Judit
2 °C
7 °C

Ma kiderül, mekkora Orbán Viktor vagyona

BSZ 8888
2018.01.31. 05:09

Éjfélkor felkerülnek a parlament honlapjára a 2017-es évre vonatkozó képviselői vagyonnyilatkozatok, és ha minden az elmúlt években megszokott módon megy, akkor már napközben olvashatók lesznek a kormánytagok bevallásai a Kormány.hu-n.

Minden bizonnyal érdekes olvasmány lesz idén is, hogy mennyire nincstelen néhány képviselő még sokévnyi nagyon jól fizető munka után is, milyen rengeteg vagyonuk van másoknak, de nagy tétje nincs a történetnek, a tapasztalatok alapján sem börtönbe nem megy senki, sem a politikusi pályája nem kerül veszélybe, ha valami gyanús dolgot vesz észre az ellenzék vagy a sajtó, esetleg kiderül, hogy kifelejtett valamit a bevallásból.

A nyilatkozatokat elvileg a mentelmi bizottság vizsgálhatja, de nem transzparens módon dolgoznak, nem nyomoznak, csak simán elfogadják, amit a képviselő mond. (Ebben a cikkben részletes jogi és történeti leírást találhat az egészről.) Ráadásul könnyen kikerülhető az egész rendszer azzal, hogy simán a gyerek nevére vesz valaki hegyvidéki lakást, mint Lázár János, vagy a felesége nevére cserél egy óbudai luxuslakást, mint Kósa Lajos, szintén a feleségével vetet meg 281 milliónyi földet, mint L. Simon László, a rokonok vagyonnyilatkozata ugyanis nem nyilvános. Esetleg családi hitellel vesz medencés villát, vagy egyszerűen a betörők miatt nem írja be, mije van.

Arra, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer nem sokat ér, Rogán Antal az egyik legjobb példa, aki többször is szorult(nak látszó) helyzetbe került, például amikor a lakásával történtek furcsaságok, vagy amikor akárhogy számoltunk, nem találtunk magyarázatot a felhalmozott vagyonára, esetleg amikor a bevallott pénze alapján lehetetlen küldetést vitt véghez egy balatoni nyaraló felújításával. Simicskó Istvánnal sem történt semmi, amikor kiderült, hogy évekig összevissza írta be a dolgokat a bevallásba.

Ha pedig valakinek most az MSZP-s Simon Gábor jutna eszébe ellenpéldaként, az gondoljon arra, hogy elsősorban ő sem a lyukacsos vagyonnyilatkozata miatt került igazán bajba, hanem mert a NAV elől is eltitkolta a százmilliókat.

Azt mindenesetre tűkön ülve várjuk, hogy Orbán Viktor mozdítható vagyona most épp mennyi lesz, évek óta  pár százezer forint van a feleségével közös bankszámláján, amit a könyvírásért kapott honoráriummal kétszer tudott jelentősen megdobni, mégpedig 2011-ben 6,3, 2014-ben pedig 5,5 millióval.

Azért ne felejtsük el, hogy nem teljesen haszontalanok a vagyonnyilatkozatok, hiszen ha nem léteznének, akkor nem derült volna ki, hogy 

  • Pintér Sándornak például van egy Wartburgja, mellesleg egymilliárdot vállalkozott össze;
  • Kubatov Gábor cédéket és régi Opel Kadetteket gyűjt;
  • Rétvári Bence elvált;
  • Lázár Jánosé gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke;
  • Nyitrai Zsoltnak olyan kincsei vannak, mint Bethlen István, Andrássy Gyula és Széll Kálmán levelei, illetve Rejtő Jenő műveinek első kiadása;
  • Fazekas Sándornak 7000 könyve van;
  • egy fideszes képviselő nyert a lottón;
  • Hadházy Ákos (LMP) 2015-ben vett egy Trabantot;
  • Gyurcsány pedig egyik évben egymilliárdos osztalékot kapott.

Hogy a legismertebb politikusoknak hogyan alakult a vagyona, azt természetesen nálunk is olvashatják majd napközben, aztán éjféltől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?