Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kásler: 700 milliárdos fejlesztés indul a fővárosi egészségügyben

2018.05.14. 16:56

Az Emmi élére jelölt Kásler Miklóst hétfőn az országgyűlés kulturális és népjóléti bizottsága is meghallgatta. Az orvosprofesszornak az elmúlt hetekben több igencsak vitatható kijelentése jelent meg a Tízparancsolat betegségmegelőző hatásáról vagy a férfiak és a nők viszonyáról, de a tárca várományosa most mindkét bizottságban visszafogottságát és tárgyszerűségét igyekezett kidomborítani. Ahogy várható volt, a kulturális bizottság 8:6 arányban, a népjóléti bizottság pedig 9:6 arányban támogatta kinevezését a miniszteri posztra.

Kásler mindkét plénum előtt tulajdonképpen saját szavaival elmondta az Emmi stábja által készített háttéranyagot a tárca eddigi eredményeiről. Ezt nem én találom ki, ő maga mondott köszönetet a végén a minisztérium munkatársainak az anyag elkészítéséért. Mindkét helyen gyakori fordulata volt, hogy az elmúlt nyolc évben az Emmi már megteremtette az alapokat, és kidolgozta a közép- és hosszútávú stratégiát az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a szociális terület és a sport fejlesztéséhez, így ő miniszterként ezt fogja folytatni.

Az országgyűlési bizottságokban a miniszter-jelöltek meghallgatásának dramaturgiája aligha alkalmas valódi vitára, a jelölt megszorongatására és konkrétumok kicsikarására. A jelölt elmondja koncepcióját, az ellenzéki képviselők kérdéseket és kérdésnek álcázott támadásokat intéznek hozzá, a kormánypárti képviselők megvédik, dicsérik a minisztert, esetleg érdeklődő kérdéseket tesznek fel, majd ezután a jelölt vagy válaszol a konkrét kérdésekre, vagy nem. Kásler ezt inkább az egészségüggyel kapcsolatban tette meg, az oktatás, kultúra, sport ügyeinél csak lényegében megismételte expozéját.

Nézzük, mi derült ki (és mi nem) a két bizottsági meghallgatáson: 

 • Fontos szerepet szánnak az egészségügyben az országos intézeteknek. Ez azért is érdekes, mert Kásler Miklós is egy országos intézet, az Országos Onkológia Intézet éléről érkezik. 
 • Kásler arra utalt, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók itthon tartása vagy visszacsábítása nemcsak pénzkérdés. Szerinte a megbecsültségüket kell növelni, jobban el kell ismerni munkájukat például lakhatási gondjaik megoldásával. Arra a felvetésre, hogy Lázár János szerint 1,5 millió forintos fizetés mellett már itthon maradnának az orvosok, Kásler azt mondta: ő is dolgozott külföldön (a kilencvenes évek elején), mégsem volt kérdés, hogy hazajön, és a néhány százezer forintos fizetéséből meg tudott élni.
 • Átszervezik és javítják a mentők munkáját és a sürgősségi ellátást, külön figyelmet fordítanak a sürgősségi gyermekellátás javítására.  
 • Hamarosan elindítják az országos szűrőprogramokat. A méhnyak- és mellrákszűrések mellett heteken, hónapokon belül elindulhatnak a vastagbél-szűrések. Ezeket a székletvér vizsgálata alapján végzik a középkorú korosztálynál. Azt remélik, hogy így jelentősen csökkenthető lesz a vastagbélrák miatti halálozás.
 • Minden eszközzel támogatják a családok létrejöttét, megerősödését, gyarapodását és megmaradását, és a többgenerációs családmodellt.  
 • Az egyik legfontosabb kérdés Kásler Miklós számára is a romák integrációjának további erősítése. Ebben számít a pasztorizációra, az állam és az egyház szoros együttműködésére.
 • Magyar hagyományokra építő korszerű oktatási rendszert akarnak az általános- és középiskolákban. A diákok piacképes tudással hagyják el az iskolapadot.
 • Folytatják az iskolák felújítását és digitalizációját. Az állami iskolafenntartó (Klebelsberg Központ) működése mostanra stabil lett.
 • Tovább szeretnék csökkenteni a korai iskolaelhagyást. Egyetlen gyermek sem kallódhat el, mindenki képességeinek megfelelő tudással lépjen ki az iskolapadból. 
 • Folytatják a pedagógusok béremelési programját. 
 • Európa egyik legkiválóbb felsőoktatási rendszerévé akarják tenni a magyart.
 • Kásler szerint javíthatóak lennének a nemzetközi összehasonlításokban a magyar egyetemek eredményei, ha ezekhez a statisztikákban a Magyar Tudományos Akadémia kutatási és fejlesztési mutatóit is hozzá lehetne adni.
 • A jó felsőoktatás elképzelhetetlen jó minőségű közoktatás nélkül, ez utóbbinak pedig az erős pedagógusképzés a feltétele.
 • Kásler késznek mutatkozott arra, hogy az oktatás ügyeiben párbeszédet folytasson mindenkivel, az elmúlt hónapokban tüntető diákokkal is. "Párbeszédet szeretnék, meg pénzt szeretnék" – mondta.
 • A nemzeti, keresztény és értékalapú kultúrát támogatják. Kásler külön megemlítette, hogy oktatni kell a magyarság spirituális és szakrális értékeit is.
 • Tovább támogatják a sportot minden gyermek és felnőtt számára, mert ez a betegségek megelőzésének is az egyik legjobb eszköze. Ehhez tornatermeket, uszodákat építenek.

