hogy keresse a helyes és alkotmányos utat - ami távol áll mindenfajta felforgató magatartástól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?