Ma kiderül, mekkora Orbán Viktor vagyona

BSZ 8888
2018.01.31. 05:09

Éjfélkor felkerülnek a parlament honlapjára a 2017-es évre vonatkozó képviselői vagyonnyilatkozatok, és ha minden az elmúlt években megszokott módon megy, akkor már napközben olvashatók lesznek a kormánytagok bevallásai a Kormány.hu-n.

Minden bizonnyal érdekes olvasmány lesz idén is, hogy mennyire nincstelen néhány képviselő még sokévnyi nagyon jól fizető munka után is, milyen rengeteg vagyonuk van másoknak, de nagy tétje nincs a történetnek, a tapasztalatok alapján sem börtönbe nem megy senki, sem a politikusi pályája nem kerül veszélybe, ha valami gyanús dolgot vesz észre az ellenzék vagy a sajtó, esetleg kiderül, hogy kifelejtett valamit a bevallásból.

A nyilatkozatokat elvileg a mentelmi bizottság vizsgálhatja, de nem transzparens módon dolgoznak, nem nyomoznak, csak simán elfogadják, amit a képviselő mond. (Ebben a cikkben részletes jogi és történeti leírást találhat az egészről.) Ráadásul könnyen kikerülhető az egész rendszer azzal, hogy simán a gyerek nevére vesz valaki hegyvidéki lakást, mint Lázár János, vagy a felesége nevére cserél egy óbudai luxuslakást, mint Kósa Lajos, szintén a feleségével vetet meg 281 milliónyi földet, mint L. Simon László, a rokonok vagyonnyilatkozata ugyanis nem nyilvános. Esetleg családi hitellel vesz medencés villát, vagy egyszerűen a betörők miatt nem írja be, mije van.

Arra, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer nem sokat ér, Rogán Antal az egyik legjobb példa, aki többször is szorult(nak látszó) helyzetbe került, például amikor a lakásával történtek furcsaságok, vagy amikor akárhogy számoltunk, nem találtunk magyarázatot a felhalmozott vagyonára, esetleg amikor a bevallott pénze alapján lehetetlen küldetést vitt véghez egy balatoni nyaraló felújításával. Simicskó Istvánnal sem történt semmi, amikor kiderült, hogy évekig összevissza írta be a dolgokat a bevallásba.

Ha pedig valakinek most az MSZP-s Simon Gábor jutna eszébe ellenpéldaként, az gondoljon arra, hogy elsősorban ő sem a lyukacsos vagyonnyilatkozata miatt került igazán bajba, hanem mert a NAV elől is eltitkolta a százmilliókat.

Azt mindenesetre tűkön ülve várjuk, hogy Orbán Viktor mozdítható vagyona most épp mennyi lesz, évek óta  pár százezer forint van a feleségével közös bankszámláján, amit a könyvírásért kapott honoráriummal kétszer tudott jelentősen megdobni, mégpedig 2011-ben 6,3, 2014-ben pedig 5,5 millióval.

Azért ne felejtsük el, hogy nem teljesen haszontalanok a vagyonnyilatkozatok, hiszen ha nem léteznének, akkor nem derült volna ki, hogy 

  • Pintér Sándornak például van egy Wartburgja, mellesleg egymilliárdot vállalkozott össze;
  • Kubatov Gábor cédéket és régi Opel Kadetteket gyűjt;
  • Rétvári Bence elvált;
  • Lázár Jánosé gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke;
  • Nyitrai Zsoltnak olyan kincsei vannak, mint Bethlen István, Andrássy Gyula és Széll Kálmán levelei, illetve Rejtő Jenő műveinek első kiadása;
  • Fazekas Sándornak 7000 könyve van;
  • egy fideszes képviselő nyert a lottón;
  • Hadházy Ákos (LMP) 2015-ben vett egy Trabantot;
  • Gyurcsány pedig egyik évben egymilliárdos osztalékot kapott.

Hogy a legismertebb politikusoknak hogyan alakult a vagyona, azt természetesen nálunk is olvashatják majd napközben, aztán éjféltől.