Az Emmi vezetőjének alapállása az, hogy a rendkívül szerteágazó és fontos területeket egybeolvasztó minisztérium irányítása azért nem bonyolult, mert ezeknek a területeknek egyetlen középpontja van: az ember. Ha tisztázzák az alapértékeket, ezekhez már könnyebb kijelölni a célokat és az eszközöket, mondta Kásler Miklós. Ezek az alapértékek a nemzet fennmaradásának szolgálata, a nemzeti szuverenitás, a nemzeti és keresztény kultúra védelme, a családok és a gyermekszületések támogatása, a  munkaalapú társadalom, a teljes foglalkoztatottság.

A népjóléti bizottságban Szabó Tímea azzal szembesítette Káslert, hogy komolyan gondolta-e, hogy a Tízparancsolat betartása a halálos betegségek 80 százalékától megvédi az embert. Felidézte azt is, hogy Kásler szerint a férfiak azért halnak korábban, mert nőkkel élnek együtt. Szabó Tímea ezután azt kérdezte: ezek szerint tovább élnének a férfiak, ha férfiakkal élnének együtt? Kásler igyekezett higgadtan válaszolni. Mint elmondta: a Tízparancsolatról szóló gondolatai egy sikeres tévésorozat egyik részében szerepeltek, és azt ajánlotta Szabó Tímeának, hogy nézze meg a többi részt is. Kásler a másik felvetésre azt mondta: ő tiszteli a nőket, és a minisztériuma vezetésében munkatársai körülbelül fele is nő lesz.

Számos fontos problémára azonban a miniszter egyelőre nem adott megoldási javaslatot. Ezeket az ellenzéki képviselők sorolták fel:

 • A tankötelezettség korhatárának csökkentése sok gyereket taszít ki túl korán a munkanélküliségbe vagy a közmunkába, alacsonyan fizetett munkakörökbe.  
 • A PISA-felmérések szerint egyre romlik a magyar diákok és a magyar iskolarendszer teljesítménye a nemzetközi összehasonlításokban  
 • Öt év alatt csak 21 tornatermet építettek csak az iskolákba, miközben 32 stadion építésébe kezdtek bele. 
 • Ha a gyermekszületések számát nem sikerül növelni, 2030-ra már csak 70 ezer gyerek születik. Valóban nőtt a gyermekszületések száma, de a statisztikák azt mutatják, hogy inkább a kétgyermekesek vállalnak harmadik gyermeket. Kevesebb nő szül több gyereket. 
 • Problémák vannak a betegszállításban. 
 • Kevés a bölcsődei hely és alacsony a bölcsődei dolgozók fizetése.
 • Aggasztó, hogy Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház korábbi igazgatóját két városban sem engedték előadást tartani.
 • Megoldást kell találni az egyre nagyobb szűmú idős ember ellátására. Ennek egyik módja lenne az otthonápolás támogatásának emelése.
 • A kórházakat alulfinanszírozzák: régóta az a helyzet, hogy egy műtétért kevesebb pénzt kap az egészségbiztosítótól a kórház, mint amennyibe a beavatkozás valójában kerül.